16

П рестижното американско медицинско издание „Journal of the American College of Surgeons“ публикува в декемврийския си брой концептуално нов хирургичен метод, който повишава сигурността за пациентите при най-сложните чернодробни операции. 

Иновативният подход е дело на български хирурзи от екипа на доц. Александър Юлиянов от болница „Тракия“ в Стара Загора.

„Методиката е оригинална и е разработена от нашия екип тази година.

Публикацията в декемврийския брой на JACS е нейната публична световна премиера. Досега няма съобщения в литературата от други екипи по света, които да са приложили този метод“, коментира за Vesti.bg доц. Юлиянов.

Благодарение на фиброоптична техника хирурзите имат визуален контрол

при отделянето на черния дроб от най-големия кръвоносен съд, намиращ се зад него, по време на операции за отстраняване на тумори и при операции на живи донори за чернодробна трансплантация.

„Защо досега никой не го е правил можем само да предполагаме.

Чернодробните хирурзи по света обичайно нямат квалификация във фиброоптичната ендоскопия,

както и в някои други области на хирургията. Екипът ни има дългогодишен опит както в чернодробната хирургия, така и с фиброоптичната ендоскопия и с други ендоскопски хирургични методи, което ни наведе на мисълта, че можем да оптимизираме и този елемент от чернодробната хирургия, след като се сдобихме с новия ендоскоп“, обясни доц. Юлиянов.

До момента подобен тип операции се извършват по метод на френски хирурзи за създаване на своеобразен тунел посредством прекарване на хирургичен инструмент между черния дроб и кръвоносния съд без да се вижда къде точно преминава инструментът. Този подход в немалко случаи е неуспешен или води до разкъсване на кръвоносен съд с последващо опасно кървене, тъй като няма визуален контрол по траекторията на инструмента между черния дроб и кръвоносния съд.

Български хирурзи с нов метод при чернодробни операци
Български хирурзи с нов метод при чернодробни операци

Оптичната система е произведена от Olympus, Япония през 2014 г. за други медицински процедури, но преценихме, че е удачна и за тази методика“,

допълва доц. Юлиянов.

Първата серия операции с използване на новия метод протича гладко и без усложнения, което кара хирурзите да я споделят с колегите си по света чрез страниците на реномираното американско медицинско издание JASC. Редакторите одобряват метода само за пет дни и публикацията става част от декемврийския брой на списанието.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@