10

О т шпионска трагедия, която отрови връзките между Русия и Запада до големите обрати в САЩ при президента Доналд Тръмп, ето някои от основните събития, които белязаха 2018 година.

Руската шпионско-отровна сага

На 4 март руският бивш двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха открити в безсъзнание отровени от токсичния нервен агент Новичок на пейка в Солсбъри, Англия. Лондон посочи с пръст Москва и през септември издаде заповеди за арест на двама руски агенти. Москва отхвърли всички обвинения. След размяната на гневни обвинения между двете столици десетки западни и руски дипломати бяха експулсирани в тет-а-тет репресии и бяха наложени нови санкции срещу Русия. Скрипал оцеляха, но през юни британка умиря, след като влезе в контакт с Новичок в градче до Солсбъри.

Сирийският режим - победи

На 14 април сирийската армия обяви, че всички противници на режима са прогонени от района на Източна Гута, съседен на Дамаск, след двумесечна офанзива, която завърши с повече от 1 700 убити. Това бе голяма победа в усилията на правителството да затвърди контрола след въстанието през 2011 г., което доведе цялата страна до опустошителен конфликт. В същия ден обаче Съединените щати, Великобритания и Франция осъществиха удари срещу режима на президента Башар ал Асад в отговор на подозрение за химическо нападение над град Дума в източната част на Гута, където загинаха десетки цивилни граждани. Асад отрече обвиненията. Подкрепени от военната мощ на Русия, силите му продължиха с поредица от победи срещу бунтовници и джихадисти, възвръщайки контрол над 2/3 от разрушената и разделена страна. На 19 декември американският президент Тръмп нареди изтеглянето на около 2 000 американски войници, разположени в североизточна Сирия, където се борят с ислямските джихадисти заедно с доминирани от кюрди сили. Решението дойде в момент, когато Турция заплашва с офанзива срещу кюрдските сили и доведе до оставката на министъра на отбраната на САЩ Джим Матис.

23 ЗАПОМНЯЩИ СЕ СНИМКИ ОТ 2018

23 запомнящи се снимки от 2018

Тръмп напусна иранската ядрена сделка

На 8 май президентът Доналд Тръмп оттегли Съединените щати от трудно постигнатото споразумение през 2015 г., което ограничава иранската програма за ядрени оръжия в замяна на облекчаване на санкциите срещу ислямската република. Едно от оплакванията на Тъмп бе, че "едностранната сделка" не стига достатъчно далеч, за да предотврати създаването на ядрена бомба от Иран. Останалите страни по споразумението - Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай настояха Техеран да спазва ангажиментите си и да запази сделката непроменена. През август Вашингтон възобнови първата вълна от санкции срещу Иран, а през ноември е втората.

САЩ преместиха посолството си в Израел в Йерусалим

На 14 май Съединените щати отвариха новото си посолство в Йерусалим, разгневявайки палестинците, които също претендират за светия град като своя столица и пренебрегвайки години на международна политика. Сблъсъци избухнаха на границата с Израел и палестинската територия на Газа, като след най-кървавия ден в конфликта около 60 палестинци бяха убити.

Популистите дойдоха на власт в Италия

На 1 юни популисткото коалиционно правителство взе властта в Италия, сформирано от антиелитарната партия движение "5 звезди" и крайнодясната, антимигрантска, евроскептична "Лига". Вътрешният министър Матео Салвини, лидер на "Лига", въведе твърда имиграционна политика, която до голяма степен затвори границите на Италия за имигрантите от Африка. А преди това през април унгарският премиер Виктор Орбан изведе своята антиимигрантската партия до съкрушителна победа на парламентарни избори.

Тръмп и Ким се срещнаха

На 12 юни Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се срещнаха в Сингапур - първата по рода си среща между ръководителите на двете страни. Те подписаха споразумение, което потвърждава ангажимента на Пхенян за "пълна денуклеаризация на Корейския полуостров". Досега обаче Северна Корея е предприела само няколко малки стъпки, за да се откаже от ядрените си оръжия и двете страни спорят за значението на неясно формулираното споразумение.

Войната в Йемен достига ключово пристанище

На 13 юни войната в Йемен ескалира, когато проправителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, започнаха офанзива, за да си върнат обратно контрола над жизненоважното пристанище на Ходейда от подкрепяните от Иран бунтовници хусити. Войната, която избухна през 2014 г., вече е убила около 10 000 души, а 20 милиона са застрашени от глад. На 18 декември, след мирни преговори с посредничеството на ООН в Швеция, влезе в сила споразумение за прекратяване на огъня. Наблюдатели са изпратени, за да следят за неговото прилагане и оттеглянето на двете воюващи страни от град Ходейда.

Еритрея и Етиопия намериха мир

На 9 юли африканските съседи Еритрея и Етиопия обявиха края на войната помежду си, водена от две десетилетия. Започналият мирен процес отваря отново посолства и граници, възстановява телекомуникационни връзки и полети и възобновява търговски връзки. Всичко това се случва след като новият премиер на Етиопия Аби Ахмед обяви през юни, че правителството му оттегля претенциите си към спорна гранична територия. Споразумението също така възстанови дипломатическите връзки между Сомалия и Еритрея на 30 юли. Организацията на обединените нации пък отмени санкциите срещу Еритрея на 14 ноември.

Тайландските пещерни момчета

На 10 юли, последният от 12-те млади футболисти и техният треньор бяха извадени безопасно и сигурно от наводнена пещера в Северен Тайланд, в която бедставаха 17 дни. Съдбата на младшия футболен отбор бе проследена от целия свят, като американски и британски експерти по гмуркане се включиха в спасителните действия и бивш водолаз от тайландския флот загуби живота си.

Жега и огън

През юли-август Европа бе задушена в топлинна вълна, като температурите достигнаха до рекордните за континента 48 градуса по Целзий и смъртоносни горски пожари опустошиха Гърция, Португалия и Испания. През ноември Калифорния също бе опустошена от най-смъртоносния пожар в нейната история: 85 души загинаха, преди огънят да бъде потушен. Световната метеорологична организация на ООН обяви през ноември, че 2018 г. е четвъртата най-гореща година.

Саудитски журналист бе жестоко убит

На 2 октомври дисидентът и саудитски журналист Джамал Кашоги, сътрудник на "Вашингтон поуст", влиза в консулството на страната си в Истанбул и никога повече не излиза. След повече от две седмици отричане и противоречиви изявления, Рияд призна, че мъжът е бил убит в консулството, след "спречкване". Намесени бяха различни служители и арестувани други, като накрая дойдоха и признанията, че тялото на журналиста е било разчленено. На 13 декември американският Сенат прие резолюция, с която постави под отговорност лидера на Саудистка Арабия принц Мохамед бин Салман, въпреки яростните отричания от Рияд.

Бразилия зави надясно

На 28 октомври най-голямата страна в Латинска Америка пое надясно с избирането на бившия капитан от армията Жаир Болсонаро за президент на Бразилия. По време на особено ожесточена кампания, белязана с речи на омраза и насилие, Болсонаро бе намушкан в корема на митинг през септември.

Междинен тласък за американските Демократи

На 6 ноември на междинните избори в САЩ Демократите спечелиха контрола над Камарата на представителите, докато Републиканците укрепиха мнозинството си в Сената. Последните дни на кампанията бяха разтърсени от най-тежката антисемитска атака в историята на САЩ, като нападател уби 11 души в синагога в Питсбърг. Междувременно друг мъж изпрати заплахи по пощата до известни Демократи, включително Хилари Клинтън и Барак Обама. Наближаващият керван от хиляди бежанци от Централна Америка също измести заглавията от изборите. Мигрантите пристигат в патрулираната от Мексико и САЩ граница от средата на ноември.

Бунтът на френските "жълти жилетки"

На 17 ноември протести избухнаха в цяла Франция срещу увеличаването на данъците върху горивата и нарастването на разходите за живот. Протестите прераснаха в по-широко движение срещу политиката на правителството на президента Еманюел Макрон. Протестиращите бяха наречени "жълтите жилетки", кръстени на флуоресцентните жилетки, носени от демонстрантите. Париж и други френски градове се превърнаха в арена на бунтове и грабежи. След като правителството оттегли планирания данък върху горивата, на 10 декември Макрон очерта и други мерки за успокояване на гнева, включително увеличаване на минималната работна заплата.

Падението на Карлос Гон

На 19 ноември магнатът Карлос Гон, ръководител на гигантския автомобилен алианс "Нисан-Рено-Мицубиши", бе арестуван в Япония по обвинения в укриване на доходи, които той отрича. Гон бе уволнен като директор на "Нисан" и "Мицубиши" и официално обвинен на 10 декември, когато задържането му бе удължено. На 22 декември той бе изправен пред нови обвинения за финансови злоупотреби и задържането му е удължено поне до 1 януари.

Сделката за "Брекзит"

На 25 ноември, след 17 месеца на трудни преговори, Европейският съюз и Лондон се договориха за споразумение за излизането на Великобритания от единния пазар през март 2019 година. Но британският премиер Тереза Мей на 10 декември отложи парламентарното гласуване по сделката, определена за следващия ден, като призна, че тя ще бъде отхвърлена. После Мей запази позицията си след вътрешнопартиен вот на недоверие на 12 декември. Но лидерите на ЕС ясно заявиха, че предоговаряне на споразумението няма да има.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 9 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 42 минути

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите