Въпреки желанието си Байдън едва ли ще спре войната в Йемен
Йемен   
Източник: iStock/Getty Images
20

Н а 4 февруари светът си спомни за една от най-тежките войни в наше време, конфликтът в Йемен, след като американският президент Джо Байдън направи изявление, с което оповести вече официално основните външнополитически линии, които си поставя за момента администрацията му.

Изказването за Йемен дойде заедно с новината, че САЩ няма да изтеглят войници от Германия и спират процеса, който започна по времето на Доналд Тръмп. И така стана ясно, че американските военни вече няма да подпомагат водената от Саудитска Арабия коалиция срещу бунтовническите сили в Йемен. Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан заяви допълнително, че акциите на Вашингтон срещу силите на Ал Кайда в Йемен няма да бъдат спирани. Йеменският клон на Ал Кайда се счита за един от най-опасните, като хора именно от този клон вземат най-активно участие при подготовката на атаката от 11 септември 2001 г. в САЩ. Оттогава насам САЩ нанасят редовни удари в Йемен, а също и в Сомалия, където действа много активен клон на групировката - Ал Шабаб.

Изявлението на Байдън идва на фона няколко събития относно региона, сред които напрежение в Израел дали новата администрация ще продължи натиска върху Иран и неговата експанзия в Ирак и Сирия, и неяснота относно отношенията със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които имаха благословията на Тръмп. Междувременно в Сомалия бяха нанесени удари по цели на Ал Шабаб, които се оказаха първите за администрацията на Байдън, а той стана четвъртият поред американски президент, който нарежда удари в Източна Африка.

Защо е важно отношението на Байдън относно Йемен?

На първо време заради значението на конфликта. В настоящия си стадий, войната в Йемен започна през септември 2014 г., когато бунтовниците, известни днес като хуси, превзеха столицата Сана и стартираха офанзива на юг в опит да завземат останалата част на страната. Съседна Саудитска Арабия, заедно с ОАЕ и други държави в района като Египет и Судан, се включиха във войната на страната на международно признатото правителство на Йемен, съставяйки широка коалиция през 2015 година.

До началото на 2021 г., войната е отнела живота на над 130 000 души, включително около 13 000 цивилни, убити при обстрел и въздушни удари. По данни на хуманитарни организации, над 85 000 деца под петгодишна възраст са починали до този момент като пряк резултат на широкоразпространените глад и болести. И преди сегашната криза, избухнала преди десетилетие, Йемен беше най-бедната арабска държава, в която над 80% от 29-милионното население се нуждае от помощи, за да оцелява. С идването на пандемията от COVID-19, ситуацията се влоши още повече, тъй като в страната реално няма нормално действаща здравна система заради военните действия и слабата държавност. Допълнително се усложнява картината заради действията на хусите, които не позволяват излизането на официални данни за кризата.

През годините на активни военни действия, Йемен стана свидетел на военни престъпления от всички участници. Саудитски въздушни удари, използващи закупени от САЩ ракети и снаряди, станаха причина за смъртта на ученици в няколко инцидента, при които бяха поразени цивилни обекти. ОАЕ се намеси в скандал, при който излезе наяве информацията, че са се давали финансови средства на бойци и членове на местния клон на Ал Кайда, Ал Кайда на Арабския полуостров, за да спрат атаките си и да охраняват затвори, администрирани от силите на Емирствата, в които има данни за широки злоупотреби и мъчения. Хусите също обстрелват цивилна инфраструктура, а в редиците си често включват деца-войници.

Разположен по южните части на Арабския полуостров и на основните търговски пътища през Аденския залив, Йемен е разделен през по-голямата част на Студената война между про-марксисткия Южен Йемен със столица Аден и северната република със столица Сана. Южното правителство е известно с антиколониалната си активност срещу Великобритания, както и със съветската подкрепа, в която активен участник е и България. Двете държави се обединяват в една през 1990 година, преминават през граждански конфликт през 1994 г., а по-късно на власт идва Али Абдула Салех – едноличен лидер от северната част на Йемен, който в миналото описва управлението на многобройните военизирани и племенни структури, съставляващи Йемен, като да „танцуваш върху главите на змии“.

Салех започва да губи контрол върху властта по време на масовите демонстрации из арабския свят през 2011 г., станали известни като Арабската пролет. Сана става свидетел на огромни протести – едни от най-мащабните в арабския свят тогава – заради недоволството от ширещата се корупция и лошото управление. Общественият натиск кара Салех да се съгласи неговият заместник - Абд Рабо Мансур Хади, да поеме властта. Самото правителство на Хади не успява да се справи и Салех, виждайки втори шанс, нарежда на верните му сили да се обединят с хусите, с които той воюва в миналото, докато те настъпват към столицата през 2014 г. Салех сменя повторно страните, но този път късметът му изневерява и е убит от хусите през 2017 г.

Иран, виждайки възможност да се възползва от конфликта, за да изгради още един фронт срещу Саудитска Арабия на самия праг на кралството, подкрепя хусите. Появяват се многобройни доклади, че Техеран въоръжава йеменските бунтовници от нападателни оръжия до балистични ракети. Саудитска Арабия и други монархии в Залива се притесняват, че хусите ще се превърнат в мощен инструмент в ръцете на Иран, по подобие на ливанската организация Хизбула. Самите хуси често атакуват територията на Саудитска Арабия, включително с нападения с ракети и дронове върху столицата Рияд. Хусите също така ловко използват натрупаното недоверие сред йеменците спрямо саудитците, които те считат за окупатори в два района, оспорвани исторически между С. Арабия и Сана.

Йеменският конфликт е значително по-сложен от противопоставянето на двата лагера на Иран и Саудитска Арабия, но тяхното вмешателство усложнява намирането на решение и слагане на край на военните действия. Изявлението на Байдън относно Йемен се случи, след като през януари бяха замразени оръжейни сделки със саудитците и ОАЕ, сключени по времето на Тръмп. Новата администрация във Вашингтон заявява, че сделките ще бъдат само прегледани, но в Абу Даби и Рияд имат опасения, че в крайна сметка ще има спиране на доставките. Всичко това е част от по-широка поредица от действия в сферата на националната сигурност и външната политика на САЩ, които включват преразглеждане на американските глобални позиции, ръководена от новия министър на отбраната Лойд Остин.

През последните години високият процент цивилни жертви при саудитски удари оказва натиск върху САЩ да прекратят подкрепата си за ръководената от Саудитска Арабия коалиция. През ноември 2018 г., представителите на Пентагона и Рияд обявиха, че САЩ ще спрат да зареждат с гориво саудитските самолети, борещи се с бунтовниците в Йемен. По това време американски официални лица изтъкнаха, че това няма да засегне американската военна помощ и обучение за подобряване на въздушните удари на Саудитска Арабия. Но през май 2019 г. Тръмп трябваше да наложи вето на резолюция, приета от Конгреса, за прекратяване на американската военна помощ във войната на Саудитска Арабия в Йемен, която щеше да застраши позициите на Пентагона пред съюзниците в Рияд и Абу Даби. Ветото беше очаквано (второто в президентството на Тръмп), а на Конгреса му липсваха нужните гласове, за да го отмени. Но приемането миналата година на резолюцията за използване на военните сили, въпреки опитите на Тръмп да я спре, беше възприето като крайъгълен камък за законодателите, които демонстрираха нова готовност да утвърдят своя глас при взимането на решения по военни въпроси, оставени в продължение на десетилетия под ръководството на Републиканската и Демократическата партия.

Междувременно войната продължава. На 30 януари Саудитска Арабия обяви, че е прихванала атака над столицата си. Потребителите в социалните мрежи публикуваха видеозапис с взривове във въздуха над Рияд. Съобщението на Байдън на 4 февруари е с цел да окаже натиск върху Саудитска Арабия да прекрати кампанията си в Йемен. ОАЕ изтегли сухопътните си сили през 2019 г. и настоява за преговори, но все пак започна строеж на бастион на остров Сокотра, който де факто се намира под окупация на Емирствата. Подкрепените от Абу Даби сепаратистки сили в Южен Йемен няколко пъти оспорват контрола на централното правителство, което след 2014 г. се премести в Аден – основният сепаратистки град.

ОАЕ продължават да подпомагат тези сили, въпреки че така действат в ущърб на саудитските си съюзници. Саудитският принц Халид бин Салман, заместник-министър на отбраната и син на крал Салман, написа в профила си в Twitter, че кралството иска да работи в полза на политическо решение в Йемен. Очевидно е, че войната е скъпа и патова ситуация за баща му, както и за брат му - престолонаследникът Мохамед бин Салман – но засега не се виждат изгледи за спиране на конфликта. Нещо повече – със сегашната динамика, войната може да доведе до разпадане на Йемен.

 

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 35 минути

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус