Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok
Източник: iStock Photos/Getty Images
4

Б ързо набралото популярност приложение TikTok получи още един удар от страна на САЩ. Причината-връзките ѝ с Китайската комунистическа партия (ККП).

Във вторник Сенатът прие закон, който ще принуди ByteDance, китайската компания майка на TikTok, да се оттегли от изключително популярното видео приложение, което се използва от около 170 милиона американци - в противен случай услугата ще бъде забранена в цялата страна. Президентът Джо Байдън предложи да подпише закона.

Как стигнахме дотук?

Законодателството за TikTok беше прието от Камарата на представителите през уикенда, след като републиканският говорител Майк Джонсън го вкара в пакета от 95 милиарда долара за чуждестранна помощ за съюзниците на САЩ, включително Украйна и Израел.

Миналия месец Камарата на представителите прие подобен законопроект, но оттогава формулировката му беше преработена в опит да получи по-широка подкрепа във Вашингтон. От съществено значение е, че новият законопроект дава на ByteDance по-дълъг срок за освобождаване - девет месеца в сравнение с първоначалните шест. Освен това Белият дом ще има право да удължи този срок с още три месеца, ако има напредък по продажбата. Това ще даде на ByteDance една година, за да реши какво да прави.

Законодатели и от двете страни на парламента подкрепиха мярката за принудителна продажба на TikTok заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия (ККП). Критиците твърдят, че приложението, и по-специално неговият мощен алгоритъм, който определя видеоклиповете, които потребителите виждат, представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

ByteDance заяви, че е частна компания, която не е обвързана с Пекин, въпреки че много експерти се усъмниха в тези уверения, като отбелязаха, че авторитарното правителство на Китай държи под строг контрол своята технологична индустрия.

Макар че законодателството получи двупартийна подкрепа, то е уникално и по начина, по който раздели Конгреса, създавайки странни отношения между демократите и републиканците, които рядко, ако изобщо някога, гласуват заедно. Представителят Ро Ханна, прогресивен демократ от Калифорния, беше подкрепен от твърдо десни републиканци като Лорън Боебърт от Колорадо и Мат Гаетц от Флорида. От друга страна, либерали като Нанси Пелоси се присъединиха към консервативни републиканци, включително Дан Креншоу от Тексас, за да го подкрепят.

Тези, които подкрепят законопроекта, са съгласни най-вече с оценката на разузнавателната общност на САЩ, че китайската собственост на TikTok представлява заплаха за сигурността. Тези, които се противопоставят, твърдят, че това е посегателство срещу свободата на словото и Първата поправка. Ханна го нарече признак, че Вашингтон "не е в контакт" със своите избиратели.

Що се отнася до американската общественост, проучванията показват, че мнението е определено смесено. Около половината от анкетираните подкрепят забраната, според отделни проучвания на Pew Research Center и CNBC, проведени през март, въпреки че по-младите хора са много по-склонни да се противопоставят.

Как ще работи?

Ако президентът Байдън подпише законопроекта, ще започне да тече деветмесечният срок, в който TikTok трябва да намери нов собственик или да прекрати дейността си в САЩ. Вероятните правни предизвикателства също ще започнат.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу заяви през март, че компанията има възможности, които включват "упражняване на нашите законни права". Външни групи за граждански права като ACLU също биха могли да подадат иск на основание Първата поправка, а те разполагат с някои прецеденти, които биха могли да подкрепят аргумента, че законът нарушава правото на свобода на словото. когато миналата година законодателите в Монтана приеха забрана за TikTok на територията на целия щат, федерален съдия я отхвърли с мотива, че тя е прекалено рестриктивна.

"Въпреки че нито една от страните не е напълно права, щатът има по-добър аргумент по отношение на нивото на контрол, което трябва да се приложи", пише съдия Доналд Моллой в решението си за издаване на предварителна забрана.

"Въпреки това, дори да се приложи междинен контрол, държавата не успява да покаже как [щатската забрана] е конституционно допустима."

Още през 2020 г. федералните съдилища блокираха и набързо написана изпълнителна заповед на тогавашния президент Доналд Тръмп, която имаше за цел да забрани изцяло приложението.

Успешно съдебно оспорване вероятно би означавало, че законът ще бъде блокиран да влезе в сила, докато процесът си проправя път през съдилищата, като може да стигне до Върховния съд. Това може да отнеме години.

Каква е реакцията на Китай?

Откакто първият законопроект започна да набира скорост в Камарата на представителите по-рано тази година, TikTok похарчи милиони долари за лобистка кампания, целяща да окаже натиск върху законодателите да се противопоставят на забраната или принудителната продажба. Тези усилия включваха рекламна кампания с участието на популярни създатели на TikTok, както и подкани в приложението и известия за натискане, призоваващи потребителите да се обадят на своите представители. След добавянето на тези подкани много законодатели бяха затрупани с гневни, а в някои случаи и със заплашителни обаждания от избиратели, което изглежда е дало обратен резултат.

Представителят Нийл Дън, републиканец от Флорида, който е съавтор на първоначалния законопроект, заяви пред Би Би Си, че в офиса му са получени близо 1000 обаждания в знак на несъгласие със законодателството, включително от "уязвими деца в училищна възраст".

"Това усилие на ByteDance потвърди опасенията на конгресмена", се казва в изявлението на неговия офис. китайското правителство, от своя страна, се противопоставя на продажбата и ще трябва да даде своя подпис, ако ByteDance реши да продаде американския си бизнес с TikTok. През 2020 г. Пекин издаде нови правила за контрол на износа, които бяха разширени, за да обхванат определени технологии, потенциално включващи ценния алгоритъм на TikTok.

Изглежда вероятно тези правила да бъдат използвани, за да попречат на ByteDance да се откаже от основната технология на приложението в полза на чуждестранна компания, което води до въпроса: Каква е стойността на TikTok без алгоритъма, който го е направил толкова успешен?

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 2 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 9 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 9 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 10 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 10 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 11 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 11 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 12 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 12 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 12 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 13 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 13 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 13 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 14 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май