105

Гневът от подкупите е една от причините за протестите по света, коментира международната организация "Транспарънси интернешънъл" , след като публикува годишната си класация "Индекс на възприятие на корупцията" (Corruption Perception Index 2011), предаде ДПА.

Северна Корея, която е включена за първи път в Световния корупционен барометър и Сомалия са най-корумпираните страни през 2011 г., следвани с общ резултат от Мианма и Афганистан.

България е поставена на 86-о място в класацията

с индекс от 3,3. Това е спад в сравнение с миналата година, когато България бе на 73-то място с индекс 3,6.

В скалата 0 означава високо корумпирана държава, а 10 - съвсем некорумпирана.

Това отрежда на страната ни незавидната позиция на най-корумпираната в ЕС. Румъния е с индекс 3,6, Словакия - 4, Латвия - 4,2, Чехия - 4,4, Унгария - 4,6, Литва - 4,8, Полша - 5,5, Словения - 5,9, Естония - 6,4. 

В световен мащаб с индекс 3,3 - колкото нас, са още Шри Ланка, Сърбия, Панама, Ямайка. Малко по-добре се представят Колумбия, Гърция, Мароко, Перу, Тайланд и Салвадор, които имат 3,4. 

Държавите от Еврозоната, страдащи от дългова криза, също се представят зле, отчасти заради неспособността на публичните власти да се справят с даването на подкупи и неплащането на данъци, които са ключови движещи сили на дълговата криза, отбелязва "Транспарънси интернешънъл" (Transparency.org).

Нова Зеландия е посочена като най-некорумпираната страна в света

Тя има индекс 9,5, Дания и Финландия - 9,4, а Швеция - 9,3.

На обратния полюс са Сомалия и Корея с индекс 1, а Мианма и Афганистан имат 1,5.

Барометърът "показва, че някои правителства не успяват да защитят гражданите си от корупцията, независимо дали става дума за злоупотреба с обществени ресурси, искане на подкуп или повлияно вземане на решения", посочва "Транспарънси интернешънъл".

Протестите по света, често разпалвани от корупция и икономическа нестабилност, показват ясно, че гражданите не смятат своите лидери и публични институции нито за прозрачни, нито за достатъчно отговорни, изтъква организацията.

Световният корупционен барометър се базира на 17 отделни изследвания, включващи становищата на хора, запознати с всяка отделна страна.

Индексът за 2011 година обхваща 183 страни, които са групирани по географски или политико-икономически признак.

В северноамериканския регион и Карибския басейн най-малко корупция има в Канада (индекс 8,5), а най-много - в Хаити (1,8).

Най-много корупция в Азия има в КНДР (индекс 1,0) и Узбекистан (1,6).

В Близкия Изток и Северна Африка отличникът е Катар (индекс 7,2), а "двойкаджията" - Ирак (индекс 1,8).

В Африка в региона на юг от Сахара това са съответно Ботсвана (индекс 6,1) и Сомалия (индекс 1,0).

Твърде голяма е корупцията и в Русия. Страната е най-корумпираната сред всичките членки на Г-20 с индекс 2,4, и е на 143 място в света. Най-малко корупция в Г-20 пък има в Австралия, като страната е с индекс 8,5.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@