3

С ъоснователят на Microsoft Пол Алън е починал на 65-годишна възраст, съобщава CNBC. Причина за смъртта са усложнения на заболяването на Алън. Той страдаше от Неходжкинов лимфом - вид рак на лимфната система. Алън бе диагностициран с болестта още през 2009 г.

Той е съосновател на Microsoft заедно с Бил Гейтс, с когото са приятели от деца. Алън е човекът, който измисля името на софтуерния гигант, като е член на борда на компанията до 2000 г.

10 от най-вдъхновяващите цитати на Бил Гейтс

"Повечето хора познават Пол Алън като технолог и филантроп, но за нас той беше много обичан брат и чичо и невероятен приятел. Семейството и приятелите на Пол имаха щастието да изпитат неговия хумор, топлина, щедрост и дълбоко съчувствие. Въпреки неговата натовареност, той винаги намираше време за семейството и приятелите", коментира неговата сестра Джоди.

През последните години Алън се беше концентрирал върху благотворителност чрез организацията Vulcan, която обединяваше множество научни и технологични проекти. Освен това групата инвестира и в облагородяване на части от Сиатъл и културни институции в града.

Алън притежаваше и два отбора - хокейния "Сиатъл Сийхоукс" и баскетболния "Портланд Трейлблейзърс". Голям фен е и на музиката, като  инвестира и в подобни музеи на музикалното изкуство. Състоянието на Алън възлиза на над 20 млрд. долара.

"Съкрушен съм от загубата на един от най-старите и скъпи приятели Пол Алън. От нашите дни в училище, през партньорството ни в създаването на Microsoft, до нашите общи благотворителни проекти през годините, Пол беше истински партньор и скъп приятел. Персоналните компютри нямаше да съществуват без него", коментира Бил Гейтс.

"Пол обичаше живота и хората около него и всички го ценихме в замяна. Той заслужаваше много повече време, но неговият принос в света на технологията и филантропията ще живее поколения напред. Ще ми липсва много", допълва Гейтс.

Цялата технологична индустрия също почете смъртта на Алън. "Нашата индустрия загуби пионер и нашият свят загуби сила на доброто. Изпращаме нашите искрени съболезнования на приятелите на Пол, семейство Алън и всички в Microsoft", коментира изпълнителният директор на Apple Тим Кук.

"Загубихме велик технологичен пионер днес - благодаря ти, Пол Алън, за твоя огромен принос за света чрез твоята работа и филантропия. Мислите ни са с неговото семейство и цялата общност на Microsoft", коментира изпълнителният директор на Google Сундар Пичай.

"Много съм натъжен да чуя, че Пол Алън е починал. Неговата страст за изобретяване и развитие вдъхновяваше много хора. Той беше неуморим до края. Сърцето ми е с неговото семейство и приятели", коментира основателят на Amazon Джеф Безос.

Алън работеше и по проекта Stratolaunch. Той разработва най-големия самолет в света, който ще се използва за изстрелване на космически ракети от голяма височина.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@