3

Volkswagen се опитва да загърби тъмното си близко минало, фокусирайки усилията и $50 млрд. в електромобили. Компанията е съсредоточена върху развитието на цяла гама електрически автомобили от семейство I.D., но това далеч не означава, че е готова да се откаже от дизеловата технология. Все още.

Нещо повече, марката почти е удвоила продажбите си на дизелови автомобили в Германия през 2018 г. Тук става въпрос за продажбите само на частни лица, но това е и най-сладкият дял от бизнеса. Като цяло доставките на дизели се е увеличила с 4% до 43%.

“Дизеловият дебат в Германия е зареден със силни емоции”, коментира Юрген Стакман, член на борда на директорите на Volkswagen. „Имайки предвид високата му ефективност и представяне, разглеждани на фона на климатичните промени, дизеловият двигател ще остане важна технология през следващите години, особено за тези, които пътуват на дълги разстояния.”

Последното поколение дизелови двигатели, разработени от Volkswagen, не само че са по-ефикасни, но отделят до 15% по-малко въглероден диоксид спрямо идентичен като работен обем бензинов двигател. Volkswagen твърди, че дизелите отделят до 10 г/км по-малко емисии спрямо предходното поколение, измервани по цикъла NEDC.

През миналата година Volkswagen е продал 6 244 900 леки автомобили, ръст от 0,2% спрямо 2017 г. Следващи в класацията под шапката на концерна се нареждат Audi, Skoda и Seat със съответно 1 812 500, 1 253 700 и 517 600 бройки.

Общите доставки на Volkswagen Group нараснаха с 0,9% до рекордните 10 834 000, но в това число влизат около 200 000 продадени камиони от MAN и Scania. Затова Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance твърди, че е пръв при продажбите на леки- и лекотоварни автомобили, пласирайки през 2018 г. 10 756 875 от тях.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Volkswagen e продал най-много, но Renault-Nissan е №1 при леките

Може ли да се окаже, че потенциалът на електромобилите е надценен? Анализатори отговарят положително

Renault показа „малкия Megane”

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@