Нов или малко употребяван – какъв автомобил да закупя
Източник: iStock/Getty Images
15

Т ова е въпрос, който става все по-актуален, отчитайки последните анализи за продажби на нови автомобили. Естествено, при равни други условия, всеки би желал да закупи нов автомобил. Но при реални условия в България сериозно влияние оказват два основни фактора – този за покупната цена и минимизиране разходите от подобна покупка. Има и редица други фактури, които биха определили предимствата и недостатъците за този избор. Можете да ги откриете в следващите редове.

  • Покупна цена

Както е с всяка покупка на нов продукт и този за нов автомобил си има своята цена. Рамките, в които варира са сравнително широки и са в зависимост от сегмент, марка, модел, оборудване и т.н.

Ако имате специфични изисквания и достатъчен бюджет, покупката на ново возило дава свобода в избора на цветове (интериор и екстериор), достъп до най-новите технологии, вид на задвижване и мощност, оборудване, а дори и за правилно разработване на машината. Ще платите за автомобил, който наистина искате. И още нещо – клиентите за нови автомобили са едни от най-ухажваните не само от своите продавачи, но и от заобикалящата ги среда.

При ограничен бюджет е добре да помислите кои са основните Ви нужди и с какво може да направите компромис, но пък за сметка на по-добрата цена. Подобни предложения са предлаганите от официалните дилърства тестови и малко употребявани автомобили, но добри предложения се откриват и на свободния автомобилен пазар.

Много често раздвоението идва от факта дали да се закупи чисто нов автомобил от по-нисък клас, с малко оборудване или употребяван автомобил от висок клас, с високо ниво на оборудване. За да се дадат конкретни насоки, в този случай е необходим анализ и сравнение при конкретни предложения.

Източник: iStock/Getty Images
  • Допълнителни разходи и придобивки с покупката

При покупка на нов автомобил, допълнителните разходи основно са: ЕКО такса, застраховки КАСКО и Гражданска отговорност, регистрация в КАТ, допълнителен комплект зимни гуми, винетка и др. Такива биха били и разходите за малко употребяван, но вносен нерегистриран автомобил

При покупка на малко употребяван регистриран автомобил, допълнителните разходи са за самата покупка – нотариална такса (в зависимост от стойността на сделката), еднократен данък за придобиване на собственост (2%-3% от застрахователната стойност), регистрация в КАТ. Много често с обявената и договорена цена получавате безплатно остатъка от валидни застраховки, винетка, платен пътен данък, допълнителен комплект гуми, аксесоари и други.

Източник: iStock/Getty Images
  • Физическо състояние (екстериорно, интериорно, техническо)

При покупка на нов автомобил – не би следвало да има никакви условности относно цялостното състояние на автомобила. Дори при желание от страна на клиента, често има възможност сам да си премахне част от предпазните и покривни материали.

Но при покупка дори и на малко употребявана кола е възможно да има налични следи от използването му. Най-често могат да бъдат леки драскотини по боя, хромирани и пластмасови елементи, разшита или скъсана тапицерия, забележки по гуми и много други, възникнали поради непредпазливост.

Източник: iStock/Getty Images
  • Гаранция и поддръжка

Почти всички официални вносители на нови автомобили предлагат минимална гаранция от две-три години или до 100 000 км (което настъпи първо). Дори за закупените от страната ни автомобили важат условия за допълнителна (удължена) гаранция, стигаща до седем години или до 200 000 км пробег.

Ако Вие сте първият собственик на автомобила, ще разполагате с предложената от дадената марка гаранция до продажба или изтичане й. А ако сте втори, вероятно ще наследите остатъчната такава, тъй като гаранционните условия са за автомобила, а не за ползвателя. Основно изискване за покриване на гаранционен случай е правилна и навременна поддръжка в официален сервиз на марката.

Източник: iStock/Getty Images
  • Финансиране

Най-изгодният вариант за финансиране на нов или малко употребяван автомобил е използването на лизингови компании.

През последните няколко години се предлагат изключително ниски нива на лихви за финасиране на нови автомобили. Заедно с това се предлагат и сравнително гъвкави решения според изискванията на конкретният клиент – възможност за много ниски авансови разходи, възможност за избор на максимално допустим период на изплащане, опция за висока или ниска остатъчна стойност. Тази предложена гъвкавост позволява правилно планиране на месечните вноски от планирания бюджет.

За покупка на малко употребяван автомобил също може да се използва лизингова компания, но при определени условия, на които трябва да отговаря избраният автомобил – произход, възраст, без тежки ПТП сервизна история и т.н. Също така предложените планове за изплащане могат да са с ограничен срок, с по-високи авансови разходи и фиксирана остатъчна стойност. В някои случаи, поради по-ниската цена, е добре да се провери и възможността за използване на потребителски кредит.

Източник: iStock/Getty Images
  • Експлоатационни разходи

С покупката на нов автомобил, може да сте спокойни, че няма да имате никакви непредвидени разходи за поддръжка на автомобила. Всичко ще зависи от интензивността и начина на шофиране, но поне първите 30 000 км – 50 000 км би следвало да посещавате сервиза само за задължителните прегледи по поддръжка (масла, филтри, инспекции).

Колкото по-използван е автомобила (възраст и километри), толкова по-вероятно е скоро да Ви предстоят по-скъпите моменти от поддръжката – дискови спирачки и накладки, съединител, масло на скоростна кутия и диференциали, ремъци и ролки, други. Понякога ниската цена може да компенсира изразходения ресурс, но често той остава за сметка на купувача.

Източник: iStock/Getty Images
  • Равносметка

Ако търсите сигурност, съвременни технологии, актуалност или обичате да се грижите педантично за автомобила си и не сте склонни на компромиси, препоръчваме да си закупите нов автомобил, да забравите за грижите и да платите цената.

Но ако имате ограничен бюджет, готови сте да преглътнете някои подробности за визията, оборудването и състоянието относно желания автомобил, може да го направите по-изгодно. А често това може да означава 40-50% по-ниска цена от първоначално платената за две-три годишен автомобил.

Автор: Рейхан Халибрямов, Vozilo.bg

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 5 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 6 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 8 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 8 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 10 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 11 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 11 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 11 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 12 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 12 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"