Марио Монти умело превръща слабостите на Италия в сила
Марио Монти   
Източник: БГНЕС
3

Италианският премиер Марио Монти отиде на срещата на върха на Европейския съюз, състояла се в Брюксел в четвъртък и петък, с план:

Италия и Испания да блокират всички споразумения, включително пакта за икономически растеж, който поддържат напълно, докато лидерите от ЕС не позволят на новия европейски спасителен фонд незабавно да им окаже по-голяма подкрепа.

Да използва слабостта на Италия, в този случай огромния й дълг, като сила, е класически ход на нейната дипломация

Несъмненият й успех този път обаче се дължи на нейния автор - Марио Монти - икономист и бивш европейски комисар с безупречна научна репутация, опит в Брюксел и в когото се вслушва както германският канцлер Ангела Меркел, така и президентът на САЩ Барак Обама.

Монти съумя да помогне на изпадналите в затруднено положение икономики в Южна Европа да се "класират" за помощ, за да бъдат понижени лихвените проценти по техните облигации, без да е необходим прекият надзор на т. нар. тройка, която следи в момента Гърция (Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд).

В същото време това позволи на Германия, която се противопоставяше на използването на спасителния фонд за такива цели, да запази достойнство.

Умелият ход потвърди, че досега италианският премиер технократ, дори повече от новия френски президент Франсоа Оланд, се очертава като противотежест на Германия в европейската драма.

Като настоява за стимулиране на икономическия растеж в добавка към мерките за строги икономии, за драматични мерки в краткосрочен план за поддържане на Италия и Испания, както и за интеграцията в дългосрочен план, за която се обявява Германия,

Монти се превърна в сила, с която северноевропейският блок трябва да се съобразява.

След годините, когато неговият предшественик на поста Силвио Берлускони бе осмиван от своите европейски колеги, той отново върна Италия на дипломатическата карта.

"Монти укрепи не само своята собствена позиция, но и мястото на Италия в европейския концерт", отбелязва Рихард Войке - професор по европейска политика в университета в Мюнстер.

"Във време, когато френско-германската ос вече не функционира както преди, когато Меркел губи подкрепа за политиката си на безкомпромисни икономии, моментът бе подходящ за Италия да се върне на своята позиция и той се възползва", допълва Войке.

Докато наблягаше дипломатично на процеса на сътрудничество, Монти, естествено, бе склонен да определи срещата на върха за успех.

"Мисля, че това е конструктивна, реалистична и достойна за доверие стъпка напред", коментира италианският премиер в телефонно интервю, което даде в петък. "Европейската конструкция се състои от много последователни постижения като това", отбеляза той.

Дипломати твърдят, че още на една минисреща на върха миналия петък в Рим с Меркел, Оланд и испанския премиер Мариано Рахой останалите участници са разбрали, че Италия ще дойде в Брюксел, решена на твърда борба.

Въпросните източници, пожелали анонимност, посочват, че Европейският съвет е попаднал в задънена улица късно вечерта в четвъртък.

Тогава премиерите на Италия и Испания са дали ясно да се разбере, че няма да има споразумение за пакта за растеж без споразумение по много по-широк кръг от въпроси, включително краткосрочните мерки за поддържане на икономиките на техните страни.

Последвали 45 минути на сериозни съмнения за изхода от срещата, разказват дипломатите.

Някои европейски лидери били разгневени, че са държани за заложници, евентуално до края на уикенда, от тази политика "на ръба на бръснача".

Имало и участници в срещата на върха, които освен това почувствали, че са шантажирани с исканията на Монти.

Той предупредил, че Берлускони може да се върне като премиер на Италия, в случай че той загуби или бъде принуден да подаде оставка.

От своя страна Монти каза, че Италия знае, че Европа се нуждае от резултати от срещата на върха, а не от неясни решения, за да покаже на финансовите пазари, че някой държи нещата под контрол.

"Бурното положение в еврозоната не само е обезпокоително само по себе си, но е смятано от обществото и от пазарите за може би главното препятствие пред растежа", подчерта италианският премиер.

"Мислех, че е малко нереалистично да бъде одобрен голям пакет за растежа, какъвто ние поддържахме от все сърце, ако през двата дни на европейската среща на върха не бъде изпратен на пазарите ясен сигнал за финансова стабилизация", обясни той.

В своите усилия да принуди Германия да направи повече в подкрепа на еврото Монти има няколко влиятелни приятели. Той говори много пъти с Обама през последните седмици.

"От моята първа среща с Белия дом през февруари неговият много голям и нарастващ интерес към европейските дела и проблемите на еврозоната ни превърна в доста редовни събеседници", довери италианският премиер.

Меркел има по-добри отношения с Монти отколкото с Оланд и като учен също уважава неговите експертни познания,

твърдят анализатори. След срещата на върха тя даде ясно да се разбере, че е потърсила негови съвет по време на преговорите. "Вчера аз определено трябваше да говоря насаме с Марио Монти около 10 пъти", разказа Меркел в петък.

"Ние постоянно говорехме за конкретни формулировки и малко за футбол", посочи тя в закачлив намек за загубата на Германия от Италия с 1:2 на полуфинала на Евро 2012. Монти обясни, че е искал да предаде "това чувство на много сговорчив диалог с Германия, с Меркел".

Германският канцлер успя да съсредоточи вниманието върху спасителния фонд за банките и да избегне дискусиите за създаване на еврооблигации.

Анализатори обаче вярват, че тя е трябвало все пак да отстъпи пред някого и именно италианският премиер е бил най-удачният кандидат.

"Когато Монти се утвърждава, Меркел губи по-малко от своето достойнство, защото като икономист неговите думи имат голяма тежест", коментира Гюнтер Палавер - политолог в университета в Инсбрук.

Резултатът от срещата на върха не бе приет толкова добре в Германия.

"Той е голяма опасност за нея", казва за Меркел и Монти Берт ван Розебеке - директор на отдела за регулиране на финансовите пазари в Центъра за европейска политика във Фрайбург.

"Той е уважаван в Германия, този професор, и това момче критикува открито политиката на Меркел за кризата", отбелязва Ван Розебеке.

Има също така въпроси дали споразумението в Брюксел ще отиде достатъчно далеч, за да направи кредитирането на Италия по-евтино.

"Този фонд просто е прекалено малък, за да има адекватен механизъм", предупреждава Тито Боери - професор по икономика в университета "Бокони" в Милано. "Той съдържа само 82 милиарда евро, не може да функционира като банка, няма банков лиценз. Така че ще бъде много трудно да се намеси както трябва", аргументира се Боери.

И докато Монти спечели позиции в Европейския съюз, у дома задачата му не е никак лесна

Италианците са разтревожени, че неговото правителство повиши данъците, по-специално тези върху недвижимото имущество, и вдигна възрастта за пенсиониране.

Ако кабинетът на Монти не успее да съкрати държавните разходи с още милиарди евро - процес, който се очаква да започне в началото на следващата седмица - той казва, че ще увеличи наесен данък добавена стойност до 23% от 20% в момента - ход, който може да задълбочи рецесията.

Анализатори в Италия обаче твърдят, че успехът на италианския премиер в Брюксел със сигурност ще му помогне да остане на власт.

"С този резултат зад гърба си изобщо не стои на дневен ред въпросът за падане на правителството преди края на неговия мандат през април", уверен е Боери. "Монти помогна на Европа. Сега нека се надяваме, че той ще има повече време, за да даде своя принос за Италия", обобщава професорът по икономика.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 18 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 26 минути

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 45 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 49 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж