ЕС обяви военното крило на "Хизбула" за терористично
Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала   
Източник: ЕПА/БГНЕС
51

Страните от Европейския съюз се споразумяха да включат военното крило на "Хизбула" в черния списък на ЕС с терористични организации, съобщиха световните осведомителни агенции.

Цитиран от АФП френски дипломат, пожелал да остане анонимен, заяви, че решението на днешната среща на външните министри на 28-те членки на съюза, е било взето с единодушие.

Досегашните опоненти на мярката сред страните членки на ЕС са били убедени да я подкрепят, благодарение на доказателствата от България за атентата в Бургас и решението на кипърски съд, който през март призна член на "Хизбула" за виновен, че е помагал в планиране на нападения над израелци в Кипър.

Решението идва една година след трагичния атентат на летище "Сарафово", в който загинаха български гражданин и петима израелски туристи. През февруари 2013 г. правителството на ГЕРБ обяви, че има достатъчно основания да се смята, че хора свързани с военното крило на организацията стоят зад атентата. Преди дни вътрешния министър Цветлин Йовчев съобщи, че са открити допълнително следи, които потвърждават първоначалната теза.

Макар доказателствата от България и Кипър да са били решаващи, няколко европейски страни са посочили като аргумент в подкрепа на решението и намесата на "Хизбула" в сирийския конфликт.

АФП подчертава, че външните министри са преодолели съпротивата на някои от страните членки, които били на мнение, че подобна стъпка може да доведе до дестабилизирането на Ливан, където "Хизбула" има голямо влияние.

Все пак дипломатите са заявили желанието си "да продължат диалога" с всички политически сили в Ливан.

Ройтерс отбелязва, че днешното решение бележи голяма

промяна в политиката на блока,

мотивирано от безпокойството от дейността на ливанското шиитско движение в Европа.

Мярката означава, че на определени членове на организацията ще бъде наложена визова забрана и че ще бъдат замразени банкови авоари на организации, свързани с "Хизбула". Прилагането на санкциите обаче ще бъде сложно, тъй като съответните европейски служби ще трябва да разгадаят връзките между различните крила в организационната мрежа на "Хизбула" и да преценят кой би могъл да бъде определен като принадлежащ към военното крило. Според европейски представители информацията за присъствието и за авоарите на "Хизбула" в Европа е оскъдна.

Холандският външен министър Франс Тимерманс приветства решението и коментира, че е добре нещата да бъдат наричани с истинските им имена, предаде АФП. "Хубаво е, че ЕС реши да нарече "Хизбула" с истинското й име – терористична организация - заяви Тимерманс в свое комюнике. - Днес преминахме един важен етап, като санкционирахме военното крило, замразявайки активите му и възпрепятствайки финансирането му, а по този начин и капацитета му за действие".

"Трябва да назовем имена, защото е време да се каже истината", заяви литовският външен министър Линас Антанас Линкевичус, който председателстваше днешната среща. Трябва да има реакция на това, което е направено от военното крило в района и на други места, каза той.

По-рано днес британският първи дипломат Уилям Хейг коментира, че е настъпил моментът за тази мярка. Според него след атентата в Бургас, "следите от който водят към "Хизбула", няма друго решение. Според Хейг включването на военното крило на "Хизбула" в черния терористичен списък няма да "дестабилизира Ливан или да има сериозни неблагоприятни последици", предаде АП.

АП цитира и германския външен министър Гидо Вестервеле, според когото доказателствата от миналогодишната атака в Бургас трябва да дадат достатъчно стимул за вземане на решение. "Когато на европейска земя бъде извършен терористичен атентат, трябва да последват ответни действия", заяви той.

"Приветствам това решение, което е плод на съвместните усилия на държавите членки на ЕС и на партньорските служби в защита на сигурността на гражданите", се казва в съобщение, разпространено от прессекретариата на президента Росен Плевнелиев. "То (решението) се основава и на задълбочения анализ на голям обем информация за дейността на хора, свързани с терористична дейност на територията на ЕС. Нека никой да не подценява решимостта на Европейския съюз да защити сигурността на своите граждани и на пребиваващите на територията му. Европа показа, че е безкомпромисна спрямо всеки, който се опита да посегне на живота и да застраши сигурността на невинни граждани на нейна територия. Днешното решение е и силен сигнал, че Европейският съюз ще продължи да работи съвместно с ливанските институции и да подкрепя демократичните процеси в страната".

Решението на ЕС показва, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм, заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Искам да благодаря на всички български служби и институции, които работиха с нашите съюзници в ЕС, САЩ, Израел, Австралия и Канада, не само за да се разкрие кой стои зад трагедията на летище "Сарафово", но и за да можем всички в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес.

"Днес ЕС изпрати ясно и категорично послание към всички компоненти на ливанското общество – ние ще продължим да работим с всички партии, които участват в легитимния политически процес, ще подкрепяме националния диалог и институциите на Ливан, но ще бъдем безкомпромисни спрямо теоризма и насилие във всяка негова форма", заяви по повод решението на ЕС бившият министър на външните работи в правителството на ПП ГЕРБ Николай Младенов

"В последните години Израел положи много усилия да обясни на всички европейски страни, че "Хизбулла" е терористичната разновидност на иранския режим. От гледна точна на Израел, "Хизбулла" е единно тяло, без разлика между неговите крила", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Израелският президент Шимон Перес окачестви решението като "умно и необходимо" и подчерта, че то ще предотврати разпространяването на тероризма в Европа и по целия свят. "Вашето решение представлява послание към терористичните организации и към държавите, които ги спонсорират", заяви Перес.

Министърът на правосъдието на Израел Ципи Ливни също приветства съобщението за включването на "Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС с думите, цитирани от "Йедиот Ахронот": "Най-после, след години на дискусии и обсъждания, неуспехи и опити за аргументиране, че те също са политическа партия, която прикрива тяхната терористична дейност. (...) Сега за цял свят е ясно, че Хизбула е терористична организация".

Президентът Европейския еврейски конгрес - Моше Кантор, каза: "Приветстваме решението и се надяваме то да възпрепятства усилията на "Хизбула" да събира средства за финансирането на терористичните си дейности, да набира хора, да прави заговори и да извършва зверства на европейска земя, а и извън нея. (...) Решението изпраща посланието, че Европа няма повече да бъде територия, която приема тази терористична организация". 

Служебният премиер на Ливан Наджиб Микати изрази съжаление за решението на ЕС, но увери, че това няма да се отрази на отношенията на страната с Европа, предаде АФП. "Бихме искали част от страните от ЕС да имат по-предпазливо интерпретиране на фактите, но ливанското общество и всички негови части ще продължат да поддържат най-добри отношения с тези държави", заяви в свое комюнике премиерът Микати.

Ливанският външен министър Аднан Мансур окачестви решението на ЕС като "прибързано", предаде "Йедиот ахронот". Според министъра Ливан е очаквал от ЕС да отложи тази стъпка, така че да няма негативни последици за страната. Мансур добави, че в момента Ливан разглежда решението на ЕС и обмисля каква да бъде реакцията на страната.

"Хизбула" отрича каквото и да било участие в атентата в Бургас.

Движението не се притеснява от европейските заплахи и не може да бъде изолирана, заяви лидер на движението по повод днешната среща на външните министри от ЕС, съобщи ливанският вестник "Дейли стар". "Хизбула" е с по-големи съпротивителни сили от намеренията за нейното изолиране и по-силна от опитите да бъде унизена", заявил шейх Набих Каук. Той коментирал, че не обръща внимание на "заплахите и заканите" на ЕС и движението "няма да позволи на американските пионки в Ливан да използват позициите си".

Коментари 51
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

51 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 8 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen