24

Г ражданите на трети страни, които могат да пътуват безвизово в ЕС, ще трябва от 2021 г. да преминават предварителен контрол. Това предвижда нова мярка, приета от Европейския парламент в четвъртък.

Тя ще бъде въведена за по-добро охраняване на външните граници на ЕС, включително за да може опасни лица да бъдат откривани още преди да влязат в Шенгенското пространство. 

Това ще се отнася за гражданите на над 60 страни, които не кандидатстват за виза за краткотраен престой в ЕС, включително САЩ, Бразилия, Албания и Обединените арабски емирства.

Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море

Австрия предупреждава за нов мигрантски "маршрут на джамиите"

Процедурата по попълване на молбата в интернет за допускане на територията на ЕС няма да отнема повече от 10 минути, казва Европейската комисия. Цената ще е 7 евро, но за непълнолетни и хора над 70 години ще бъде безплатно подаването на молба.

Разрешителното ще важи за 3 години.

"Всяко лице, представляващо опасност за миграционните правила или за сигурността, ще бъде засичано още преди да стигне на границите на ЕС, а придвижването на добронамерените пътуващи ще бъде улеснено", каза еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Всяка молба ще бъде автоматично проверявана чрез всички налични бази данни, включително за това дали документът за заминаване не е бил изгубен или откраднат, дали няма заповед за арест на лицето.

Българският паспорт е сред 16-те най-силни в света

Ако обаче кандидатът даде положителен отговор на въпроса за криминално минало или потвърди факта за пребиваване в гореща точка, въпросникът му ще бъде проверяван ръчно.

Специалисти ще дават индивидуална оценка за това колко голяма заплаха представлява такъв човек от гледна точка на безопасността, миграционното законодателство или епидемиологичния контрол.

Льо Мер: Европа се разпада пред очите ни

Съответната резолюция беше одобрена в Страсбург с 494 гласа "за" и 115 "против" и 30 "въздържали се". Сега решението трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и ще влезе в сила след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@