93

Т рима американски сенатори предложиха мярка, която цели да блокира покупката на многоцелеви изтребители пето поколение F-35 от Турция, съюзник на САЩ в НАТО и една от деветте партньорски страни, участващи в производството на високотехнологичния самолет.

ВИЖТЕ СУПЕРИЗТРЕБИТЕЛИТЕ F-35 В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Проектозаконът е внесен от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и демократа Джийн Шахийн, и идва в момент, когато отношенията между САЩ и Турция са силно обтегнати заради подкрепата на Вашингтон за сирийските кюрди.

Американските суперизтребители в България

Гръцки политик: Добрият турчин е мъртвият турчин

Ердоган заговори за Трета световна война

Тримата сенатори публикуваха изявление, в което изразяват загриженост, че турският президент Реджеп Ердоган е тръгнал по „пътя на безразсъдно властване и незачитане на върховенството на закона”.

„Стратегическите решения на Турция, за съжаление се отдалечават, а в някои случаи дори противоречат, на интересите на САЩ. Тези фактори правят трансфера на чувствителните технологии и свръх-модерни възможности на F-35 за режима на Ердоган твърде рискован”, коментира Ланкфорд.

От турското посолство в САЩ засега не са направили коментар за законопроекта.

Турските въоръжени сили очакват доставката на първите изтребители F-35 преди края на 2018 г. Това ще промени равновесието на силите в региона, тъй като в момента Гърция и Турция имат паритет във въздуха.

Анкара е поръчала около 100 от скъпите изтребители. Производството един от тях струва над 100 милиона долара. Самолетите се правят с участието на редица турски компании, сред които Alp Aviation, Aselsan, Ayesas, Fokker Elmo, Havelsan, Kale Aerospace, MiKES, Tubitak-SAGE и TAI.

Медия: Гърция и Турция се движат бавно към война

Гърция изпраща 7000 войници на турската граница

Ако предложеният законопроект бъде приет в САЩ, загубите за турската икономика ще възлязат на милиарди долари. С него ще се отмени достъпът на фирмите в Турция до нужното ноу-хау за самолетите.

За спирането на сделката за доставката на изтребителите от началото на тази година усилено работят две големи лобистки групи в САЩ - Гръцко-американският съвет на лидерите (HALC) и Арменският национален комитет за Америка (ANCA). Армения и Гърция са силно притеснени от възможността Анкара да получи пълно военно превъзходство във въздушното пространство в региона.

Тримата сенатори изразяват загрижеността си и от задържането от турските власти на американския евангелистки проповедник Андрю Брънсън.

„Изборът на Ердоган да взима заложници и да хвърля в затвора невинни американци, за да влияе на САЩ е нечуван и незаконен”, посочва Шахийн.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@