294

П лавателният съд от руския Черноморски флот „Лиман” потъна в Черно море след сблъсък с товарен кораб, съобщи пресслужбата на министерството на отбраната на Русия.

„Лиман” е получил пробойна под ватерлинията на десния борд. Всички членове на екипажа са живи и евакуирани. Те са успели да се качат на спасителните лодки, преди „Лиман” да потъне.

Сблъсъкът между руския разузнавателен кораб и товарния „Ашот-7, който плава под флага на Того, е станал на 40 км от крайбрежието на Турция, близо до Босфора, днес около обяд.

Вероятната причина за инцидента е гъста мъгла. От товарния съд за превоз на добитък не са съобщили за щети или повреди.

На мястото на произшествието бяха изпратени дежурни кораби от руския Черноморски флот и спасителен екип, който пристигна със самолет Ан-26 в Турция.

Потъналият разузнавателен кораб „Лиман” е построен в Гданск, Полша. Той е на въоръжение от 1970 г. Първоначално в Северния флот на СССР, а след това в Черноморския флот на Русия.

Базиран е бил в пристанището на Севастопол, в анексирания от руската държава през 2014 г. полуостров Крим.

„Лиман” е бил редовен посетител на сирийското пристанище Тартус в последните години. През 1999 г. той влезе за първи път в международните новини, след като беше изпратен в Средиземно море, за да следи операциите на НАТО срещу бивша Югославия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@