15

Северна Корея извърши успешен подземен ядрен опит, съобщи севернокорейската агенция КЦТА.

"Извършихме успешно нов ядрен опит на 25 май. Той е сред мерките, с които републиката укрепва способностите си за ядрено възпиране", гласи съобщението на КЦТА.

Северна Корея извърши първия си подземен ядрен опит през октомври 2006 г. След като Съветът за сигурност на ООН осъди изстрелването на ракета с голям обсег на 5 април в КНДР, Пхенян заплаши с ново изпитание на ядрено устройство.

Южнокорейската метеорологична служба е засекля труса от ядрения опит в 0 ч. и 54 мин. по Гринуич (3 ч. и 54 мин. българско време).

Южна Корея постави въоръжените си сили в състояние на повишена бойна готовност и засили наблюдението върху действията на КНДР.

Севернокорейският подземен ядрен опит тази сутрин е бил

по-мощен от предишните,

информира АФП.

Извършеният тест е извел експлозивната сила и възможностите за контрол над ядреното устройство до ново ниво, съобщават медиите в комунистическата държава.

Резултатите са помогнали за решаването на "възникналите научни и технически проблеми", което е довело до "по-нататъшно увеличаване на силата на ядрените оръжия и постепенното развитие на ядрената технология".

Пхенян съобщи, че

проведеният тест "силно е вдъхновил" армията и народа

Това ще "допринесе за защитата на суверенитета на страната, нацията и социализма, както и за осигуряването на мира и сигурността на Корейския полуостров и региона с мощта на Сонгун" (политиката на Северна Корея, поставяща армията на първо място).

Съобщението не  съдържа данни за местоположението. Южнокорейски представители съобщиха, че трусът е бил засечен близо до североизточният град Килджу, близо до мястото на провеждането на първия тест през октомври 2006 г.

Японското правителство създаде кризисен екип

Токио ще реагира отговорно в Обединените нации на севернокорейския ядрен опит, заяви говорителят на японското външно министерство Кадзуо Кодама.

"Със сигурност ще отговорим, ще го сторим в Съвета за сигурност на ООН", заяви говорителят.

Разузнаванията на Южна Корея и на САЩ внимателно следят обстановката след ядрения опит, извършен тази сутрин от Северна Корея, предаде ИТАР-ТАСС.

Северна Корея извърши изпитание на ракета с малък обсег,

предаде южнокорейската агенция Йонхап, като се позовава на дипломатически източник.

Ракетата била изстреляна няколко часа след като Пхенян обяви, че е извършил подземен ядрен опит.

Ракета е била земя-въздух с обсег 130 км и е изстреляна от полигона Мусудан-ни на североизточното крайбрежие на страната, уточнил източникът. От същия полигон на 5 април беше извършено изпитание на балистична ракета с голям обсег.

Ако този втори ядрен опит на Северна Корея е по-успешен, това би могло да означава, че КНДР е подобрила военния си ядрен капацитет, както и средствата си на натиск над САЩ и целта им за безядрена Северна Корея, отбелязва "Ню Йорк Таймс".

Този нов ядрен опит

идва в момент на нараснало напрежение между Северна Корея и САЩ,

които поддържат значително военно присъствие в Южна Корея. Двама американски журналисти ще бъдат съдени в Северна Корея на 4 юни по обвинение за незаконно влизане в страната и "враждебни действия".

Това допълнително нагнети обстановката в двустранните отношения, които вече бяха обтегнати след като на 5 април Северна Корея изстреля ракета с дълъг обсег, коментира изданието.

След като КНДР изстреля тази ракета САЩ поискаха от Съвета за сигурност на ООН още по-строги санкции срещу Северна Корея.

В отговор Пхенян изгони инспекторите от Международната агенция за атомна енергия и заплаши отново да отвори завод за производство на годен за ядрени оръжия плутоний, както и да проведе ядрен опит, припомня вестникът.

Този втори подземен ядрен опит в Северна Корея за последните три години е предизвикателство към администрацията на Барак Обама, която обяви желанието си да постигне напредък по ядрения спор с Пхенян, пише в. "Вашингтон пост".

Президентът на САЩ определи за свой специален пратеник Стивън Босуърт, който изрази готовност да започне двустранен диалог със Северна Корея, както и да продължи шестстранните преговори по ядреното разоръжаване на Пхенян.

Северна Корея отхвърли преговорите и обвини сегашната администрация на САЩ, че продължава "враждебната политика" на администрацията на Джордж Буш.

Възможно е Пхенян да си прави сметки какво би спечелил в дипломатическо отношение от един ядрен опит. Първият му ядрен опит от 2006 г. накара администрацията на Буш да започне преки преговори със Северна Корея, а освен това Вашингтон

извади Пхенян от списъка си на държави, подкрепящи тероризма,

отбелязва вестникът.

Според някои анализатори ядреният опит може да има за цел и да засили вътрешнополитическите позиции на лидера Ким Чен-ир, за когото се смята, че е получил инсулт миналата година, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Някои наблюдатели смятат, че Ким, който наследи баща си и създаде първата комунистическа династия в света, може би сега се опитва да осигури лидерския пост за един от тримата си синове и че един ядрен опит напук на международната общност може да му помогне

да получи подкрепата на севернокорейските военни за тази цел,

отбелязва вестникът.

Според западни разузнавателни доклади Северна Корея успешно е миниатюризирала ядрени бойни глави до степен те да могат да бъдат изстрелвани с ракети със среден обсег, пише в. "Таймс".

Това дава преднина на Северна Корея над Иран в надпреварата за сдобиване с капацитет за ядрено нападение и сериозно променя баланса на силите между многочислената, но зле екипирана армия на Северна Корея и разположените срещу нея сили на Южна Корея и САЩ, отбелязва вестникът.

Реакциите

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че извършените от КНДР подземен ядрен опит и ракетно изпитание създават сериозно безпокойство за всички страни.

"Северна Корея открито и безразсъдно предизвиква международната общност. Нейното поведение повишава напрежението и подкопава стабилността в Североизточна Азия", се посочва в изявление на Обама.

Подобни провокации само ще задълбочат изолацията на Северна Корея, се казва още в изявлението. По думите на американския президент, опасността, създавана от заплашителните действия на Пхенян, дават основание за ответни мерки от страна на международната общност.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана осъди извършения ядрен опит от Северна Корея и заяви, че той още повече заплашва регионалния мир и сигурността в североизточна Азия.

"Тези безотговорни действия от Северна Корея налагат твърд отговор от международната общност. ЕС ще бъде в контакт с партньорите си за обсъждане на подходящи мерки", се казва в изявление на Солана.

Осъщественият от КНДР ядрен опит е сериозен удар по международните усилия за укрепване на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, заяви министерството на външните работи на Русия. В документа се посочва също, че с действията си Пхенян нарушава резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН.

Китай обяви днес, че се обявява "категорично против" последния ядрен опит на Северна Корея.

Китайското правителство е категорично против ядрения опита на Корeйската народнодемократична република, се казва в изявление на външното министерство в Пекин.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@