Обама: Икономиката показва признаци на възраждане
Президентът на САЩ Барак Обама   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че в американската икономика са се появили признаци за възраждане, но гражданите трябва да проявят търпение и да не мислят само за своите краткосрочни интереси.

На специална пресконференция той защити своя проект за държавен бюджет, който по думите му ще предотврати повтарянето на днешната криза.

"Ние ще успеем да победим рецесията. Подготвихме комплексна стратегия, насочена към борба с кризата на всички фронтове. Вече виждаме признаци на напредък", отбеляза Обама.

"Бюджетът, който представих на Конгреса, ще помогне да се постави нашето икономическо възраждане на по-стабилна основа, така че да не ни се налага да се сблъскваме с подобна криза след 10 или 20 години.

Взехме трудни, но необходими решения, които ще позволят наполовина да съкратим бюджетния дефицит до края на моя мандат - даже според най-песимистичните прогнози", добави Обама.

Проектобюджетът на сума 3,6 трилиона долара предвижда укрепването на системата за здравеопазване, увеличаването на разходите за висше образование, а също така въвеждането на ограничения за отделянето на вредни газове в атмосферата.

Много представители на Републиканската партия възразяват против проекта, отбелязвайки, че той предвижда излишно увеличение на държавните разходи и данъците за богатите американци и някои представители на малкия бизнес.

Някои републиканци даже заявиха, че бюджетът, представен от президента, е най-безотговорният в историята на страната. По данни на Конгреса, реализацията на този проект в течение на следващите десет години ще доведе до създаването на дефицит в размер на 9,3 трилиона долара.

Обама изрази увереност, че ще получи силна подкрепа от американските граждани и Конгреса за желанието на администрацията му да се създаде нов регулаторен орган, който ще отговаря за ликвидацията на небанкови финансови институции, предадоха световните агенции.

"Трябваше да имаме такъв орган много по-рано, за да можем да се справим с всяка институция, която представлява риск за финансовата система и заплашва да я разруши, и за да можем да я поставим под карантина спрямо другите институции.

Сега нямаме такива правомощия. Това има предвид финансовият министър Гайтнър и мисля, че ще има силна подкрепа от американците и от Конгреса за създаването на такъв орган", заяви Обама на пресконференцията.

Ден по-рано министърът на финансите Тимъти Гайтнър и шефът на федералния резерв Бен Бърнанке призоваха да се създаде такъв финансов регулаторен орган.

Трябва да създадем нов орган, който да има ликвидационни пълномощия,за да може правителството да разполага с нужните му инструменти за справяне с институция с размерите и сложността на Ей Ай Джи - застрахователната компания, която държавата спаси от фалит с наливането на над 170 млрд. долара, заяви Гайтнър пред комисията за финансови служби на Камарата на представителите.

Обама каза още, че бюджетът трябва да наблегне на повече реформи в здравеопазването и да включва енергийна политика, която освобождава САЩ от зависимостта им от вносния петрол. Други цели за инвестиране на държавни пари ще са образованието и намаляването на дефицита.

Президентът на САЩ отхвърли призива на Китай за световна валута, която постепенно да замени щатския долар.

"Не смятам, че има необходимост от световна валута. В момента доларът е невероятно силен. А причината за това е увереността на инвеститорите, че САЩ имат най-силната икономика в света и най-стабилната политическа система в света", заяви Обама.

На въпрос защо не е реагирал веднага в скандала с платените премии за общо 165 млн. долара на служители на получилия държавна помощ застраховател Ей Ай Джи Обама заяви, че е изчакал няколко дни, защото е искал да получи повече информация за този случай.

Обичам да знам за какво говоря, преди да започна да се изказвам, подчерта Обама.

За отмяната на държавната забрана върху изследванията със стволови клетки той каза, че това е било етичното и правилно решение.

Президентът посочи, че етичният елемент по този въпрос е затруднил решението му, но изрази надежда, че с тези научни изследвания ще се открият начини за лечение на някои тежки болести.

Обама подчерта, че няма да взема решенията си по въпроси като стволовите клетки въз основа на "закостенял идеологически подход".

Въвеждането на пазар за обмен на квоти за право на отделяне на парникови газове е най-добрият начин за борба с климатичните промени, защото така замърсителите да принудени да си плащат, каза още държавният глава на САЩ.

"Тези права на емисии започват да определят цена за замърсяването на атмосферата. Това трябва да се направи в зависимост от регионалните различия, за да бъдат защитени потребителите от огромни увеличения на цените на тока.

Трябва да се откажем от замърсяващи енергоизточници и да се насочим към екологични енергоизточници. Това е основен двигател за икономическия прогрес", подчерта Обама.

Международната общност трябва да избегне протекционистката политика, която само би влошила икономическата ситуация. Това ще е една от основните задачи на срещата на върха на Г-20 в началото на април, изтъкна той.

"Нужно е да се каже на всички страни: нека направим всичко възможно за създаване на нови работни места и възобновяване на икономическия растеж. Нека избягваме мерки, които могат да доведат до протекционизъм и към още по-голямо свиване на световната търговия", заяви Обама.

Новото статукво в израелско-палестинския конфликт не може да продължава и е критично важно за САЩ да придвижат решението за две държави, посочи той:

"С новото израелско правителство нещата с постигането на мир в региона няма да станат по-лесни, но ясно заявихме, че още от първия ден ще вземем много насериозно този въпрос и ще се постараем да тласнем двете страни в посока, която признава реалностите. Колкото до това доколко ще са ефикасни израелско-палестинските мирни преговори, ще трябва да изчакаме, за да видим".

Той заяви, че очаква "равномерен напредък" в отношенията между САЩ и Иран.

Миналата седмица Обама пое историческата инициатива да се обърне пряко към иранските управляващи и им предложи да бъдат преодолени 30 години враждебни отношения.

"Някои хора казаха: Те (иранците - б.ред.) не обявиха веднага, че ще се откажат от ядрените оръжия и че ще спрат да финансират тероризма. Ние не сме и очаквали това. Очакваме равномерен напредък на този фронт", посочи президентът на САЩ.

Обама заяви, че е готов да направи още повече за обезопасяване на границата с Мексико при борбата с наркотрафика освен вече изпратените съдебни и полицейски подкрепления и отпуснатите милиони долари.

"Ще продължим да следим ситуацията. И ако взетите от нас мерки не са достатъчни, ще направим повече", каза Обама. Той приветства "много смелите" действия на мексиканския президент Фелипе Калдерон в борбата му срещу наркокартелите.

Обама изрази увереност, че в края на четиригодишния му мандат американците ще признаят, че е насочил страната в правилната посока. Той сравни САЩ с голям презокеански параход, който за разлика от някоя моторна лодка не може да направи веднага завой в курса си.

Сенатът на САЩ одобри номинацията на Гари Лок за министър на търговията. Миналата седмица търговската комисия на Сената единодушно одобри кандидатурата му.

При изслушването си пред комисията Лок защити "равноправната търговия" вместо "свободния търговския обмен" и постави ударението върху "повишени норми за околната среда, социалната област и сигурността".

Петдесет и девет годишният Гари Лок е син на китайски имигранти и бивш губернатор на северозападния щат Вашингтон. Той беше третият избор на Барак Обама за поста след като предишните двама кандидати си направиха самоотвод заради проблеми с данъчните служби.

Лок ще отговаря не само за търговията и индустрията, а и за риболова, преброяването на населението, което се извършва на всеки десет години и предстои през 2010 г. и за метеорологичните служби.

Той обаче няма да отговаря за международната търговия, с която ще се занимава търговският представител на САЩ Рон Кърк, който вече бе одобрен от Сената на този пост.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 12 минути

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 2 часа

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 2 часа

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

България Преди 2 часа

Toй е подаден малко след 08.00 ч.на електронната поща на висшето училище

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа