91

У краинските сепаратисти разполагат с руски средства за електронна война, съобщи Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

За първи път в контролираните от бунтовници райони в източна Украйна бяха открити произведени в Русия оръжия, въпреки че Москва продължава да отрича да снабдява с такива сепаратистите.

Русия ще има изтребител 5-то поколение до 3 години

Киев: Русия използва етнически българи за дестабилизиране

Путин заплаши с асиметричен отговор на оръжията от САЩ

Информацията на ОССЕ е независимо потвърждение, че модерни, произведени в Русия оръжия, се използват в сраженията между украинската армия и сепаратистите.

Специалната наблюдателна мисия в Украйна е идентифицирала „четири отделни системи за електронна война... в райони, които не се контролират от правителството”.

От ОССЕ твърдят, че изпратените дронове са засекли системи РБ-341В (Леер-3), „Красуха-2”, „Биляна” и „Репелент” на около 64 километра югозападно от твърдината на бунтовниците Луганск.

Системите, предназначени да блокират мобилната комуникация и да направят негодни за употреба направлявани от радари ракети, започнаха да се произвеждат само преди няколко години в Русия.

Специално „Репелент” е проектиран да деактивира и унищожава безпилотните самолети на разстояние до около 30 километра според руски медии.

От мисията на ОССЕ посочват, че нейните дронове, използвани за наблюдаване на хода на конфликта, продължаващ вече четири години, десетки пъти са били блокирани, но няма безспорни доказателства, от коя от воюващите страни.

Предполага се, че именно благодарение на съвременните електронни оръжия, доставени от Русия, сепаратистите успяват да спрат контранастъплението на украинската армия и дори да унищожат цяла танкова колона през 2014 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@