3

С редиземноморският циклон все още има предпоставки да се превърне в ураган с тропически ветрове. Засега бурята е в етап на ранно развитие.

Захранва се от топлите води на Йонийско море и притоците на студен арктически въздух от север през Босфора, информира NOVA.

До този момент циклонът е причина за силни щормови ветрове с пориви около 100 километра в час в южните части на Гърция.

Много от фериботните линии между континентална Гърция и островите временно са спрени. Вълнението на места е бурно с вълни между 6 и 9 метра.

Ключовият момент е посоката, в която ще поеме бурята.

Повечето модели засега чертаят пътя на североизток през района на Атина към турското крайбрежие и Черноморието. Прогнозата е центърът на циклона да навлезе в континентална Гърция в петък, като тенденцията е той да отслабне.

Въпреки това валежите в цяла Гърция ще са значителни – според някои прогнози между 200 и 400 литра на квадратен метър в рамките на 48 часа.

В България ще усетим влиянието на циклона през почивните дни с превалявания почти в цялата страна.

Ако бурята действително тръгне на североизток, валежите в южна България ще са обилни, до 15-20 литра на квадратен метър.  

В петък времето у нас ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, предимно висока.

Сутрин ще е студено с минимални температури между 2 и 7 градуса.

През деня вятърът ще се обърне от изток-югоизток. Дневните температури ще продължат да се повишават и максималните ще достигнат 19-24 градуса.

В събота ще бъде още малко по-топло, но от югозапад облачността ще се увеличава и вплътнява. По-късно през деня ще започнат и превалявания. 

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@