ЕП се скара на Хага за антиимигрантския сайт
Източник: netinfo
2

Основните групи в Европейския парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС призоваха правителството в Холандия да се разграничи от дискриминационния сайт (MeldpuntMiddenEnOostEuropeanen.nl), създаден от Партията на свободата с председател Герд Вилдерс.

Парламентът обсъди на сесията си в Страсбург в продължение на час създаването на сайта за събиране на сигнали срещу източноевропейци, заселили се в Холандия.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг посочи, че

ЕК е сериозно разтревожена от сайта. Това е ясен призив към нетолерантност,

който няма място в ЕС, нека местните хора да не следват този призив, допълни тя. Рединг отбеляза, че досега местните власти в Холандия са получили 6000 оплаквания от холандци срещу сайта.

По думите на комисаря холандските бизнес лидери са осъдили ксенофобската природа на портала, като са отбелязали, че той може да навреди на националната икономика. Неприемливо е европейци да стават жертва на дискриминация, защото са се възползвали от правото си на свободно движение в Общността, коментира Рединг. Според нея правителствата трябва да разяснят на гражданите си ползите за икономиката и обществото от имиграцията.

Властите в ЕС трябва да наказват проявите на ксенофобия,

а холандските власти трябва да извършат пълно разследване на този сайт според местното и европейското законодателство, добави тя. Рединг заяви, че върховенството на закона трябва да бъде уважавано и от националните политици, с което предизвика аплодисментите на залата.

Призовавам холандските власти да преценят правомерността на този портал и да предприемат необходимите действия, заяви Рединг. По нейните думи следва да бъде оценено по съдебен път дали разкриването на сайта представлява подбудителство към омраза на основата на раса, произход, цвят на кожата. Тя призова също компетентният орган за защита на личните данни в Холандия да прецени дали законосъобразно в сайта се събират такива данни.

От името на председателството на ЕС датският министър по европейските въпроси Николай Вамен отбеляза, че интернет е станал основно средство за обмен на информация, използвано от обикновените хора и от правителствата. В Европа имаме свобода на изразяване, това е основно право, но председателството осъжда всяка форма на дискриминация, посочи той. Категорично споделяме тревогите за неправилна употреба на интернет чрез този сайт, добави Вамен.

Председателят на групата на ЕНП Жозеф Дол коментира, че в случая

става въпрос за расизъм и дискриминация, които явно са останали незабелязани от премиера на Холандия

Марк Рюте. Съжалявам, че той не се разграничи от този жесток расистки сайт, добави Дол. По неговите думи единният европейски пазар не е еднопосочна улица, а Холандия досега сериозно се е възползвала от най-добрите му страни. Дол призова Рюте незабавно да осъди сайта.

Председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода отбеляза, че

Холандия, сигурно по случайност, е и страната, която единствена препятства приемането на България и Румъния в Шенген.

Сайтът трябва да бъде затворен, той е неприемлив, както е неприемлива и липсата на реакцията от страна на премиера Рюте, добави Свобода.

От името на Алианса на либералите и демократите председателят на групата Ги Верхофстат изрази презрение към инициативата на Партията на свободата, като я нарече отблъскваща. По неговите думи холандската партия е предприела този ход след безпрецедентна загуба на рейтинг в началото на годината. Верхофстат отбеляза, че Вилдерс е критикувал остро холандската кралица Беатрикс за това, че е носила воал при посещение в Оман. След като тези критики не допаднаха на обществото, Вилдерс си намери нова жертва в лицето на източноевропейците, коментира Верхофстат.

Той

нарече мълчанието на холандското правителство за сайта неприемливо

и го сравни с дебатите във Франция срещу мюсюлманите.

От името на групата на Зелените/Свободен европейски алианс евродепутатът Мари Корнелисен коментира, че с блокирането на разширяването на Шенген и с ограничаването на правата на някои европейски граждани се отива твърде далеч. Това всъщност е позицията на премиера Рюте, който прикрива отговорността си за стигматизирането на част от европейците, добави тя. Негова отговорност е да гарантира основното право на свободно движение, посочи Корнелисен. По нейните думи Рюте сам се е поставил в ъгъла и сега вече е твърде късно да спаси репутацията си.

Това, че сайтът не беше заклеймен, е дори по-голяма щета от самия сайт, ако Рюте иска да бъде държавник, трябва да преразгледа политиката си, иначе трябва да седне до Силвио Берлускони, добави евродепутатът. По нейните думи, ако в Холандия има закононарушения и престъпления, полицията е тази, която да установи виновника за тях.

Холандският евродепутат Петер ван Дален от групата на Европейските консерватори и реформисти отбеляза, че

Партията на свободата няма членове, освен своя председател

и това положение е позволено от местните закони. Единственото мото на тази партия е "Нещата трябва да се променят" - първо бяха мюсюлманите, после еврото, след това кралицата, утре всеки един от нас може да бъде атакуван, коментира Ван Дален.

Според евродепутата Мари-Кристин Вержа от конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, сайтът открито призовава към ксенофобия. Това е ясен призив към расова омраза, според Партията на свободата на ден се получават повече от 10 хил. оплаквания, отбеляза тя. Мислех, че ЕК е пазител на договорите, но явно някои ценности са по-важни от други, коментира евродепутатът.

Независимият холандски евродепутат Оке Зейлстра оживи допълнително пленарната зала с мнението си, че

ЕС е изкуствен проект и трябва да бъде прекратен.

Според него брюкселският елит е наложил тази ситуация със свободното движение на хора, довело до свободно движение на престъпници. Брюкселският елит не гледа проблемите в лицето, има балон, който предстои да се пукне, коментира той. Зейлстра отбеляза, че след разширяването на ЕС през 2004-2007 г. 300 хил. души от 12 европейски страни са се преместили в Холандия, след като държавите им са били приети в ЕС, без да са готови за това. Сайтът е създаден, за да изслуша проблемите на гражданите, коментира той.

По неговите думи източноевропейските имигранти са причина за натиск върху пазарите на жилища, на труда, както и в сферите на социалните услуги и образованието. Аргументът на депутата бе, че 12 хил. чужденци в неговата страна с население от 17 млн. души получават трудови обезщетения.

Нито един гражданин на ЕС не може да бъде дискриминиран на основата на неговия произход, коментира в заключение министър Вамен. Според него това би било все едно хората да бъдат оценявани по тяхната ДНК - генетично заложена, тя не подлежи на избор.

На днешния дебат не присъства представител на холандските власти. В четвъртък предстои ЕП да гласува резолюция по повод на сайта.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 14 минути

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 41 минути

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 1 час

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула

Свят Преди 1 час

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 1 час

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 2 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 2 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 2 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове

<p>&quot;Ако операцията е успешна, ще загубя зрението си&quot;</p>

"Следвай пеперудите": Ветеран с мозъчен тумор получи сватбата на мечтите си

Свят Преди 2 часа

Повече за вдъхновяващата история четете в следващите редове

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

България Преди 2 часа

Атмосферното налягане ще се понижава и през деня ще е по-ниско от средното за месеца

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

Технологии Преди 2 часа

Може да се наложат наказания и промени в работата на платформата

Световната звезда Ал Бано предизвика истински фурор в „Като две капки вода“

Световната звезда Ал Бано предизвика истински фурор в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 9 часа

Седмица преди полуфинала победата отиде при актрисата Елена Атанасова