1

Матео Ренци получи тази нощ доверие от италианския Сенат за програмата си, която цели да постигне "радикална и незабавна" промяна в страната, предаде Франс прес. 

Правителството бе подкрепено с вота на 169 сенатори, а 139 гласуваха "против", обяви председателят на Сената Пиетро Грасо. 

"Бъдещето на Италия не е да ридае от сутрин до вечер или пък да бъде на опашката в Европа,

Италия иска да стане място на възможности", заяви премиерът в реч, продължила един час и в по-голямата си част импровизирана. 

В нея обаче Ренци не посочи как възнамерява да действа, за да накара нещата в Италия да заработят, след като предишните трима премиери не успяха да направят това. 

Безработицата в страната е над 12%, а сред младежите тя близо 40%. 

Ренци има малко, но стабилно мнозинство в Сената.

В Камарата на депутатите, където вотът ще бъде тази вечер, не се очакват изненади, защото Демократическата партия има голямо мнозинство. 

За да извърши реформите си, Ренци ще се опира на министъра си на икономиката Пиер Карло Падоан, бивш главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави новия премиер на Италия с встъпването му в длъжност и изрази подкрепата си към целта, която той си поставя – да постигне растеж и да увеличи заетостта, предаде Асошиейтед прес. Белият дом информира, че Обама и Ренци са разговаряли по телефона. 

Ренци пое управлението на италианското правителство от демократа Енрико Лета

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@