ЕС: Бъдеща свръхдържава или плод на политически интриги?
ЕС: Бъдеща свръхдържава или плод на политически интриги?   
Източник: ЕПА/БГНЕС
45

Днешна Европа се интегрира. Подобно нещо не се случва за пръв път.

През първи век пр. н. е. се създава Римската империя, която подчинява повечето европейски народи.

След разпадането й на политическата сцена излиза Свещената римска империя на германската нация и тя обединява европейците отново. Това обаче не трае дълго.

Те за пореден път се изпокарват и се връщат към междуособните войни.

В началото на 19-и век Наполеон, сеейки смърт, твърди, че страстно желаел да превърне Европа в задружно и цивилизовано семейство, без граници и конфликти.

Изтощени сякаш докрай от войни и страдания, в края на столетието европейците отварят едни за други националните си граници и все по-тясно сътрудничат помежду си. Не успяват обаче да стигнат нирвана.

Вместо това през 1914 г. европейците слагат начало на най-кървавото клане в човешката история до този момент.

И още нестихнало ехото на Първата световна война, избухва поредната, още по-ужасна катастрофа - Втората световна. Победителите в тази война се заклеха не само да живеят в мир и съгласие, но и да създадат Европейски съединени щати. Обаче пак не успяха да съградят общ европейски дом:

идеологията раздалечи народите от континента

и ги изпрати в два антагонистични лагера - западен (демократичен) и съветски (комунистически). Страхът пред СССР и комунизма сплоти членките на западния лагер.

Но ето че изчезнаха и Съветският съюз, и лагерът му. Това веднага постави въпроса дали няма да се раздроби и западният лагер, щом вече не го застрашава предизвикателство от Изток.

Събитията от последните две десетилетия показват, че все още има стимули за интеграция. Насърчава я неотклонно нарастващата взаимна зависимост между държавите във всички сфери - от икономиката и екологията до борбата с тероризма и организираната престъпност.

Интеграцията създаде удобства, от които никой не иска да се откаже:

прозрачни граници, единна валута, по-разнообразни възможности за намиране на работа, за получаване на образование и т. н. На преден план отново излиза руският фактор.

Мнозина в Европа възприемат укрепнала Русия с растящите й амбиции за лидерство като потенциална политическа и икономическа заплаха, срещу която могат да се изправят само с общи усилия.

Нагласи, обилно подхранвани от новите източноевропейски членки на ЕС, дошли от съветския лагер. Плаши ги перспективата да живеят в съседство с могъща Русия самостоятелно, извън рамките на Запада.

В последно време на хоризонта се задава и китайската заплаха. Гигантският "дракон от Ориента" не само прогонва европейската продукция от световните пазари - той смила в безпощадната конкурентна борба цели отрасли от икономиката на Стария свят.

А също като икономическата, расте и военната мощ на Поднебесната империя.

За Европа е по-лесно да действа сплотено в отношенията със САЩ. Американците разговарят с Европейския съюз с по-голям пиетет, отколкото с отделни правителства.

А когато САЩ хлътват в някоя икономическа криза или правят гафове на международната арена, европейците, обединили усилия, с по-голяма леснина преодоляват последиците от тези катаклизми.

Има обаче и фактори, които забавят и ще продължат да забавят интеграцията на Стария свят. Най-очевидният са мощните институции, действащи в националните държави.

Обладани от инстинкта за самосъхранение, правителствата, парламентите, съдебните органи, въоръжените сили и специалните служби са

зациклили върху стремежа да бранят суверенитета на съответните държави.

Англичаните повтарят отново и отново, че никога няма да се откажат от своите прерогативи в сферите на финансите, отбраната и външната политика.

Останалите европейци може да не формулират позициите си тъй открито и безапелационно, но изповядват сходни възгледи. Освен държавните институции, има и общество, което трепери над своя език, култура, религия и традиции.

С една дума можем да наречем това национализъм, чиито позиции са доста силни фактически във всяка държава от континента.

По време на кризи национализмът стига до крайни форми, прераства в шовинистични настроения, които тласкат властите към протекционизъм, кара ги да се изолират от външния свят и да се разграничават от идеалите на Европейския съюз.

При това държавите са все тъй разделяни от историческата памет за минали конфликти и обиди. Французите боготворят Жана д'Арк, сражавала се с англичаните, Наполеон, воювал с цяла Европа, и Шарл де Гол заради съпротивата му срещу германското нашествие.

Англичаните, испанците, германците и италианците пък имат съвсем различни герои, прославили се по-специално в битки срещу французите.

Трудно е да се формира единна европейска идентичност,

щом се е натрупал тъй оплетен и противоречив исторически багаж. Ако пък вземем предвид значителните и все повече нарастващи общности на имигрантите от третия свят (мюсюлмани, будисти, анимисти и т. н.), формирането на единна европейска идентичност ще изглежда още по-нереално.

Не е лесно да открием общ знаменател и между днешните искания, интереси и позиции на европейските народи. С това многообразие се сблъскваме кажи-речи всеки ден. Европейските столици гледат по различен начин на войната в Ирак, на САЩ, Русия, Близкия изток и на стотици други големи и малки проблеми.

Стара Европа има много претенции към новата и обратното. На европейския континент е разпространена философията, според която е необходимо да се полагат усилия за разпадане на обширните и мощни европейски нации и обособяване на отделни региони - това се разглежда като условие за предстоящото федериране на Европа.

За модел често се сочи Швейцария

- малките размери на кантоните й гарантират истинска демокрация и правят страната успешна федерация. Първо обаче ще повторим, че нито една днешна европейска държава няма да склони доброволно и без ропот да се саморазпусне.

Второ, дори и да склони, как ще изглежда този процес? Различните региони и етноси ще започнат да делят помежду си граници, територии, земни недра, електроцентрали, светини и т. н.

Нещата надали ще се развият много по-спокойно, отколкото при подялбата на всичко това в Югославия или в Съветския съюз. Трето, дали след самата подялба отделните региони няма ще започнат да се държат като държави, сиреч пак да спорят, да се карат и да враждуват помежду си?

Само че държавите ще бъдат десеторно повече, отколкото са днес, а щом са млади и незрели, ще си създават взаимно към двайсет пъти повече проблеми.

Какъв е изводът от всичко дотук? По цял ред солидни причини интеграцията продължава; в обозрима перспектива обаче Европа няма да успее да се превърне в стопроцентова "свръхдържава" с единен суверенитет, идеология и геополитика.

Може да стане и нещо по-лошо - ЕС да се разпадне. Един китаец веднъж заяви: "Европейският съюз се крепи само на политически интриги, разигравани от малобройни френски и германски политически дейци". А китайците са хора прозорливи.

Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности