Унгария: Проблемът с ромите се задълбочава
Домът на убитата Мариа Балог и ранената й 13-годишна дъщеря   
Източник: ЕПА/БГНЕС
65
Ми иа Балог и 13-годишната й дъщеря Кетрин спели у дома по-миналата седмица, когато нападатели нахлули и застреляли майката с пушки със сачми.

Това беше последното от поредицата убийства на роми в Унгария.

Болезненият икономически срив изостря напрежението и недоволството към малцинствата и имигрантите в Европа и дори в Северна Африка.

В Италия увеличаването на нелегалната имиграция стана повод за приемането на закон, позволяващ граждански патрули по улиците.

Около 100 румънци напуснаха Северна Ирландия след нападения срещу домовете им през юни.

А в Алжир на 3 август китайски работници имигранти и етнически алжирци се сбиха с ножове и бухалки.

Но в Унгария и кризата, и насилието са особено драстични. Страната стана първата държава в Европейския съюз, която миналата година се обърна за помощ към МВФ, и е изправена пред тежка рецесия и разрастваща се безработица.

Особено засегнати от икономическото забавяне са ромите, които съставляват 6-7% от населението и изпитват трудности при намирането на работа дори във време на благоденствие.

Според унгарския президент кризата допълнително е изострила социалните напрежения, а неотдавнашните брутални нападения срещу роми са довели страната до ръба на открит конфликт.

"Знаем, че ситуацията е взривоопасна", каза на пресконференция тази седмица Ласло Шойом, като призова унгарците да проявят съчувствие към ромите, или циганите: шестима, сред които деца, загинаха при жестоки нападения неотдавна.

Кетрин, дъщерята на Балог, още е в болница със сериозни наранявания след нападението на 3 август в село Кишлета в Източна Унгария.

В цяла Източна Европа броят на ромското население е значителен и се увеличава. Общественото недоволство е жестоко.

"Те (ромите) отдавна подхранват това отношение, главно със собственото си поведение, грабежите, убийствата и т.н.", каза в Будапеща пред Ройтерс 21-годишната Анна Молнар, завършила наскоро университет.

"Знам и примери за обратното - някои роми работят и не създават неприятности. Но това е порочен кръг. Дори и на тях им е трудно да започнат работа заради начина, по който се държат останалите роми", заяви тя.

Унгарското правителство прогнозира, че икономиката ще се свие с 6,7% тази година и ще остане в рецесия следващата година. Десетки хиляди работни места бяха закрити заради икономическата криза, а ромите така или иначе не са добре дошли в доста професии.

Последното национално проучване показва, че по-малко от една-четвърт от ромите в Унгария работят легално. В Словакия според правителството този дял е под 10%.

"Работодателите затварят вратите. Те имат право да избират... и не приемат цигани", каза служителят от унгарското министерство на социалната политика и труда Ищван Сирмаи.

Липсата на работа или на достъп до подходящо образование през последните няколко десетилетия означава, че сега все по-голям дял роми формират нещо, определяно от изследователите като нова долна класа, в която има крайна и предаваща се по наследство безработица и бедност.

"Между шест и осем процента от населението се нуждае от постоянна подкрепа. Дори тяхното съществуване в условия като в третия свят струва толкова много, че подкопава състоянието на устойчив икономически растеж", заяви експертът по въпроса на ромите в Икономическия университет в Будапеща Янош Ладани.

Настъпление на крайната десница

Радикалните партии, експлоатиращи циганския въпрос, постигнаха изборни успехи от Унгария до България. В Унгария партията "Йобик" иска да бъдат спрени социалните помощи за трайно безработните, мнозина от които са роми, и да се предприемат сурови мерки срещу дребните закононарушения, които тя нарича "ромска престъпност".

Социологическите проучвания сега сочат, че Йобик може да спечели около 50 от 386 места в парламента на изборите, които трябва да се проведат през април или май 2010 г.

Екстремизмът изостря напрежението: след всяко убийство на роми започва да се говори за расистки мотиви. Няма доказателства, но единствената връзка между убийствата е ромският произход на жертвите.

През февруари нападатели подпалиха къща в село Татарсентдьорд в Централна Унгария и застреляха 5-годишно момче, след като избягало от дома, и баща му, който тичал след него. Досега полицията не е успяла да залови нито един от нападателите.

Това накара граждански групи да предупредят, че ромите може да отвърнат със свое собствено радикално движение. "Израства ново поколение. Въпрос на време е те да започнат радикално ромско движение. Още не се е стигнало дотам, но то би било естествено", каза президентът на Фондацията за граждански права на ромите Аладар Хорват.

 В доклад от 4 август "Амнести интернешънъл" заяви, че нападенията в Унгария са създали дух на страх и сплашване.

Лъч на надежда

В друго село, Бодваленке, в планините на Източна Унгария правителството подпомага проект за ремонт и реставрация на къщи с цел привличане на туристи, създаване на работни места и подобряване на условията на живот на ромите, които съставляват по-голямата част от населението.

Ромският художник Янош Хорват започна неотдавна да рисува сюжети от народни приказки по стените на къщите. Местните деца помагат за оцветяването на очертаните от него контури, като използват водоустойчиви светлосини и оранжеви бои, а мъжете подготвят следващата къща за декорация.

Картините в крайна сметка ще покриват десетки къщи, а трудът се заплаща с минималната работна заплата.

"Мнозинството от унгарското население се радва на облагите от последните 20 години. Но не и ромите... Нужно е да ги интегрираме. Данъците от тях ще отидат и за плащането на моята пенсия", заяви Естер Пастор, активистката, започнала проекта.

Крайната бедност на ромите в Бодваленке контрастира с петгодишното членство на Унгария в Европейския съюз.

50-годишната Ибоя Мата, майка на 13 деца, се оправя без течаща вода или електричество в сграда с голи стени и пръстен под, които подгизват при всеки дъжд. На няколко крачки от предната врата започва тинясало блато. Има плъхове.

"Така не може да се живее. Пет от децата ми се изнесоха, три починаха, но имам да храня още седем гърла по три пъти на ден със 113 хил. форинта (590 долара) помощ на месец", каза тя, а наоколо тичат голи деца.

"Може да отворим ресторант за туристите", заяви Жужа Гани, която се слави като добра готвачка. Домът й е чист, с врати и прозорци. Тя има мебели, но няма работа.

Правителството се опитва да накара трайно безработните да си потърсят работа. Неотдавна то започна да обвързва отпускането на държавна помощ с участието в програми за обучение и обществени проекти на всеки няколко месеца.

Но работодателите странят от места като Бодваленке. Посетителите също са рядкост в селото, където единствената видима активност е проектът за декорация.

Художникът Хорват е избрал най-напред да нарисува история от циганските предания.

"Великаните и драконите откраднали слънцето и луната. Двама мъже отишли и ги извоювали обратно. По пътя към дома мъжът, който носел луната, останал бял. Мъжът, който носел слънцето, почернял и така станал циганин", разказа приказката той.
Коментари 65
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

65 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 4 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 6 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 9 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 10 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 11 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 11 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 11 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 12 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 12 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 12 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 12 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете