5

Г ерманските власти вече се съмнявят в ислямисткия характер на атаката срещу автобуса на Борусия (Дортмунд). Ново предположение сочи в обратната посока - към крайнодесен екстремизъм, пишат германски медии. 

Във вторник вечерта три експлозии засегнаха рейса, който откарваше футболистите към стадиона в града за мача им с френския Монако. Ранен беше защитника Марк Бартра, който претърпя и операция.

До този момент основното предположение на властите беше, че нападението е извършено от радикални ислямисти.

Причината са три идентични писма, открити в близост до мястото на взривовете. В тях се споменава атентата в Берлин през декември, а Германия е обвинена за участието й в международната коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Тази версия обаче е започнала да се пропуква.

Доклад, изготвен по поръчка на федералната прокуратура, показва "сериозни съмнения", че писмата имат за цел да заблудят властите и обществото.

Говорителката на прокуратурата Фрауке Кьолер потвърди за наличието на съмнения, но отказа да даде повече детайли.

Тя не коментира и изтеклата в "Билд" информация от разследването, че хора "от десния сектор" стоят зад атаката. 

По-рано през седмицата крайнолява фракция пое отговорност за нападението, но от прокуратурата изразиха съмнения относно достоверността на твърденията им.

Иракски гражданин, свързан с "Ислямска държава", също беше задържан, но се оказа, че няма общо с атаката.

Крайнодесният характер на експлозиите също е недоказан. Подобно идеологическо послание за друга част на Германия обаче стресна органите на реда.

В редакцията на вестник "Тагесшпигел"  е бил получен анонимен имейл. В него се споменава Адолф Хитлер и има оплаквания от мултикултурализма.

Писмото съдържа и заплаха "да се лее шарена кръв" на 22 април, два дни след рождения ден на Хитлер. На този ден в Кьолн има шествие срещу националистическата партия "Алтернатива за Германия". 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@