1
Сд д бомбата, която миналата година хвърли избирането на американския президент Барак Обама за Нобелов лауреат за мир, тази година норвежкият Нобелов комитет може да присъди престижното отличие на китайски дисидент, пише Франс прес.

Сезонът на Нобеловите награди започва с понеделник с отличията в научните дисциплини и литературата.

Едва в петък, на 8 декември, в Осло ще бъде връчена и Нобеловата награда за мир.

"Ако Нобеловият комитет реши да прояви смелост, а аз мисля, че ще го направи, би трябвало да даде приза на китайския опозиционер Лю Сяобо.

От толкова дълго време се говори, че това отличие трябва да бъде връчено на китайски дисиденти", коментира норвежкият историк Асле Свен, специалист по нобелите.

Ако това се случи, това решение на Нобеловия комитет най-вероятно ще разгневи Пекин.

Според влиятелния директор на норвежкия Нобелов институт и постоянен секретар на норвежкия Нобелов комитет Гейр Люндеста Пекин вече е предупредил, че това ще бъде възприето като "неприятелски жест", който би могъл да навреди на отношенията между Китай и Норвегия.

54-годишният Лю Сяобо беше осъден миналата година

по Коледа на 11 години затвор заради това, че е един от авторите на Харта 08, документ призоваващ за една по-демократична китайска държава.

Според сайта за онлайн залагания Paddypower.com китайският дисидент засега има шансове 6 срещу 1 да спечели отличието.

Той изпреварва други сочени за фаворити личности и организации, като премиера на Зимбабве Морган Цвангираи, руската неправителствена организация "Мемориал" и нейната съоснователка Светлана Ганушкина и бившата върховна комисарка на ООН за човешките права, ирландката Мери Робинсън. Техните шансове според сайта за онлайн залагания са 8 срещу 1.

Връчването на отличието на китаеца Лю ще бъде посрещнато добре от Запада и ще накара хората да забравят факта, че миналогодишният лауреат Барак Обама не отговори на очакванията, смята Асле Свен.

Тази година петте членове на Нобеловия комитет трябва за избират лауреат за мир измежду рекордните 237 номинации.

Списъкът с имената на номинираните се пази в тайна, с изключение на тези, които вече бяха разкрити от хората, предложили ги за наградата.

Мисля, че лауреатът за 2010 г. ще бъде някой, който не е чак толкова известен, предполага американският писател и журналист Скот Лъндън, който следи внимателно Нобеловите награди за мир. Според него това може да е някой, който работи за мира по оригинален начин, т.е. учен или дори разследващ журналист.

Шефът на Института за изследвания на мира в Осло Кристиан Берг Харпвикен Нобеловият комитет трябва да се върне тази година към един по-традиционен избор в сравнение с

избора от миналата година, който изненада доста хора

Лични фаворити на Харпвикен за наградата са афганистанската правозащитничка Сима Самар, базираното в Осло радио "Демократичен глас за Бирма" или Специалният съд за Сиера Леоне.

Сред другите номинирани са и бащите на интернет - американците Лари Робъртс и Винт Сърф и британецът Тим Бърнърс-Лий.

Номинация са получили и Международната космическа станция, конгоанският лекар Денис Муквеге и други двама китайски дисиденти - Ху Цзя и Гао Цзъшън.

Ден преди присъждането на Нобеловата награда за мир се връчва тази за литература и там също се правят прогнози.

Отличието би могло да възнагради тази година труда на поет или дори на писателка от Африка, смятат литературни експерти.

Те споменават алжирската франкофонска писателка Асиа Джебар, както и шведа Томас Транстрьомер, сириеца Адонис и южнокорееца Ко Ун. 

За фаворити са сочени още канадската писателка Маргарет Атууд, както и нейната канадска колежка Алис Мънро, американският романист Филип Рот, израелският писател Амос Оз и американската новелистка Джойс Каръл Оутс.

Нобеловите награди включват диплома, медал и чек. Те се присъждат обикновено в първата седмица на октомври и се връчват на лауреатите на церемонии в Стокхолм и Осло на 10 декември, когато е датата на рождението на учредителя им Алфред Нобел.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@