Кралските кръщенета през вековете
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

Ден преди кръщенето на принц Джордж - първородния син на херцозите на Кембридж Уилям и Катрин, в. "Дейли експрес" отбелязва събитието с поглед назад във времето, разкривайки интересни подробности "зад сцената" на кралските кръщенета през вековете.

Едуард Седми

Най-големият син на кралица Виктория и принц Албърт е кръстен на 25 януари 1842 г. в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор. Майка му отбелязва в дневника си, че денят е започнал с "камбанен звън и оръдейни салюти". Виктория намира бебето си за грозно, описвайки го като "твърде безобразно", но въпреки това организира еднодневен спектакъл.

Виктория носи одежди на Ордена на жартиерата и диамантена диадема, а мъжете от кралското семейство са облечени във военни униформи. Бебето е кръстено Албърт Едуард, а майка му е очарована от избора на имена, заявявайки:

"За мен е удоволствието нашето скъпо момченце да носи името на обичния си баща".

Малкият кръщелник е потопен в купел, проектиран от принц Албърт Сакс-Кобург и Гота. От тогава съдът се използва при почти всяко кралско кръщене.

Принц Александър Джон

Александър Джон Чарлз Албърт е шестото дете на бъдещия крал Едуард Седми и кралица Александра Датска. Бебето е родено преждевременно в Сандрингам на 6 април 1871 г. На раждането присъстват единствено местният лекар и дойка на име Кларк. Присъстващите се опасяват, че бебето е хилаво. Студените му ръчички и крачета са признак за слабо кръвообръщение. Г-жа Кларк натрива телцето му с бренди, но скоро става ясно, че няма шансове детето да оцелее и е повикан свещеник да го кръсти. Кръщенето е извършено край леглото на Александра. Родителите плачат, докато Едуард държи купичка със светена вода. На следващия ден, по думите на дойката, принц Джон "умира толкова спокойно, че никой така и не разбира кога е изпуснал сетния си дъх".

На следващия ден Едуард отрязва кичур от косата на бебето, преди да го положи в малък ковчег, украсен с бял сатен и цветя.

Едуард Осми

Синът на крал Джордж Пети и Мери Тек и бъдещ крал Едуард Осми е кръстен на 16 юли 1894 в Уайт Лодж, Ричмънд парк - имението на херцозите на Тек. Прабабата на бебето - кралица Виктория е придружена в каретата си от своята внучка - бъдещата императрица на Русия Александра Фьодоровна, родена Алиса, и годеника й, царевич Николай - бъдещия обречен руски император Николай Втори.

В дневника си Николай описва събирането за събитието и фотографирането на четири поколения бивши, настоящи и бъдещи монарси - кралското бебе, баща му - по-късно Джордж Пети, дядо му, бъдещия Едуард Седми и прабаба му, кралица Виктория.

Подобно нещо за пръв път ще се повтори на утрешното кръщене на принц Джордж.

Виктория е осигурила купела от замъка Уиндзор и рокличката от дантела и сатен, изработена за кръщенето на най-голямата й дъщеря през 1841 г. Кръщелната одежда за последен път е носена от Луиз Уиндзор - дъщерята на принц Едуард - на кръщенето й през 2004 г., и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. Рекордът за най-голям брой хора - 62, кръстени с една и съща рокля.

Принц Филип

Принц Филип е роден на 10 юни 1921 г. във вилата на родителите си - принц Андрей Гръцки и Датски и германската принцеса Алис Батенберг - на остров Корфу. "Той е прекрасно, здраво дете, благодаря на Бога", пише майка му.

Около кръщенето на Филип не са известни подробности, но по-голямата му със седем години сестра София си спомня, че сред кръстниците му са били кралица Олга Гръцка и кметът на Корфу.

Принцът е кръстен според обредите на гръцката ортодоксална църква.

Кралица Елизабет Втора

Принцеса Елизабет е кръстена в частния параклис на Бъкингамския дворец на 29 май 1926 г. Бъдещата кралица плаче толкова много, че се налага бавачката й да я успокоява с вода с копър, което изключително забавлява чичо й, принца на Уелс. По традиция монархът одобрява имената на бебето и крал Джордж Пети пише до съпругата си кралица Мери:

"Чух от Бърти (бащата на бебето, бъдещия крал Джордж Шести) за имената. Той спомена Елизабет Александра Мери. Одобрявам и ще му го съобщя".

Източник: ЕПА/БГНЕС

Кралят обаче не е толкова сговорчив, когато четири години по-късно трябва да одобри имената за сестрата на Елизабет. Бъдещата кралица майка иска да нарече втората си дъщеря Ан Маргарет, но свекър й налага вето на идеята и се спират на името Маргарет Роуз.

Принц Уилям

Принц Уилям Артър Филип Луи е кръстен на 4 август 1982 г. в музикалната зала на Бъкингамския дворец от тогавашния Кентърбърийски епископ д-р Робърт Рънси. Сред гостите са кръстниците му, включително бившият гръцки крал Константин и придворната дама на кралицата, лейди Сюзан Хъси.

На много от снимките се вижда, че бебето хленчи и се налага да бъде успокоявано, смучейки пръста на майка си, принцеса Даяна, след като е отхвърлило този на кралицата майка.

За Даяна, тогава 21-годишна, кръщенето се оказва твърде натоварващо. По-късно тя разкрива: "Никой не се консултира с мен дали 11 часа е съобразено с режима на Уилям време. Бях напълно пренебрегната, изтощена, а снимките продължаваха и продължаваха. Изплаках си очите".

Принцеса Юджини

За разлика от по-голямата си сестра принцеса Биатрис, която, подобно на принц Джордж утре, е кръстена в параклиса на двореца "Сейнт Джеймс", принцеса Юджини влиза в историята като първото кралско бебе, приело светото кръщене в обществена църква.

Два дни преди Коледа на 1990 г. членовете на кралското семейство се събират в църквата "Света Мария Магдалена" в имението Сандрингам. На службата присъстват 120 местни жители и служители в имението. Църквата е с празнична украса - две елхи край олтара, цветя и зеленика. Службата, водена от епископа на Норич, е предавана по високоговорител за над хилядата доброжелатели, събрали се отвън.

На кръщенето си принцеса Юджини е на девет месеца - твърде голяма, за да й е по мярка използваната от поколения рокличка. За да се спази традицията, тя все пак е облечена с нея, като одеждата остава отворена отзад.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

България Преди 1 минута

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 8 минути

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 20 минути

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 24 минути

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 33 минути

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 35 минути

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 47 минути

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 48 минути

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

<p>Кога ще бъде пикът на заболели от коклюш</p>

Служебният министър Галя Кондева: Около 400 са регистрираните заболели от коклюш

България Преди 57 минути

От министерството разкриха кога се очакват пикът на заболели

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Любопитно Преди 1 час

Хатауей не уточни за кой филм е било прослушването

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 1 час

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 1 час

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 1 час

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 1 час

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

<p>&quot;Тренд&quot;: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега</p>

"Тренд“ за електоралните нагласи преди вота: ГЕРБ-СДС със значителна преднина пред ПП-ДБ

България Преди 1 час

Близо 7 на сто от българите декларират, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого"

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 2 часа

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.