82

Г оворителят на руския президент Владимир Путин заяви, че не може да разбере проучване, което показва, че руснаците трудно си позволят покупката на нови обувки.

Дмитрий Песков коментира доклад на държавната статистическа агенция Росстат.

Една трета от анкетираните домакинства са заявили, че не могат да си позволят два чифта обувки на човек годишно.

Данните също така разкриват, че 80% от руските семейства са затруднени с покриването на ежемесечните си разходи за живот.

Изследването всъщност показва леко подобрение в някои области на семейните финанси. Но неговите станали публично достояние резултати и раздразнението на Песков, привлякоха вниманието.

Помолен да коментира констатациите, говорителят на Путин въздъхна дълбоко, преди да каже, че Кремъл "се бори", за да разбере данните.

"Защо обувки? Защо една трета? Откъде са тези числа?", попита Песков и добави, че ще бъде "благодарен" за обяснение от Росстат.

Проучване е проведено през септември 2018 г., което обхваща около 60 000 домакинства в Руската федерация.

Сред констатациите си проучването разкрива, че близо половината от всички домакинства не могат да отидат на седмичен годишен отпуск, дори да останат с приятели или семейство. Около 10% от анкетираните не могат да си позволят да ядат месо или риба три пъти седмично, а 12,6% от домовете или споделят обща тоалетна, или имат външна тоалетна.

В селските райони на Русия, където много жилища все още имат пристройки, този дял е над 38%.

Раздразнението на Песков от статистиката донякъде произтича от осъзнаването, че икономическите трудности сега представляват значително предизвикателство за президента Путин. След като наблюдава периода на икономически растеж по време на първите си мандати, подхранвани от високите цени на петрола, рейтингът на президента на Русия в момента пада, тъй като руските семейства преживяват пета поредна година на свиване на доходите им.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@