На днешния ден - 7 януари
Източник: netinfo
4

На днешния ден през 1943 г. в Ню Йорк умира Никола Тесла, един от най-продуктивните и загадъчни изобретатели на ХХ век.

Никола е роден на 10 юли 1856 г. в Смилян, днешна Хърватска, в семейството на православния свещеник Милютин Тесла. Майка му, Джука Мандич, се занимава с изобретяването на различни уреди за домакинството, като дори успява да патентова някои от тях.

Още от малък Тесла има различни фобии. Пише в дневника си, че при вида на перла получава конвулсии, вкусът на праскови от предизвиква треска, а лист хартия, плуващ във вода, се превръща в причина за неприятен вкус в устата му.

Като по-голям е обсебен от числото три, като никога не отсяда в хотелска стая, чийто номер се дели на три. Освен това има мания за чистота и не понася хора с наднормено тегло.

След забраната на баща си да постъпи в Политехническия институт той се разболява. Лекарите предупреждават семейството му, че той може да умре. Както се предполага, Милютин се съгласява сина му да се занимава с политехника. След това съгласие младият Никола се възстановява много бързо, въпреки че по неговите думи възстановяването му не е пълно. След тази болест той споделя, че има странни видения.

До 1882 г. Тесла работи в правителствената телефонна компания в Будапеща, след което заминава за Париж. Там става част от копанията на Томас Едисън "Континентал Едисън Къмпани", където работи по електростанцията за влака до Страсбург. Две години по-късно заминава за Ню Йорк.

Започва работа в "Едисон Машийн Уъркс". В рамките на една година Тесла създава 24 разновидности на подобрени машини, които работят с постоянен ток, по поръчка на Едисон. Всички са одобрени, но американският изобретател отказва да плати обещаните пари. Тесла напуска и създава собствена лаборатория.

С него се свързват група предприемачи, които му предлагат да разработят лампи за улично осветление. След като проектът бил готов, вместо да му платят, предприемачите му предлагат акции от новата компания, което не устройва Тесла. Така и не получава пари за работата си.

След две трудни години, в които изобретателят няма къде да спи и какво да яде, с помощта на инженер Браун той успява да създаде собствена компания. Между неговата компания и тази на Едисон избухва "война", позната в САЩ като "Войната на токовете", като Тесла се опитва да наложи променливия ток, а Едисон - постоянния.

През 1931 г. Никола Тесла, заедно с инженери от автомобилостроителна фирма провеждат забавен експеримент. Решават да заменят бензиновия с електрически двигател. Тесла включва в електродвигателя кутия с размери 60х30х15 кв. см с две стърчащи оси. След като натиска педала на газта, машината заработва без прекъсване цяла седмица. След експеримента Тесла прибира кутията и от тогава никой не я е видял повече.

Освен с изследване на променливия ток, Тесла има разработки в сферата на магнитните вълни, ренгеновите лъчи и много други. Името му се свързва и с няколко загадъчни случая, като Тунгуския метеорит и експеримента "Филаделфия".

Според Оливър Никълсън експлозията в Тунгуска може да е предизвикана от експеримент на Тесла с кулата Уордънклиф, която представлява съоръжение за безжична телефонна връзка. Според Никълсън на 30 юни 1908 г. Тесла се опитва да се свърже чрез нея с полярния изследовател Робърт Пири, но в крайна сметка експериментът е завършва катастрофално както за Тесла, така и за Тунгуска.

Колкото повече години минават, толкова по-малко хора вярват, че експериментът на Тесла има нещо общо с експлозията в руската тайга.

Експериментът "Филаделфия" се смята за първия опит за телепортация на военен кораб, Всъщност идеята на разработката е корабът да се скрие от радарите с помощта на магнитно поле. За постигането на тази цел Тесла работи с друг велик ум на ХХ век - Алберт Айнщайн. На практика самият експеримент е направен след смъртта на учения.

Корабът "Елдридж" се намира в акваторията на пристанището на Филаделфия. На него Тесла инсталира т.нар. "генератор на невидимостта". Според участвали в проекта очевидци експерименталното електронно оборудване се състояло от два много мощни 75-киловатови генератора, които са захранвали 4 гигантски магнитни бобини.

Научният опит обаче излиза извън границите на очакваното и плавателният съд изчезва от времето и пространството, което шокира военни и учени. Изчезналият кораб се появява двадесет минути по-късно в Норфлок на 375 мили от там и неизвестно как се озовава отново във Филаделфия.

При появата си обратно във Филаделфия корабът е обвит в зелена фосфоресцираща субстанция и екипажът не се чувства добре както физически, така и психически. Свидетели твърдят, че някои от моряците били "срастнали" с палубата на кораба, а други били буквално изпържени. Оцелелите моряци били с трайни психични травми – почти всички проявили признаци на лудост и не оздравели до края на живота си.

Все още не е доказано със сигурност, че това се е случило наистина, тъй като историята се базира само на думите на матроса Карлос Мигел Аленде. Официалните данни са засекретени от американското правителство.

По време на Втората Световна Война Тесла твърди, че е изобретил т. нар. "лъч на смъртта", с който може да бъде свален самолет.

В късните си години Тесла е считан за ексцентрик. Идеите му стават основа за различни научнофантастични разработки. Смята се, че той е вдъхновението за лудия учен в комиксите Супермен на Макс Флейшър.

След смъртта му по-голямата част от неговите проекти, както и целият му архив, биват иззети от агенти на ФБР и досега не се знае какво са съдържали те.

По-важни събития:
1610 г. - Италианският математик и астроном Галилео Галилей наблюдава три от естествените спътници на Юпитер - Йо, Европа и Калисто, наречени по-късно Галилееви спътници.
1714 г. - Англичанинът Хенри Мил патентова пишеща машина, от която не е правено масово производство.
1887 г. - Томас Стивънс от Сан Франциско завършва първото в света околосветско пътешествие с велосипед, изминавайки за 4 години над 13 хиляди мили.
1894 г. - Уилям Диксън патентова кинематографа.
1909 г. - Във Франция е издаден първият лиценз за пилотиране на самолет.
1914 г. - През Панамския канал преминава първият кораб.
1953 г. - Президентът Хари Труман обявява, че САЩ са разработили водородна бомба.
1990 г. - От съображения за сигурност е забранен достъпа на посетители във вътрешността на Наклонената кула в Пиза.

Днес празнуваме:
Българска православна църква - св. Йоан Кръстител (Ивановден). Имен ден празнуват Иван, Иво, Йоан, Йоана, Ивайло, Иванка, Ивана, Ванчо, Ваньо, Ваня, Ивелин, Калоян, Йото, Йонко, Жана, Яна.
В Италия - Ден на националното знаме (Festa del Tricolore, от 1797 г.)
В Камбоджа - Ден на освобождението
В Япония - Фестивал на седемте билки (Nanakusa-no-sekku)

На днешния ден са родени:
1502 г. - Григорий XIII, известен с реформата на календарната система
1856 г. - Стоян Михайловски, български писател
1925 г. - Джералд Даръл, английски зоолог и писател

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 30 минути

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 55 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 3 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 3 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 3 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ