57

Б еларуските власти заявиха днес, че е получена заплаха срещу самолета на „Райънеър”, който кацна вчера принудително в Минск. Тя е била отправена по имейл от името на палестинската организация „Хамас”, предаде Франс прес.

„Ние, воините на Хамас, настояваме Израел да спре огъня по ивицата Газа. Искаме Европейският съюз да спре подкрепата си за Израел. . . Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, бомба ще избухне над Вилнюс”, заяви директорът по въздушния транспорт към беларуското Министерство на транспорта Артьом Сикорски.

Междувременно

Литва съветва гражданите си да не пътуват към Беларус

и призова тези, които в момента се намират в страната, да напуснат незабавно. Това заяви днес външният министър Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Ройтерс.

Ландсбергис заяви на правителствено заседание, че действията на Беларус говорят за влошаваща се ситуация по сигурността в региона. Всички самолети, пътуващи от и за Литва, трябва да избягват въздушното пространство на съседна Беларус, каза на заседанието министърът на транспорта Марюс Скуодис. Забраната за полети над беларуското въздушно пространство влиза в сила утре в 3 ч. през нощта.

Засилват се и призивите за създаване на забранена за полети зона във въздушното пространство на Беларус

и за забрана за полети до ЕС на „Белавиа” – националния авиопревозвач на Беларус – се засилиха след принудителното кацане на самолета на „Райънеър”, предаде ДПА.

Редица правителства в Европа реагираха с възмущение, защото според тях авторитарният Беларус е използвал заплаха за безопасността на полета като претекст да отвлече пътническия самолет и да залови критика. ЕС обмисля наказателни мерки, в това число санкции срещу отговорните за инцидента, забрана за полети на „Белавиа” до всички летища в 27-те държави членки, както и обявяване за забранена за полети зона над Беларус.

Лидерите на Латвия и Франция настояват за затваряне на беларуското въздушно пространство за международни полети.

Шведската агенция по транспорта препоръча на шведските авиопревозвачи да избягват въздушното пространство на Беларус. Обединеното кралство също съобщи, че самолетите на неговите авиокомпании ще избягват да летят над Беларус.

Авиокомпании, сред които „Уиз еър” и „Еър Балтик”, вече пренасочват полетите си, за да заобиколят Беларус, а полският авиопревозвач ЛОТ каза, че подготвя промяна на маршрутите си. Самолет на германската компания
„Луфтханза” излетя днес със закъснение от Франкфурт за Минск, след като получи от беларуските власти „сигнал във връзка със сигурността”", предаде Франс прес.

Белгия, Чехия и Германия извикаха на разговори беларуските посланици във връзка с вчерашния инцидент и призоваха за освобождаването на бурналиста Протасевич. Лидерите на ЕС ще обсъдят възможни мерки на срещата си на върха по-късно днес, а посланиците на държавите членки на НАТО ще обсъдят ситуацията утре.

Говорител на беларуското външно министерство каза, че страната му е съгласна да се проведе международно разследване, но защити действията на властите и добави, че са спазени всички международни регулации.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова за „трезва оценка”

на инцидента. „Не желаем да бъдем замесвани в тази надпревара по заклеймяване на някого или подкрепяне на нещо”, каза той.

По-късно тази вечер беше съобщено, че Беларус е наредила да бъдат експулсирани посланикът на Латвия и на целият персонал на латвийското посолство в Минск. Причината за този ход е, че националният флаг на Беларус в Рига е бил заменен с със знамето на беларуската опозиция.

Кметът на латвийската столица съобщи днес, че знамето на Беларус, което беше поставено наред с флаговете на другите страни, участващи в Световното първенство по хокей на лед, на една от централните улици в града, е било заменено, от бяло-червения флаг, използван от беларуската опозиция.

„Латвийският посланик беше помолен да напусне страната до 24 часа.

Целият дипломатически, административен и технически персонал на посолството също е приканен да напусне Беларус до 48 часа”, заяви външният министър Владимир Макей, цитиран от беларуската агенция БЕЛТА. Латвия на свой ред обяви, че гони беларуския посланик и всички дипломати, предаде Ройтерс.

Беларуските власти потвърдиха днес ареста на Роман Протасевич

- ден след като принудиха пътнически самолет, на чийто борд е бил опозиционният журналист, да кацне в страната, предадоха световните агенции. Протасевич е в предварителния арест към затвор в центъра на столицата Минск, съобщи тази вечер говорителка на министерството на вътрешните работи. Тя уточни, че затворническата администрация не е подавала оплаквания за здравословното състояние на журналиста.

Говорителката отхвърли като фалшива информация твърденията на майката на Протасевич пред беларуски опозиционни медии, че синът ѝ е настанен в болница в Минск заради проблеми със сърцето. Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в "организиране на масови безредици". Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на "хората, замесени в терористични дейности", отбелязва Франс прес.
Самият Протасевич се появи на видеозапис, показан тази вечер по беларуската държавна телевизия. Опозиционният журналист каза, че сътрудничи на държавното разследване, и призна, че стои зад социални вълнения.

Беларуският президент Александър

Лукашенко подписа днес закон, който ограничава сериозно дейността на медиите в страната

и позволява на властите да ги закриват без съдебно решение, предаде Асошиейтед прес. Новият закон забранява на медиите да отразяват на живо неразрешени масови прояви. Той също така разрешава на министерството на информацията да затваря медии - мярка, за която досега бе необходимо съдебно решение. Нормативният акт освен това забранява публикуването на резултатите от неразрешени от властите проучвания на общественото мнение. "Това е най-репресивният медиен закон в Европа, който превръща работата на журналистите в Беларус в минно поле", заяви председателят на Беларуската асоциация на журналистите Андрей Бастунец.

Задържането на беларуския журналист Роман Протасевич е

"вътрешна работа на Беларус", каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова,

цитирана от ТАСС.

Захарова не скри, че е удивена от координираната реакция на ЕС, НАТО и ОССЕ. "Бих искала да напомня, че на подобни събития, станали по-рано в други страни, те реагираха по различен начин. А имаше доста такива примери", отбеляза тя и припомни действия на американските власти (при издирването на Едуард Сноудън) и на Турция. Говорителката на руското външно министерство призова Запада да се откаже от двойните стандарти в реакцията си на случая.

Беларус създава комисия за разследване на инцидента

Беларус прехвана и приземи пътнически самолет от ЕС

Защо силите за сигурност в Беларус са толкова брутални

Коментари 57
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

57 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 8 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 8 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 11 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 12 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 12 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 13 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 14 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 14 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 14 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 14 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 14 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines