6

На днешния ден през 1912 г. в Лондон се открива мирна конференция, чиято цел е да се подпише примирие между воюващите България, Гърция, Черна гора и Сърбия (Балканския съюз) и Османската империя.

Мирната конференция е открита в двореца "Сейнт Джеймс". Участие в нея взема и Гърция, въпреки че в същото време войската й продължава бойните действия в Епир и Егейско море.

Заедно с мирната конференция, в Лондон се провежда и среща на Великите сили (Великобритания, Франция, Русия, Австро-Унгария, Италия и Германия). Решенията на тази среща повлияват на крайния резултат от мирните преговори между съюзниците и Османската империя.

Преговорите не вървят особено гладко, тъй като османската делегация не е много доволна от предложенията. Османците не искат да се разделят с Одринска Тракия. Техният представител Решид паша предлага Одринският вилает и островите в близост до Дарданелите да останат в Османската империя, а на Албания и Македония да бъде предоставена автономия под суверенитета на султана.

Съюзниците отхвърлят това предложение и приканват османците да се откажат от всякакви претенции за земите западно от линията Мидия - Енос и от островите.

След месец преговори, на 4 януари 1913 г. и под натиска на посланиците на Австро-Унгария, Германия, Италия, Франция и Англия, в Цариград се получава колективна нота, с която турското правителство е приканено да отстъпи Одрин на България и да предостави егейските острови на разпореждане на Великите сили. Кямил паша се съгласява, но ден по-късно (10 януари) неговото правителство е свалено.

Новото правителство не отговаря на нотата, а на 16 януари мирната конференция е прекратена, тъй като турската армия навлиза в Одринска Тракия. Заседанията на Лондонската конференция са възобновени на 18 април 1913 г. и продължават до 17 май 1913 г.

След подписването Османската империя отстъпва всичките си владения на запад от линията Енос - Мидия, без Албания, която придобива автономност. Остров Крит е присъединен към Гърция. Въпреки това споровете между България, Сърбия и Гърция за освободената от Османската империя Македония все още не са разрешени.

Други по-важни събития:
1586 г. - В Англия са пренесени от Колумбия картофите като земеделска култура.
1621 г. - Галилео Галилей изобретява телескопа.
1866 г. - Петко Славейков основава вестник "Македония" в Цариград.
1891 г. - Народното събрание приема закон за армията, който полага основите на модерната Българска армия.
1955 г. - ООН приема решение за създаване на Международна агенция за атомна енергетика.

Днес празнуваме:
Католическа църква - Ден в памет на Св. Франциск
ООН - Международен ден на хората с увреждания
В Гана - Национален ден на фермерите

Ако имате близки и приятели, които празнуват днес, не пропускайте да ги поздравите с картичка на Vcards.bg.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@