Бронислав Коморовски е новият президент на Полша
Новият президент на Полша Бронислав Коморовски със съпругата си Анна след победата   
Източник: ЕПА/БГНЕС
116

Бронислав Коморовски, кандидат на либералната партия "Гражданска платформа" е новият президент на Полша.

Той е председател на долната камара на парламента и изпълняваше длъжността държавен глава след смъртта на президента Лех Качински, който през април загина заедно с още 95 жертви при самолетна катастрофа край Смоленск в Русия.

Коморовски получава 52,63% от гласовете срещу 47,37% за Ярослав Качински. Избирателната активност е била 55,3%.

Съобщените резултати са при 95% преброени бюлетини. Официалните резултати ще бъдат обявени следобед.

В по-ранен етап на преброяването, при проверени 50 процента от бюлетините, Качински, който е председател на дясната партия "Право и справедливост", изпревари с малка разлика своя опонент.

Очаква се обаче Коморовски да затвърди победата си, тъй като се радва на най-голяма подкрепа в големите градове, а подадените там бюлетини се броят последни.

Ярослав Качински призна поражението си,

но изказа увереност, че партията му може да спечели парламентарните избори догодина.

Право на глас в неделя имаха около 30 млн. поляци при население 38 млн.

След първия тур, на който се явиха десет кандидати за държавен глава, битката продължиха двамата основни претенденти - кандидатът на управляващата "Гражданска платформа" Бронислав Коморовски (41,2% на първия тур) и Ярослав Качински, братът близнак на покойния президент (36,7% на първия тур).

Последните социологически анкети, направени от две от водещите телевизии, предричаха победа на Коморовски с 55 или 51% от гласовете, но в последния ден на предизборната кампания се появиха и проучвания, предвещаващи, макар и с малко, победа на Качински.

Поляците трябваше да избират между двама консервативни кандидати, които имат напълно противоположни възгледи за пазарните реформи, приемането на еврото и мястото на Полша в Европейския съюз.

Коморовски и премиерът Доналд Туск представят

61-годишния Качински

като безразсъден популист, който би използвал правото си на вето, за да блокира реформите, необходими за укрепване на икономиката.

Съсипан от трагичната смърт на по-малкия си с 45 минути брат, Ярослав Качински дни наред изглеждаше безизразен, без следа от емоция и с празен поглед. Докато най-сетне реши да замести брат си, включи се в президентската надпревара и се впусна главоломно в предизборната кампания.

Безспорен лидер на консервативната опозиция Ярослав Качински винаги предизвикваше възхищението на своите привърженици и всяваше страх сред враговете си.

През цялата кампания той се стремеше да се отърси от непреклонния си стил, от склонността си да разделя хората.

Качински и неговите привърженици обвиняват "Гражданска платформа" че разпродава "семейното богатство" на Полша на чужди инвеститори и пренебрегва по-бедните поляци, изостанали при 20-годишния прехода от социалистическата командна  икономика към капитализъм.

58-годишният Коморовски

съумя да се утвърди в Полша като политик, способен на компромиси, след като се отказа от радикалните си позиции. "Бях радикал. Критикувах остро Кръглата маса между "Солидарност" и комунистите, проправила пътя през 1989 г. към падането на стария режим в Полша", призна неотдавна Коморовски.

Противно на милиони поляци той бойкотира първите демократични избори в Полша на 4 юни 1989 г.

Промяната в радикалните възгледи на Коморовски настъпва няколко месеца по-късно под влияние на Тадеуш Мазовецки, първия премиер в социалистическия блок, който не е от редиците на комунистите.

Именно той предлага на Коморовски пост в администрацията си и така му дава шанс да се промени и да се превърне от радикален политик в човек на компромиса и на умерените позиции.

Преди това Коморовски е арестуван на 13 декември 1981 г. заедно с Тадеуш Мазовецки и други опозиционери като Бронислав Геремек и Владислав Бартошевски, оглавили по-късно полската дипломация. Това става след обявяването на военно положение от генерал Войчех Ярузелски.

След като се озовава в администрацията на Мазовецки, Коморовски заема

в три правителства поста на зам.- министър на отбраната,

преди да стане министър на отбраната в кабинета на Йежи Бузек през 2000-2001 г. Бузек сега е председател на Европейския парламент.

След заника на "Съюз за свободата", центристката партия на Мазовецки, Коморовски се присъединява към партията-наследник - "Гражданска платформа" - основана през 2001 г. от настоящия полски премиер Доналд Туск.

Коморовски е историк по образование. Шест пъти е избиран за депутат. През 2007 г. става председател на долната камара на полския парламент.

Самолетната катастрофа на 10 април, в която загина полският президент Лех Качински, направи автоматично Коморовски временно изпълняващ длъжността президент.

Той успя да изпълни новите си функции хладнокръвно, като следеше за нормалния ход на държавните дела и подготвяше предсрочните президентски избори. Паралелно с това водеше кандидат-президентската си кампания.

По време на кампанията Коморовски направи няколко гафа и медиите и

неговите противници го упрекнаха, че не е харизматичен

и че се държи само като добре възпитано момче от добро семейство.

Последното е напълно вярно, защото Коморовски произхожда от старо благородническо полско семейство, написало няколко славни страници в бурната история на Полша.

Фамилията има роднински връзки с белгийското кралско семейство. Свекървата на белгийския престолонаследник Филип е носела моминското име Коморовска.

Бронислав Коморовски е роден на 4 юни 1952 г. в Оборники Шльонске, в южната част на страната. Семейството му, произхождащо от земите на днешна Литва, е било експулсирано от съветските власти след края на Втората световна война.

По-късно Бронислав Коморовски се премества да живее с родителите си в работническо предградие във Варшава, където семейството живее бедно.

Бронислав Коморовски учи в столицата и по време на студентските протести през 1968 г. изпитва на собствения си гръб ударите на полицейски палки.

Женен е. Със съпругата си Анна имат пет деца, а отскоро са и баба и дядо.

Победата на Бронислав Коморовски на втория тур е върхът в неговата политическа кариера, която той започна като дисидент по времето на комунизма в Полша, отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

Коморовски е съюзник на премиера Доналд Туск и подкрепя правителствените цели за контрол върху харчовете на държавната администрация и продължаването на приватизацията, допълва вестникът.

На изборите спечели онзи, които ще направи възможното, за да облекчи пътя на правителството към продължаване на процеса на приватизацията на държавните предприятия и към съкращаване на харчовете в сферата на социалните грижи, пише британският в. "Гардиън".

В Полша победи демокрацията и съзнанието за нуждата от национално единство, отбелязва италианският в. "Кориере дела сера".

Коморовски е подкрепян главно от хората, спечелили от икономическите реформи в Полша.

Сега благодарение на него партията му "Гражданска платформа" ще има пълен контрол върху властта в страната, пише френският в. "Фигаро".

Коморовски заложи в този доста оспорван дуел с Ярослав Качински на картата, че гласувайки за него на президентските избори, поляците всъщност дават гласа си за установяването на конструктивно разбирателство в Полша, допълва френският всекидневник.

Качински се провали и не успя да замени трагично загиналия си брат близнак, пише британският в. "Индипендънт".

Победата на Коморовски ще накара Полша да поеме един по-либерален и по-насочен към бизнеса курс, отколкото този, следван от Варшава по времето на президенството на Лех Качински.

Коморовски обеща, че ще направи така, че Полша да въведе еврото до 5 години. Той обеща също, че ще изтегли полските войски от Афганистан до 2012 г., припомня "Индипендънт".

Американският в. "Вашингтон пост" отбелязва, че и двамата съперници на втория тур имат еднакво минало - на антикомунистически активисти.

В. "Ню Йорк таймс" отчита, че до последно борбата между Коморовски и Качински е била много оспорвана, което показва колко поляризиран в политически план си остава полският народ.

В градовете, главно в западната част на страната, избирателите подкрепят "Гражданска платформа" на Коморовски и нейната програма за либерализация на икономиката, а в селските региони гласоподавателите, редом с по-религиозните поляци, са привърженици на по-националистическите виждания на Качински, отбелязва нюйоркското издание.

Коментари 116
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

116 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 1 час

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

<p>Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания (СНИМКИ)</p>

Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания

Свят Преди 1 час

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 2 часа

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 3 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 3 часа

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 4 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 4 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

<p>Ето колко е фискалният резерв на страната към 18 април</p>

Служебният министър на финансите: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

България Преди 4 часа

Тези данни лесно могат да бъдат проверени, посочи Людмила Петкова

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 4 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 4 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 4 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 5 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 5 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 6 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност