Т върди се, че ястието, известно като салата, датира от древноримския навик за потапяне на маруля в сол – „herbe salata“ означава „солени листа“. Сега, векове след като концепцията е възникнала в Древен Рим, салатите може да извикат за някои образ на кофа маруля с избрани от вас добавки от вездесъщите вериги за салати, пише Си Ен Ен (CNN).
За други това е топла купа със зърнени храни (като салата фаро) или салата, напълно лишена от маруля (като макаронена, картофена салата или салата от зеле). Салатата се счита от някои за студена, овкусена и нарязана гарнитура, докато други превръщат салатите в пълноценно хранене, като добавят разнообразие от протеини.
Накратко, салатите означават различни неща за различните хора; ключът се крие в пресните съставки, текстурата и добре балансирания дресинг.
Както и да е
начинът, по който се сервира, салатата може да говори много за едно място.
От Гърция до Мексико, Етиопия, Япония и дори България, не става въпрос само за съставки (зеленчуци, билки, листа) или подправки, дресинги и текстури – често има предистория на рецептата, която се позовава на време, място и наличие на продукти.
Попитайте всеки готвач и той ще ви каже, че създаването на салата не е за хора със слаби сърца, което вероятно е причината толкова много класически салати да са се запазили в продължение на години, с малки вариации освен незначителни включвания или изключения.
Вижте някои от най-добрите салати в света в галерията ни.