1

Полски хакери продължиха днес атаките срещу правителствени уебсайтове в знак на протест срещу намеренията на правителството да подпише международно споразумение срещу пиратството в интернет.

Сред пострадалите е и сайтът на премиера Доналд Туск (http://www.kprm.gov.pl/). Неговата канцелария бе принудена да препраща потенциалните потребители към профилите му във "Фейсбук" и "Туитър".

Членове на полския клон на международната група "Анонимните" (Anonymous) и на местната група "Полски нелегални" нападат уебсайтове на правителството от края на миналата седмица.

Сайтът на полския министър на културата Богдан Здройевски също бе недостъпен днес за няколко часа, след като вчера той публично изрази подкрепата си за Търговското споразумение срещу фалшификациите (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA).

Предвижда се Полша да се присъедини към споразумението в четвъртък.

Полша участва от 2008 г. в консултациите за антипиратското законодателство и сега не може да се откаже, обясни днес в интервю за полско радио министърът на администрацията и цифровизацията Михал Бони. По думите му вече е "малко късно" Полша да оттегля подкрепата си за споразумението.

Противниците на мярката се опасяват, че тя ще подложи потребителите в мрежата на наблюдение и цензура.

"Анонимните" - хакерска група, в която членуват хора от цял свят, вече извадиха от строя за по няколко часа сайтовете на ФБР и на американското министерство на правосъдието след затварянето миналата седмица на сайта "Мегаъплоуд" (Megaupload.com).

За кратко те атакуваха и сайта на френското президентство, след като президентът Никола Саркози  приветства решението на американското правосъдие да затвори "Мегаъплоуд".

"Мегаъплоуд" има над 150 милиона потребители и по 50 милиона посетители дневно, което прави 4% от световния интернет трафик. Според ФБР сайтът предлага за масово ползване съдържание, защитено от авторско право.

Предназначението на ACTA е да хармонизира защитата на интелектуалната собственост в различните държави. Споразумението има широк обсег на действие - от фалшиви медикаменти през фалшификати на маркови дамски чанти до компютърното пиратство.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@