КНДР извърши нов ядрен опит
Севернокорейският лидер Ким Чен Ир   
Източник: ЕПА/БГНЕС
15

Северна Корея извърши успешен подземен ядрен опит, съобщи севернокорейската агенция КЦТА.

"Извършихме успешно нов ядрен опит на 25 май. Той е сред мерките, с които републиката укрепва способностите си за ядрено възпиране", гласи съобщението на КЦТА.

Северна Корея извърши първия си подземен ядрен опит през октомври 2006 г. След като Съветът за сигурност на ООН осъди изстрелването на ракета с голям обсег на 5 април в КНДР, Пхенян заплаши с ново изпитание на ядрено устройство.

Южнокорейската метеорологична служба е засекля труса от ядрения опит в 0 ч. и 54 мин. по Гринуич (3 ч. и 54 мин. българско време).

Южна Корея постави въоръжените си сили в състояние на повишена бойна готовност и засили наблюдението върху действията на КНДР.

Севернокорейският подземен ядрен опит тази сутрин е бил

по-мощен от предишните,

информира АФП.

Извършеният тест е извел експлозивната сила и възможностите за контрол над ядреното устройство до ново ниво, съобщават медиите в комунистическата държава.

Резултатите са помогнали за решаването на "възникналите научни и технически проблеми", което е довело до "по-нататъшно увеличаване на силата на ядрените оръжия и постепенното развитие на ядрената технология".

Пхенян съобщи, че

проведеният тест "силно е вдъхновил" армията и народа

Това ще "допринесе за защитата на суверенитета на страната, нацията и социализма, както и за осигуряването на мира и сигурността на Корейския полуостров и региона с мощта на Сонгун" (политиката на Северна Корея, поставяща армията на първо място).

Съобщението не  съдържа данни за местоположението. Южнокорейски представители съобщиха, че трусът е бил засечен близо до североизточният град Килджу, близо до мястото на провеждането на първия тест през октомври 2006 г.

Японското правителство създаде кризисен екип

Токио ще реагира отговорно в Обединените нации на севернокорейския ядрен опит, заяви говорителят на японското външно министерство Кадзуо Кодама.

"Със сигурност ще отговорим, ще го сторим в Съвета за сигурност на ООН", заяви говорителят.

Разузнаванията на Южна Корея и на САЩ внимателно следят обстановката след ядрения опит, извършен тази сутрин от Северна Корея, предаде ИТАР-ТАСС.

Северна Корея извърши изпитание на ракета с малък обсег,

предаде южнокорейската агенция Йонхап, като се позовава на дипломатически източник.

Ракетата била изстреляна няколко часа след като Пхенян обяви, че е извършил подземен ядрен опит.

Ракета е била земя-въздух с обсег 130 км и е изстреляна от полигона Мусудан-ни на североизточното крайбрежие на страната, уточнил източникът. От същия полигон на 5 април беше извършено изпитание на балистична ракета с голям обсег.

Ако този втори ядрен опит на Северна Корея е по-успешен, това би могло да означава, че КНДР е подобрила военния си ядрен капацитет, както и средствата си на натиск над САЩ и целта им за безядрена Северна Корея, отбелязва "Ню Йорк Таймс".

Този нов ядрен опит

идва в момент на нараснало напрежение между Северна Корея и САЩ,

които поддържат значително военно присъствие в Южна Корея. Двама американски журналисти ще бъдат съдени в Северна Корея на 4 юни по обвинение за незаконно влизане в страната и "враждебни действия".

Това допълнително нагнети обстановката в двустранните отношения, които вече бяха обтегнати след като на 5 април Северна Корея изстреля ракета с дълъг обсег, коментира изданието.

След като КНДР изстреля тази ракета САЩ поискаха от Съвета за сигурност на ООН още по-строги санкции срещу Северна Корея.

В отговор Пхенян изгони инспекторите от Международната агенция за атомна енергия и заплаши отново да отвори завод за производство на годен за ядрени оръжия плутоний, както и да проведе ядрен опит, припомня вестникът.

Този втори подземен ядрен опит в Северна Корея за последните три години е предизвикателство към администрацията на Барак Обама, която обяви желанието си да постигне напредък по ядрения спор с Пхенян, пише в. "Вашингтон пост".

Президентът на САЩ определи за свой специален пратеник Стивън Босуърт, който изрази готовност да започне двустранен диалог със Северна Корея, както и да продължи шестстранните преговори по ядреното разоръжаване на Пхенян.

Северна Корея отхвърли преговорите и обвини сегашната администрация на САЩ, че продължава "враждебната политика" на администрацията на Джордж Буш.

Възможно е Пхенян да си прави сметки какво би спечелил в дипломатическо отношение от един ядрен опит. Първият му ядрен опит от 2006 г. накара администрацията на Буш да започне преки преговори със Северна Корея, а освен това Вашингтон

извади Пхенян от списъка си на държави, подкрепящи тероризма,

отбелязва вестникът.

Според някои анализатори ядреният опит може да има за цел и да засили вътрешнополитическите позиции на лидера Ким Чен-ир, за когото се смята, че е получил инсулт миналата година, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Някои наблюдатели смятат, че Ким, който наследи баща си и създаде първата комунистическа династия в света, може би сега се опитва да осигури лидерския пост за един от тримата си синове и че един ядрен опит напук на международната общност може да му помогне

да получи подкрепата на севернокорейските военни за тази цел,

отбелязва вестникът.

Според западни разузнавателни доклади Северна Корея успешно е миниатюризирала ядрени бойни глави до степен те да могат да бъдат изстрелвани с ракети със среден обсег, пише в. "Таймс".

Това дава преднина на Северна Корея над Иран в надпреварата за сдобиване с капацитет за ядрено нападение и сериозно променя баланса на силите между многочислената, но зле екипирана армия на Северна Корея и разположените срещу нея сили на Южна Корея и САЩ, отбелязва вестникът.

Реакциите

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че извършените от КНДР подземен ядрен опит и ракетно изпитание създават сериозно безпокойство за всички страни.

"Северна Корея открито и безразсъдно предизвиква международната общност. Нейното поведение повишава напрежението и подкопава стабилността в Североизточна Азия", се посочва в изявление на Обама.

Подобни провокации само ще задълбочат изолацията на Северна Корея, се казва още в изявлението. По думите на американския президент, опасността, създавана от заплашителните действия на Пхенян, дават основание за ответни мерки от страна на международната общност.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана осъди извършения ядрен опит от Северна Корея и заяви, че той още повече заплашва регионалния мир и сигурността в североизточна Азия.

"Тези безотговорни действия от Северна Корея налагат твърд отговор от международната общност. ЕС ще бъде в контакт с партньорите си за обсъждане на подходящи мерки", се казва в изявление на Солана.

Осъщественият от КНДР ядрен опит е сериозен удар по международните усилия за укрепване на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, заяви министерството на външните работи на Русия. В документа се посочва също, че с действията си Пхенян нарушава резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН.

Китай обяви днес, че се обявява "категорично против" последния ядрен опит на Северна Корея.

Китайското правителство е категорично против ядрения опита на Корeйската народнодемократична република, се казва в изявление на външното министерство в Пекин.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 38 минути

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 1 час

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 3 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 4 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 5 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски