4

Б елгийският премиер Шарл Мишел подаде оставка след разпадането на управляващата коалиция. Той заяви това на заседание на парламента тази вечер, на което водещите партии в кралството поискаха да се гласува вот на недоверие на правителството.

„Констатирам, че моите предложения не бяха убедителни и моят призив не беше чут. Взех решение да представя на краля /Филип Сакскобургготски – бел.ред./ моята молба за оставка. Отивам незабавно при краля“, каза Мишел и напусна заседанието на парламента, което беше прекратено.

Кралят на белгийците Филип Сакскобургготски отложи взимането на окончателно решение за оставката на правителството, след като прие в двореца премиера Шарл Мишел, който беше дошъл, за да я връчи. Това се казва в кратко изявление, разпространено от кралския дворец.

„Министър-председателят Шарл Мишел беше приет на аудиенция в Двореца Лакен /резиденция на белгийските Кобурги – бел.ред./, където представи своята молба за оставка на правителството си. Кралят за момента е отложил взимането на решение“, се казва в изявлението. В подобна ситуация, според белгийската политическа традиция, монархът първо ще проведе консултации с водещите партии в кралството.

Правителствената криза в Белгия започна в началото на декември заради острите разногласия в управляващата коалиция по отношение на Глобалния пакт на ООН за миграцията, който беше подкрепен от премиера и либералните партии от южния френскоезичен регион Валония и северния фламандскоезичен Фландрия. На 9 декември управляващата коалиция в Белгия окончателно се разпадна – от правителството излезе водещата фламандска партия – Нов Фламандски алианс, която се смята за дясно радикална и се обявява категорично срещу този договор.

Въпреки излизането от правителството на петима членове от тази партия, сред които министрите на отбраната, на вътрешните работи и финансите, кабинетът продължи да работи, а функциите на подалите оставка бяха преразпределени между останалите участници в кабинета. На днешното заседание на парламента Мишел възнамеряваше да получи подкрепа от останалите политически партии, за да може правителството да завърши своя мандат, който изтича през май следващата година. Но нито социалистите, нито зелените подкрепиха тази идея. По закон, сега в Белгия в течение на 40 дни трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори, но след консултации с краля може да бъде взето решение за техническо продължение на работата на правителството до редовните избори, но то ще има силно ограничени пълномощия.

Договорът за ООН за миграцията беше одобрен на конференцията на ООН в Маракеш /10-11 декември/. Твърди се, че този договор не е юридически ангажиращ. Документът беше съгласуван през юли тази година от всички страни-членки на ООН, без САЩ. Пактът засяга такива проблеми, като минимизирането на негативните фактори от миграционните процеси, защита и интеграция на мигрантите. Той не се подкрепя от България, САЩ, Австралия, Израел, Австрия, Чехия, Унгария, Словакия, Швейцария.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@