Турция и Русия - обща игра в Южен Кавказ
Турският премиер Ердоган и руският президент Медведев на срещата на върха на Г-20 в Питсбърг - 26 септември 2009 г.   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2
Ив вленията на президента Уго Чавес, че Венецуела признава Абхазия, засенчиха друга политическа тема, която изпъква сред многото - визитата на турски заместник-външен министър в Сухуми на 10 септември.

Нека поясним: самият факт, че служител от турското външнополитическо ведомство прави публично посещение в тази държава, непризната от Анкара, преди година само би останал неразбран. Визитата щеше да предизвика критики не само в Тбилиси, но и в западните столици.

Днес обаче тя се оказа възможна, нещо повече - пряко произтичаше от сложната схема за диверсификация на турската политика в региона.

Защо опитът на Турция заслужава да бъде следен тъй внимателно? Според мен, става дума за специфичен прочит по турски тертип на руската постсъветска политика в Закавказието, за своеобразен анализ на "грешките, допуснати от руснаците" и поправяне на собствени пропуски и несполуки.

Анкара бе оставила недовършени множество игри на регионалната дъска. Общоизвестно е, че залагаше на идеята за възраждане на геополитическия пантюркизъм, за тюркско единство между Турция, Азербайджан и каспийските държави. Тази концепция обаче не даде резултат и, навлизайки в 2000-те, турците на практика я изоставиха.

По същото време Русия правеше опити да организира процес на интеграция въз основа на идеята за славянско братство, но не успя.

Не стигна доникъде и друга инициатива, "Кавказкият пакт за стабилност", предложен от патриарха на турския елит Сюлейман Демирел.

Със сигурност обаче Турция демонстрира политика, която можем да наречем "търсене на неизвестни възможности". Тя е по-динамична в сравнение с руската стратегия "за запазване на постигнатото досега" - най-вече на постижения, наследени от Съветския съюз. Затова турската политика не се проваля изцяло и остават основи, които да се използват за подновяването й на нов етап "в по-добри времена".

Пример за това днес е инициативата "Платформа за стабилност и сътрудничество в Кавказ", фактически рекомбинация от принципите, заложени в Пакта за стабилност и провъзгласени през януари 2000 г. при посещение на Демирел в Тбилиси.

През постсъветския период Турция набираше обороти в Южен Кавказ с усилията както на военните (играли видима роля в разширяването на НАТО), така и на дипломатите (съдействали за изграждане на газо- и петролопроводи в коридора Баку-Тбилиси-Джейхан).

Като цяло се налага изводът, че руските ресурси за влияние в Закавказието намаляваха, а същевременно нарастваха турските в Южен Кавказ.

Използването на различни термини не е случайно. Твърде уместно е да припомним тук терминологичната игра с названията на региона, тъй като Русия и Турция го разглеждат, ръководени от различни стратегии, а често и от пряко противоположни интереси.

Можем да видим това и да сравним подходите, използвайки както цифрови показатели за стокооборота и инвестициите, така и косвени данни за политическото влияние, броя на учебните заведения и на студентите в двете страни, развитието на мрежата от неправителствени организации.

Естествено е да има различни оценки за руската политика, но всеки анализ съдържа един факт: повече от 10 години (става дума за периода от 1993-1994 г. насам) Русия успяваше да поддържа макар и трудни, но сравнително стабилни отношения с всички държави от кавказката тройка (условно казано, за оценка "среден" с Грузия, за "отличен" с Армения и за "добър" или "много добър" с Азербайджан).

Най-важното, установен бе траен мир в познатите граници на конфликтите в Кавказ. След това, с идването на Саакашвили, отношенията между Русия и Грузия се влошиха съвсем, а начините за военен натиск и възпиране на Тбилиси намаляха до минимум.

Започна размразяване на грузинските конфликти. След август 2008 г. Русия изцяло "отписа" Грузия, а възстановеният донейде силов баланс в регионалната геополитика отново се измести към Анкара.

Анкара избра елегантен начин, за да започне постепенно нормализиране на отношенията с Ереван. Това е крайно трудна и според мнозина не безспорна стъпка с оглед на силните проазербайджански настроения в Турция и ясните ангажименти, поети от Анкара пред Баку.

Същевременно Анкара рискува и направи опит да оформи отношенията си с Абхазия, като заяви директно своите интереси пред Тбилиси, но така, че да не разруши стратегическото си партньорство с Грузия. Всичко това навява мисълта, че турската инициатива, "Кавказкият пакт за стабилност", отчасти е осъществима, ако говорим за принципите й.

Засега Турция не е постигнала много нещо, но все пак виждаме напредък по най-кризисните линии от кавказката политика. Сам по себе си той заслужава не само внимание, но и подкрепа. Тук обаче възниква въпросът дали е възможно усилията на руската и на турската дипломация да бъдат обединени за благото и на двете.

Погледнато от историческа перспектива, за Русия е било твърде трудно да формира общ кръг от интереси с Турция в контекста на редица обективни и субективно-стереотипни пречки. Често пъти Москва възприема политиката на Турция като "американско-турска". Очевидно има и основания за това.

Същевременно в турския елит има и силно проруско лоби, което изигра определена роля по-специално в изграждането на газопровода "Син поток". Турската външна политика се формира в недрата на обществените сили в страната, в процес на остри дебати. Това е основното й различие от руската.

И двете ни държави обаче са наследили опита, натрупан от византийския елит: окончателните решения там се вземат от ограничен кръг лица, както стоят нещата и у нас.

Системата на управление в Турция наподобява тази в Русия, но акцентите са по-ясно откроени: главната политическа роля е отредена на министър-председателя, а президентът е само висш служител с широки пълномощия. Затова предпоставките за взаимодействие между Турция и Русия в най-близка перспектива ще зависят от характера на отношенията между премиерите на двете ни страни.
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 3 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 3 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 5 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 6 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 7 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 7 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 8 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 8 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 8 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 9 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 9 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 9 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 9 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 10 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 10 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 10 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок