Централна Европа в сянката на тежка корупция
Един от замесените в скандала в Чехия - Павел Бем - по времето, когато беше кмет на Прага   
Източник: ЕПА/БГНЕС
6

Управляващи партии, политически елити и бивши министри в няколко държави членки на ЕС са забъркани в скандали за раздаване на пари в замяна на влияние, станали причина за на отвращение и враждебност сред обществото и електората. отправянето на редица обвинения в корупция и породили реакция, коментира в. "Гардиън".

Ловни дружинки, скъпи подаръци, автомобилни катастрофи в нетрезво състояние, подслушани от тайните служби телефонни разговори, пликове с пари и публични бюджети, използвани като лични банкови сметки - всичко това характеризира сензационните разкрития и твърдения, които излизат ежедневно на първа страница в Централна Европа.

Австрия, Словакия и Чехия са разтресени от слухове за измами,

в които са замесени високопоставени политици и управляващи партии, за които се твърди, че са били финансирани с мръсни пари.

Мащабите на предполагаемата корупция, разкрити от разследвания на парламентарни комисии, съдебни дела, тайни полицейски досиета и информатори, са толкова големи, че обвиненията срещу (британския премиер - б.ред.) Дейвид Камерън за тайни срещи в замяна на дарения изглеждат незначително на този фон.

Историите за престъпления, безскрупулно ограбване и огромни парични потоци, стичащи се към политиците от компании, лобисти и посредници заемат водещо място във вестниците и блогосферата из цяла Централна Европа.

Противно на това завършилите с успех съдебни преследвания са изключително голяма рядкост за политическа класа, която често пъти сякаш действа безнаказано.

В Австрия специална парламентарна комисия, разследваща корупцията в политиката, разпитваше действащи и бивши министри относно сложни мрежи за предполагаемо раздаване на

подкупи и облагодетелстване от държавни търгове и лобистки закони

На изборите в съседна Словакия новият министър-председател Роберт Фицо спечели голяма изборна победа, след като подкрепата за противниците му от десницата се срина, когато канадски журналист откри и публикува в интернет тайни полицейски досиета за корупцията сред депутатите.

Тайната полицейска разработка с кодовото име "Горила", включваше подслушани разговори на водещи фигури от финансовия свят, които са се срещали тайно с народни представители от управляващата десноцентристка партия, за да спечелят държавни търгове срещу пари в брой.

В Хърватия през април ще започне делото срещу бивш министър-председател, обещаващо да хвърли светлина върху силно разпространената през последното десетилетие корупция в политиката.

Бившият премиер Иво Санадер пледира невинен по обвиненията, че той и неговата партия Хърватска демократична общност (ХДО), която управляваше страната в продължение на повече от 20 години, са

отклонили близо 10 млн. евро от приватизационни сделки към партийни каси

Срещу Санадер вече е в ход дело по други две обвинения в получаване на подкупи. Във Франция президентът Никола Саркози, чиято кандидат-президентска кампания е в разгара си, трябва да се справя със съдебно разследване на финансовите средства на неговата партия Съюз за народно движение, заради появилите се твърдения, че тя е получила 800 хил. евро от Лилиан Бетанкур - наследничката на компанията за козметика "Л'Ореал" и най-богатата жена във Франция.

В центъра на най-новия скандал, който разтърси региона, обаче са чешки бизнесмен и бивш кмет на Прага, обвинени, че двамата на практика са правели каквото си поискат с бюджета на града в размер на 2 млрд. евро.

Бизнесменът Роман Янушек отдавна носи прозвището "кмета в сянка", което се дължи на близките му връзки с кметството.

Но едва когато в чешкия ежедневник "Млада Фронта Днес" (Idnes.cz) бяха публикувани записи от това, за което се смята, че са подслушани разговори между него и дългогодишния му съюзник, бившият кмет на Прага, Павел Бем, започнаха да излизат на светло мащабите на предполагаемите злоупотреби с бюджета на града.

Разговорите изглежда включват обсъждания за уреждане на продажби на общинска и публична собственост, уреждане на скъпи подаръци за общински представители и придобиването на високи постове по нечестен начин.

За записите се смята, че са били направени от местната контраразузнавателна "Служба за информация и сигурност", като по този начин на бял свят излезе често пъти съмнителното припокриване между света на политиката и бизнеса в Чехия.

Те изглежда потвърждават витаещите отдавна слухове, че Бем, политик от управляващата Гражданска демократическа партия (ГДП), и Янушек, който е наречен "Волдемор", по името на едноименния герой от поредицата книги за Хари Потър, са били начело на мрежа, която се е

разпореждала с градския бюджет като със своя собственост

Записите са пълни с ругатни, кодови думи и ексцентрични прозвища като Писе, Глезльото, Колибрито, Кралицата на маорите, Капитана и Коломбо.

Скандалът достигна развръзката си, когато джипът на Янушек, "Порше Кайен", бе замесен в пътностранспортно произшествие с друг автомобил.

Свидетели твърдят, че Янушек ударил другата кола, а после прегазил жената, която опитала да го спре на следващия светофар. След инцидента той опитал да избяга пеша.

Неговата забързана интоксикирана походка през градски парк била заснета от охранителни камери и по-късно записът бе качен в ЮТюб.

По думите на източник от болницата Янушек бил арестуван и - както се твърди - е бил с превишаващо допустимото от закона съдържание на алкохол в кръвта при шофиране, както и под влиянието на наркотични вещества.

След това беше казано, че не са му били поставени белезници, нито пък е бил арестуван, и му е било позволено да напусне полицейското управление през задната врата, за да избегне медиите.

На Янушек, срещу когото отдавна има твърдения, че е

изпрал милиони долари чрез швейцарска банка, както и доста други обвинения,

включително печелене на публични търгове с измама, в крайна сметка беше повдигнато обвинение за причиняване на тежка телесна повреда, както и за шофиране под влиянието на наркотични вещества.

Ако бъде осъден, той може да получи 10-годишна присъда лишаване от свобода.

Бем, който преди две години беше свален от длъжността си на кмет, отхвърли обвиненията срещу себе си. Той нарече записите "брутално и недопустимо посегателство върху личното пространство" и заяви, че е жертва на политическа кампания, целяща да го оклевети.

Чешкият министър-председател Петър Нечас, който е и председател на ГДП нареди членството на Бем в партията да бъде замразено, докато той се опитва да изчисти името си.

Вълната от слухове и разкрития за измами взема голяма политическа дан из целия регион.

През декември партията на Санадер ХДО загуби властта в Хърватия, както се случи и с десноцентриститие в Словакия.

Резултатите от социологическо проучване сочат, че

повече от 70% от австрийците нямат почти никакво доверие в съдебната система,

смятайки, че съдилищата действат "меко" спрямо политиците.

Обвиненията са насочени предимно към Австрийската народна партия (АНП) - християндемократическа политическа сила, която понастоящем участва в коалиционното правителство.

Както се говори, чрез посредници и пиар агенции националната телекомуникационна компания "Аустрия Телеком" е наляла милиони в партийни каси и сметки на политици. Доверието в партията се е сринало до 23%, сочат социологически проучвания.

Отделно съд в Лихтенщайн не уважи молбата за предоставяне на документи във връзка с австрийско разследване срещу бившия финансов министър Карл-Хайнц Грасер - обвинен в получаване на комисионни и укриване на данъци.

Трудно е да си политик в Централна Европа, оплака се председателят на парламентарната група на АНП Карл-Хайнц Копф.

Няма как от теб да се очаква от момента, в който влезеш в политиката, да заживееш като абсолютен евнух и да нямаш никакъв социален живот, каза той. 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 7 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen