Небето над Европа постепенно и контролирано се отваря
Небето над Европа постепенно и контролирано се отваря   
Източник: ЕПА/БГНЕС
3
Пт тепенното вдигане на ограниченията върху полетите в Европа започва във вторник сутринта в 9 ч. българско време, а пълно се очаква в четвъртък, съобщи еврокомисарят за транспорта Сийм Калас.

Всички страни членки на ЕС, засегнати от вулканичния облак, се обединиха около идеята за по-динамично и почасово отваряне на небето според възможностите, които метеорологичната обстановка предоставя.

Калас обаче увери, че европейските пътници, на които ще се наложи да пътуват със самолет утре и през следващите дни, могат да бъдат напълно спокойни, понеже няма да се правят компромиси със сигурността на полетите.

Има споразумение да бъде проявявана по-голяма гъвкавост, що се отнася до рестрикциите, наложени на авиокомпаниите, уточни българският зам.-министър на транспорта Камен Кичев, който участва във видеоконферентната връзка на европейските транспортни министри.

Въздушното пространство над Южна Европа

- в това число Португалия, Испания, част от Италия, цялата територия на Балканите - и над част от Северна Европа е напълно отворено.

От и за

летище София във вторник

са отменени 15 пристигащи и 14 заминаващи полета.

Няма да се осъществят дневните полетите на "Луфтханза" от Франкфурт, Мюнхен и Дюселдорф, но се очакват планираните за късните вечерни часове.

Възстановени са редица полети от разписанието до европейски дестинации, които бяха недостъпни през последните няколко дни. Сред тях са Виена, Париж, Прага, Букурещ.

Остават анулирани полетите на "Уиз Еър" от и до Брюксел Шарлероа, на "Бритиш Еъруейз" от и до Лондон "Хийтроу", всички полети за деня на "Изи Джет" - от и до Лондон "Гетуик", Мадрид и Милано "Малпенса", на ЛОТ до Варшава, обедният полет на "Еър Франс" от и до Париж.

Въздушното пространство на Великобритания остава затворено до 01.00 ч по Гринуич (04.00 ч българско време). В Ирландия летищата ще подновят частично полетите към 04.00 ч по Гринуич.

Всички полети от Исландия за Великобритания и Европа са отменени за неопределен период от време. Полетите за САЩ се изпълняват по график.

Във Франция някои вътрешни полети - от Париж за Бордо, Тулуза, Марсилия и Ница - са подновени в 06.00 часа по Гринуич. "Ер Франс" обяви, че от днес подновява всички полети на големи дестинации от Париж.

В Германия Службата за контрол на въздушния трафик удължи забраната за полети до 12 часа по Гринуич днес, но авиокомпаниите използват вратичка в закона и заобиколят тази забрана.

Двете най-големи германски компании, "Луфтханза" и "Еър Берлин", започнаха полети без пълната подкрепа на системите за наземен контрол. "Еър Берлин" е извършил вчера и през уикенда 104 полета при т .нар. правила за визуални полети - процедура, която е допустима само през светлата част на деня и по принцип се прилага главно за по-малки самолети.

"Луфтханза" обяви, че 50 нейни самолета са излетели с общо 15 хил. пътници по презокеански линии.

Австрия
отвори въздушното си пространство.

Летищата в Белгия бяха затворени до 18.00 часа по гринуич снощи. След изтичането на този срок не последва ново съобщение дали затварянето на въздушното пространство остава в сила.

Холандия забрани всички полети поне до полунощ.

Над Швейцария самолети могат да прелитат на височина над 6500 метра.

Небето над Северна Италия остава затворено до 06.00 по Гринуич днес., след което постепенно ще бъдат подновени вътрешните полети между севера и юга на страната.

В Испания всички летища са отворени още в неделя.

В Швеция двете най-големи летища - в Стокхолм и Гьотеборг, са частично отворени. Излитанията и кацанията в южната част на страната са забранени, но въздушното пространство в този район е отворено за транзитни полети.

В Дания всички летища остават затворени до 06.00 часа по Гринуич днес. Въздушното пространство над страната на височина над 10 500 метра е отворено за транзитни полети.

Финландия затвори всички летища до 15.00 часа по Гринуич днес.

Почти всички летища в Норвегия са отворени и постепенно възстановяват нормалния ритъм на полети.

Летищата в Полша остават затворени за пътнически полети за неопределен период от време. Въздушното пространство над страната на височина над 6500 м е свободно за полети.

Унгария отвори въздушното си пространство вчера. Все още обаче няма яснота кога ще бъдат подновени полетите от международното летище в Будапеща.

Чехия също отвори въздушното си пространство вчера в 10.00 ч по Гринуич и летищата постепенно възстановяват нормалната си работа.

Словенската национална авиокомпания "Адриа Еъруейз" изпълнява редовно полетите си за балканските столици, Истанбул и Москва.

Летището в словашката столица Братислава е затворено. За международни полети са отворени летищата в Попрад и Кошице.

Киевското летище "Борисопол" е отворено. Въздушното пространство над Русия е отворено, но руските авиокомпании отменят полети по редица европейски дестинации.

Хърватското въздушно пространство е отворено, но някои полети на националната авиокомпания към европейски летища все още са отменени.

Турските летища по крайбрежието на Черно море са затворени. Днес съществува вероятност да бъде нарушен и трафикът през основното турско международно летище - Ататюрк в Истанбул.

Летищата и въздушното пространство на Румъния, Сърбия и Черна гора са отворени.

Предвидено е по-специално да бъдат намалени зоните, забранени за полети, като превозвачите ще получат разрешение техни самолети да минават през онези части от европейското въздушно пространство, където няма много прах. Съветът по транспорта единодушно е одобрил

прилагане на система от три зони за полети

Първата - включва частите от европейското въздушно пространство, в които полетите са рискови заради прекомерна концентрация на частици от вулканичния облак. Тя ще е напълно забранена за прелитания.

Втората ще включва пространството, в което тази концентрацията позволява полети, но страните от ЕС ще решават какви точно части, кога и доколко да се отварят те. В третата зона попадат пространствата, които не са засегнати от вулканичния облак.

Данните за обстановката ще се предоставят от спътниково наблюдение на движението на вулканичния облак. Според учените вулканът бързо е намалил активността си и вече изхвърля предимно облаци от водна пара.

Ще имаме координирани акции и едновременно ще се издават NOTAM (Notification to airmen), които разрешават или забраняват полетите, поясни зам.-министър Кичев.

По думите му от българското ведомство са информирали всички превозвачи, вкл. БДЖ, да бъдат отпуснати повече автобуси и вагони, за да могат да бъдат извозени всички пътуващи българи, останали из Западна Европа.

Кичев съветва

да се проверяват редовно уебсайтовете на летищата

за информация за полетите. Към момента на летище София има анулирани 142 полета.

По последни данни небето над България е отворено с изключение на участък над Силистра. Всички летища работят, но времето се променя и влияе на ситуацията. Полети могат да се извършват на юг и изток от България.

Съветът по транспорта бе подложен на силен натиск и от сдружения на авиационната индустрия. Според тях прекомерните мерки и забрани са прекалени и водят до около 250 млн. долара загуби дневно.

ЕК е склонна да позволи отпускането на държавни помощи

на авиокомпаниите, претърпели сериозни загуби от ситуацията с небето над Европа,  на базата на чл. 107 от Договора за ЕС.

Въпросният член е изключение от строгите правила и влиза в действие при природни бедствия и извънредни събития.

От ЕК обаче напомнят, че всяка помощ ще трябва да бъде защитавана пред Брюксел от държавата, желаеща да я отпусне, като се доказва, че загубите са свързани именно с настоящата криза. Мярката вече е била прилагана след атентатите в Ню Йорк през септември 2001 г.

В целия дебат за финансовите загуби на авиокомпаниите обаче никой не трябва да забравя за правата на хиляди обикновени европейски пътници, блокирани из летища по целия свят, обръща внимание Меглена Кунева, която днес получи поста съветник на зам.- председателя на ЕК и комисар за транспорта Сийм Калас.

Според Кунева сме много неравни, когато прилагаме европейското законодателство, специално в областта защита на правата на потребителите.

"В период на икономическа криза всеки мисли за индустрията, както беше с финансовия сектор. Мислихме за банките, защото беше важно за бизнеса и потребителите. Но процесът не може да бъде разделен.

Ако хората са разочаровани повече от една авиокомпания, а по-доволни от друга, то първата, вероятно справедливо, ще загуби много", каза тя пред БНТ.

Испанският министър на индустрията Мигел Себастиан предложи европейските срещи да се организират с

видеоконферентна връзка, което е по-икономично,

след като бе принуден да свика "виртуална" среща на министри на съобщенията заради хаоса във въздушния транспорт.


Ние се събрахме чрез видеоконферентна връзка с 15 колеги, което е първи такъв случай, но няма да е последен, посочи Себастиан на пресконференция в Гранада.

Според него това трябва да става и в бъдеще не само от гледна точка на икономиите, а и от екологични съображения.
 
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 16 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 36 минути

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 2 часа

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове