9

Г ермания и Бразилия внесоха в Общото събрание на ООН проекторезолюция срещу шпионирането на електронни комуникации като заявиха, че неприкосновеността на личния живот е основно човешко право и стълб на демокрацията. 

В проекторезолюцията се призовава да се защити правото на личен живот в онлайн комуникациите, което по думите на авторите на документа е от съществено значение за защита на свободата на словото. 

"Общото събрание заявява, че същите права, които хората имат в реалния живот, трябва да се защитят и онлайн, по-специално правото на неприкосновеност на личния живот. 

Бързите развития в областта на технологиите увеличават способността за следене,

прехващане и събиране на данни, което може да наруши човешки права", се казва в проекторезолюцията. 

Документът е внесен след редица разкрития, че САЩ са подслушвали чуждестранни лидери, включително германската канцлерка Ангела Меркел и президентката на Бразилия Дилма Русеф. 

Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, но отразяват световното обществено мнение и носят морална и политическа тежест, отбелязва Асошиейтед прес. 

Доверието на германците към САЩ осезаемо е намаляло след разкритията за американския шпионаж,

показват резултатите от изследване по поръчка на държавната телевизия А Ер Де, цитирани от Франс прес. 

В момента едва 35 процента германците смятат САЩ за надежден партньор. Германската общественост е скептична и към американския президент Барак Обама, тъй като по-малко от половината запитани (43%) одобряват действията му. Сривът тук е с 32 процентни пункта в сравнение със септември 2012 г. 

Мнозинството германци (60%) смятат, че бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, който изнесе документите за шпионските програми на САЩ, е герой. 

Общественото мнение обаче е разделено по въпроса дали Сноудън да получи политическо убежище във Федералната република (46% "за" срещу 48% "против"). 

В сряда Берлин обяви, че е изключено Сноудън да бъде приет на територията на Германия въпреки настояването на опозицията за това. Под натиска на социалдемократите обаче правителството обмисля възможността да организира изслушване на Сноудън в Москва в рамките на разследването за предполагаемото подслушване на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел от американските служби. 

В интервю за германския всекидневник "Билд", публикувано днес, американският държавен секретар Джон Кери призна, че има напрежение между САЩ и Германия заради разкритията за шпионажа. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@