Светът осъди ядрения опит на Северна Корея
Говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин   
Източник: ЕПА/БГНЕС
36

С ветът осъди успешното изпитание на водородна бомба, с което Северна Корея се похвали рано тази сутрин със специално изявление по севернокорейската Централна телевизия.

Шефът на

Организацията за всеобща забрана на ядрените опити, която е подразделение на ООН,

извършващо световен мониторинг за ядрени опити, каза, че изпитанието, извършено от Северна Корея, ако бъде потвърдено, ще е нарушение на международния договор за забраната на тези опити и голяма заплаха да световния мир и сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Ласина Зербо каза в декларация, че всеобщо поетият ангажимент да не се провеждат ядрени опити се спазва от 183 страни от 1996 г. Зербо призова Северна Корея да се въздържа от по-нататъшни ядрени опити и да се присъедини към 183-те държави, подписали договора. Той посочи, че организацията е регистрирала рано тази сутрин „необичайно сеизмично събитие на Корейския полуостров” и посочи координатите му. Те съвпадат с ядрения изпитателен полигон Тончхан-ри на 49 км северно от град Килджу, в североизточните планини на страната. Там са били извършени всички нейни ядрени опити досега.

Президентката на съседна Южна Корея Пак Гън-хе свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност

на страната, съобщи националната информационна агенция Йонхап.

По-рано днес южнокорейски заместник-министър на външните работи осъди извършения тест. „Поредната севернокорейска провокация е очевидно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и сериозно предизвикателство към международния мир и сигурност”, каза Лим Сун-нам на спешна среща със сътрудници на външното министерство.

Южнокорейското военно разузнаване заяви, че устройството, което Северна Корея е изпитала днес, може да не е водородна бомба, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейската национална информационна агенция Йонхап. Южнокорейската метеорологична агенция не е засякла никаква радиация, след като Северът обяви, че е провел успешен тест с водородна бомба.

Президентът Пак Гън-хе даде да се разбере, че Югът ще предприеме решителни мерки срещу всяка нова провокация от страна на КНДР. Новият опит може да промени из основи ситуацията около севернокорейската ядрена програма, подчерта тя в изявление. Южнокорейското разузнаване смята, че силата на експлозията при теста е била с 6 килотона еквивалент. Въоръжените сили на Юга бяха приведени в състояние на повишена готовност. Те ще засилят наблюдението на Севера, каза южнокорейското министерство на отбраната в изявление.

Китай не е бил уведомен предварително

за проведения днес от Северна Корея опит с водородно ядрено устройство, заяви говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин, цитирана от Ройтерс. Тя даде да се разбере, че Пекин се обявява твърдо против действията на Пхенян. Китай ще протестира официално пред Северна Корея и ще работи заедно с международната общност за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, посочи Хуа.

Япония не очаква повишаване на радиацията на своя територия

след предполагаемия севернокорейски опит с водородна бомба, заяви генералният секретар на правителството Йошихиде Суга. „Малко вероятно е равнището на радиацията да се повиши”, коментира Суга. В същото време той отбеляза, че Япония ще засили мерките за мониторинг на радиоактивния фон, и обеща всички данни по въпроса да бъдат огласявани незабавно. Три самолета на японските сили за самоотбрана са излетели, за да вземат проби от атмосферата, съобщи министерството на отбраната.

Съединените щати и Великобритания не могат да потвърдят, че Северна Корея е изпитала водородна бомба,

но ако е вярно, осъждат твърдо теста, предаде Ройтерс.

„Въпреки че не можем да потвърдим тези твърдения към този момент, ние осъждаме всяко нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отново призоваваме Северна Корея да спазва международните си задължения и ангажименти”, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Нед Прайс.

Той даде да се разбере, че Съединените щати ще продължат да следят ситуацията. Все така „ще пазим и защитаваме нашите съюзници в региона” и ще „дадем съответен отговор на всяка севернокорейска провокация”, предупреди Прайс.

Британският министър на външните работи Филип Хамънд също не можа да потвърди, че КНДР е изпитала водородна бомба. Евентуален такъв опит от страна на Северна Корея би бил „провокация, която осъждам без никакви резерви”, и „сериозно нарушение” на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, подчерта в същото време Хамънд по време на посещение в Китай.

Европейският съюз и Русия също осъдиха новите ядрени тестове

в Северна Корея, съобщи АФП. 

„Ако тестовете бъдат потвърдени, това ще означава нова стъпка на Пхенян в разработването на ядрени оръжия, което е в явно противоречие с международното право и съществуващи резолюции на Съвета за сигурност на ООН”, се казва в изявление на руското външно министерство.

"Президентът Владимир Путин поръча обстойно да се проучат показанията на всички измервателни станции, включително сеизмологични, и да се анализира ситуацията, в случай че информацията за изпитанието се потвърди", заяви говорителят на руския държавен глава.

Сходна е позицията на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини. Тя предупреди, че севернокорейските тестове представляват заплаха за мира и сигурността в цялата Северозападна Азия.

Ядреният опит, за който КНДР съобщи, подкопава регионалната и международната сигурност, и е в явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Осъждам продължаването на разработването на ядрени оръжия и балистичните ракетни програми на Северна Корея, както и заплашителната риторика на Пхенян. Призовавам Северна Корея да спазва изцяло своите международни задължения, допълва Столтенберг.

По неговите думи Северна Корея трябва да се откаже напълно от атомните оръжия и своите ракетни програми. Столтенберг настоява това да стане по подлежащ на проверка и необратим начин, както и Пхенян да се ангажира в истински разговор за закриване на ядрените си програми.

Австралия и Франция също взеха отношение по случая.

Министърът на външните работи на Австралия Джули Бишоп протестира решително срещу провокативните и опасни действия на режима в КНДР. Тя призова за засилване на санкциите срещу изолираната комунистическа държава. Елисейският дворец пък определи в комюнике теста като неприемливо нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Френското президентство призова за силна реакция от страна на международната общност.

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 17 минути

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 38 минути

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 48 минути

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 1 час

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 2 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 2 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 2 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 3 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 3 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове