The Times: За европейците ЕС "е счупен"
Източник: iStock
24

М нозинството от европейците вярват, че Европейският съюз не функционира добре, доказателство за което е слабото управление на кризата с коронавируса и бавната, в сравнение с конкурентите, ваксинация срещу COVID-19.

След поредица от кризи през последните десет години правителствата в цяла Европа се надяваха, че ЕС може да се докаже и да поднови вярата в проекта, като се справи бързо с COVID-19. Но се случи точно обратното, пише The Times, цитиран от "Фокус".

Нови социологически проучвания и изследвания на Европейския съвет за външни отношения (ECFR) установиха, че по-голямата част от анкетираните във Франция, Германия, Италия, Испания и Австрия сега са на мнение, че европейският проект е "счупен".

Около 62% от анкетираните французи възприемат ЕС като "разбит", а не като "работещ добре" преди собствените си президентски избори през април.

Президентът Макрон изостава от Марин льо Пен, евроскептичния лидер на крайната десница, в анкетите и е изправен пред трудна битка, за да убеди страната си, че ЕС, който той силно защитава, е годен за целта си.

В Германия, преди изборите през септември, които ще отбележат края на ръководството на Ангела Меркел, 55% виждат ЕС като "капут", като повече от всеки пети смята, че е "напълно разбит". Този брой се е увеличил с 11% през годината.

За италианците, изпаднали в още по-тежка криза от въздействието на пандемията и изпитващи остра нужда от европейско финансиране, за да не изостанат твърде много икономически, числото е 57%.

Испанците, традиционно една от европейските нации, които са най-ентусиазирани от ЕС, имат мнозинство от 52%, които го смятат ЕС за нефункционален. Около 51% от австрийците също са съгласни, че ЕС е "разбит".

Проучванията на ECFR в 12 държави от ЕС миналия месец показаха, че неуспехът да се изпревари Великобритания и други съперници като САЩ, се е превърнал в "екзистенциална" криза.

"Настъпването на пандемията беше шансът на ЕС да докаже на гражданите, че може да се движи бързо и решително в техен интерес", заключават авторите на доклада Сузи Денисън и Жана Пуглиерин.

"Бавното и хаотично начало на въвеждането на ваксините в началото на 2021 г. породи големи въпроси относно способността на ЕС да насочва своите държави-членки през кризата. Разочарованието от институциите на ЕС сега излезе от периферията и се превърна в масово течение".

С Урсула фон дер Лайен, "германското протеже на Меркел начело на Европейската комисия", както отбелязва The Times, ЕС започна годината, уверен, че моментът му е настъпил.

Надеждите бяха разбити заради провала на ваксинацията, продължителните мерки за блокиране и икономическото отстъпление на континента.

Което е по-лошо, отбелязва изданието, за стотици милиони европейци стана ясно, че напусналата ЕС Великобритания е била по-бърза в закупуването на ваксини срещу COVID-19, одобряването и прилагането им.

Сравненията между ЕС и Обединеното кралство, което все още е далеч пред континента по отношение на процента на ваксинираните, подкопаха европейската доктрина, че членството в брюкселския клуб е по-добра защита срещу пандемията.

"Фактът, че две от най-големите и влиятелни държави в ЕС - Франция и Германия - са най-малко убедени в необходимостта от европейско сътрудничество, подчертава спешността, с която ЕС трябва да подобри имиджа си", предупреждава докладът.

"И за двете страни предстоят важни национални избори през следващата година, които може да представляват предизвикателство за лидерите на ЕС - като евроскептицизмът се е увеличил поради лошото управление на ваксинацията от европейските инстутиции".

Докато социологическото проучване показа, че мнозинството във всички страни, с изключение на Франция, смятат, че членството в ЕС все още е нещо добро, проучването на ECFR предполага, че европейският проект е "изключително крехък", според авторите му.

"Ако ЕС не успее да изгради устойчивостта си към новите видове кризи, пред които е изправен нашият взаимосвързан свят днес, нашите данни показват, че самият ЕС може да се превърне в поредната жертва на COVID-19", прогнозират авторите на доклада.

След Брекзит европейците все още "чувстват особена емоционална връзка", но вече не виждат Великобритания като съюзник, а по-скоро като "необходим партньор", с който "стратегически да си сътрудничат", като Америка, Китай или Русия.

Един на всеки четирима германци и една пета от французите и испанците виждат нова независима Великобритания като съперник или противник. Само в Дания много хора, около 39%, виждат Обединеното кралство като съюзник.

Мнозинствата в Германия и Франция възприемат Турция, която се опитва да се присъедини към ЕС, като съперник или противник, мнение, споделяно от големи малцинства в Нидерландия, Дания и Швеция. За разлика от тях Русия или Китай по-често са разглеждани като "необходим партньор".

Четири месеца след началото на мандата си като президент, Байдън не е успял да отмени вредите върху трансатлантическите отношения, които нанесе Тръмп, като само един от пет смятат, че САЩ са "съюзник", който споделя "ценностите и интересите" на ЕС.

Повече от половината от хората в Австрия, Германия, Холандия, Испания и Швеция все още възприемат американската политическа система като "развалена". "Все още има широко разпространена липса на доверие в способността на Съединените щати да се върнат като лидер на Запада", заключават авторите на докладите.

Голям брой европейци искат сами да си избират ваксината

DW: Ето защо ще продължим да обичаме британците

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 12 минути

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 12 минути

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 41 минути

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 53 минути

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 1 час

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 1 час

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 1 час

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 7 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 9 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 11 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 12 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 13 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 14 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“