Иранската държавна телевизия излъчи реч на Обама
Барак Обама произнася речта си в Белия дом след постигането на споразумение по иранската ядрена програма   
Източник: ЕПА/БГНЕС
27

С ветовни лидери приветстваха постигнатото днес споразумение за иранската ядрена програма, което отваря пътя към вдигането на санкциите срещу Иран.

В тържествено изявление в Белия дом, предавано пряко по телевизията, американският президент Барак Обама приветства постигнатото споразумение.

То "показва, че американската дипломация може да донесе реални и съществени промени", каза Обама 

Застанал до вицепрезидента Джо Байдън, той подчерта, че споразумението е основано не върху доверие, а върху механизъм за проверки. Обама подчерта, че споразумението е възможност, която си струва да бъде използвана.

Сделката отрязва всички пътища на Иран към ядрено оръжие, увери Обама. Той изтъкна, че ако не е било постигнато споразумението, шансовете за нова война в Близкия изток са щели да се увеличат.

Обама даде да се разбере, че САЩ оставят в сила санкциите, наложени на Иран за нарушаване на правата на човека.

Иранската държавна телевизия излъчи пряко речта на американския президент, отбелязва Франс прес. Това се случва за втори път през последните 36 години.
През 1979 г. САЩ и Иран прекъснаха дипломатическите си отношения след Ислямската революция в Техеран.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери определи споразумението за ядрената програма на Иран като "добра сделка".

Това е добра сделка за Близкия изток, увери Кери.

Той призна, че икономическите санкции, които сега предстои да бъдат премахнати, са оказали сериозно въздействие върху народа на Иран. "Нашата разправия никога не е била с иранския народ", каза той.

В същото време Кери предупреди да не се очаква, че ядреното споразумение ще доведе до бързо политическо сближаване между Иран и Запада. "Доверието никога не се изгражда за една нощ, то трябва да се гради с времето", заяви държавният секретар.

Френският президент Франсоа Оланд приветства споразумението за иранската ядрена програма. То показва, че светът върви напред, каза Оланд в телевизионно интервю по случай националния празник на Франция, Деня на превземането на Бастилията, 14 юли. Той определи споразумението като много важно.

Оланд призова Иран да покаже готовност да помогне за уреждане на конфликта в Сирия,

предаде Ройтерс.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази надежда споразумението да се превърне в нещо повече от всеобхватно решение на конфликта около иранската ядрена програма. Според него то може да стане голяма крачка към мир в Близкия изток.

"Не е изключено неговите противници да се опитат да торпилират реализирането му", посочи Щайнмайер. Министърът изрази и убеденост, че споразумението усилва позициите на онези в Иран, които се обявяват за мирни отношения със съседите, защото гражданите на Ислямската република очакват нещо повече от военна риторика.

Британският външен министър Филип Хамънд също изрази надежда, че споразумението между Иран и шестте световни сили ща донесе промяна в отношенията на Техеран с неговите съседи и с международната общност изобщо.

Руският президент Владимир Путин заяви, че шестте сили, постигнали споразумение с Иран по ядрения въпрос, са направили категоричен избор в полза на стабилността и сътрудничеството.

Светът вече може да въздъхне с облекчение, каза Путин

в изявление, публикувано на уебсайта на Кремъл. "Въпреки опитите за оправдаване на сценарии, основани на силата, преговарящите направиха твърд избор в полза на стабилността и сътрудничеството", заяви той.

По думите му споразумението ще помогне на руско-иранското ядрено сътрудничество в гражданската област и ще съдейства за борбата с тероризма в Близкия изток.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази надежда САЩ да не разполагат система за противоракетна отбрана в Европа след сключването на споразумението с Иран. Лавров припомни, че американският президент Барак Обама е поел такъв ангажимент в Прага през 2009 г и, че САЩ аргументираха необходимостта от противоракетен щит в Европа със заплахата от изстрелване на ракети от държави като Иран.

Иранският президент Хасан Рохани направи изявление след постигането на споразумението
Иранският президент Хасан Рохани направи изявление след постигането на споразумението Източник: ЕПА/БГНЕС

Ядреното споразумение разкрива нови хоризонти, заяви иранският президент Хасан Рохани

в акаунта си в Туитър, цитиран от Франс прес. Сега, когато тази ненужна криза намери решение, Иран и големите сили могат да се съсредоточат върху общите предизвикателства, написа в Туитър президентът, намеквайки за борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

"Аллах чу молитвите ни", каза по-късно Рохани в реч по иранската държавна телевизия, няколко минути след като по нея бе излъчено пряко изявлението на американския президент Барак Обама по въпроса.

Иран никога не се е стремял да се сдобие с ядрено оръжие, увери неговият президент. Той подчерта, че днешният ден бележи началото на сътрудничество на страната му със света. Иран ще спазва споразумението, ако и другите страни се придържат към него, заяви Рохани и отбеляза, че Израел напразно се е опитвал да попречи на сключването на сделката.

Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей е поканил президента и министрите от неговото правителство да споделят трапезата му днес при вечерното прекъсване на постите за Рамазана, посочва ДПА. Смята се, че това е знак, че Хаменей подкрепя споразумението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече споразумението историческа грешка

и се зарече да направи всичко, което може, за да възпре ядрените амбиции на Иран. "Пред Иран се отваря надежден път към създаване на ядрени оръжия. Много от ограниченията, които трябваше да му попречат да постигне това, ще бъдат премахнати", каза той днес в началото на срещата си в Ерусалим с холандския външен министър Берт Кундерс.

"Иран ще получи джакпот, кешов бонус от стотици милиарди долари, което ще му позволи да продължи агресията и терора си в региона и в света. Това е тежка грешка от исторически мащаб", добави израелският премиер.

Скептично по отношение на споразумението се изказа и висш саудитски представител. Сключването на иранското ядрено споразумение със световните сили ще е щастлив ден, ако попречи на Техеран да се сдобие с ядрен арсенал, но споразумението може да се окаже лошо, ако позволи на Иран да причини опустошение в района, заяви неназованият саудитски представител, цитиран от Ройтерс. Иран дестабилизира целия Близък изток чрез действията си в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен и ако в споразумението са му направени отстъпки, районът ще стане по-опасен, допълнил източникът.

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви днес, че споразумението е "много позитивно развитие",

което може да деблокира инвестициите в Ислямската република. Турция е най-големият вносител на ирански газ. Вносът й от Иран е бил на стойност около 10 милиарда долара през 2014 г., а износът - на стойност около 4 милиарда долара.

Същевременно министърът на финансите Мехмет Шимшек заяви, че иранското ядрено споразумение е "голяма новина" за турската икономика, тъй като вероятно ще даде тласък на двустранната търговия. 

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 47 минути

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"