Русия и Китай пак не пуснаха резолюцията за Сирия
Русия и Китай пак не пуснаха резолюцията за Сирия   
Източник: ЕПА/БГНЕС
12

Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност над проекторезолюция, заплашваща Сирия със санкции, предаде Франс прес.

Това е третото руско-китайско вето

срещу опитите на ООН да окаже натиск върху Дамаск от началото на конфликта в Сирия преди 16 месеца. Първите две са от октомври 2011 г. и февруари 2012 г.

Сега резолюцията получи 11 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържали се".

Великобритания е ужасена от ветото на Русия и Китай, заяви британският посланик Марк Грант, като обвини двете държави, че "поставят националните си интереси пред живота на милиони сирийци".

Новото блокиране на проекторезолюцията в ООН идва в момент на ожесточени сблъсъци в сирийската столица между редовните сили и въоръжената опозиция.

Проекторезолюцията, внесена от Франция, САЩ, Германия, Португалия и Великобритания, заплашваше с икономически санкции Дамаск, ако сирийските сили не спрат да използват тежки оръжия в градовете срещу опозицията в рамките на десет дни.

Проекторезолюцията предвиждаше удължаване с 45 дни на мисията на 300-те наблюдатели на ООН в Сирия, изпратени от средата на април, които спряха работата си през юни заради неотслабващите сражения.

Съветът за сигурност на ООН трябва да вземе решение за съдбата на наблюдателската мисия на ООН преди утре вечерта, когато изтича 90-дневният й мандат.

Сирийският режим изживява последните си дни,

заяви в Рим новият шеф на Сирийския национален съвет (СНС) Абделбасет Сида, цитиран от Франс прес.

СНС е основната сирийска опозиционна коалиция в чужбина.

Сида добави, че руско-китайското вето на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН може да има катастрофални последици за страната му.

Според Сида системата на ООН е остаряла.

"Не можем да позволим един незаконен режим да избива собствения си народ. Трябва да разчупим този порочен кръг и да поискаме от "Приятелите на Сирия", в която група влизат стотина страни и се ползва с международна легитимност, да пристъпят напред и да говорят в един глас към режима", каза той.

"Русия доставя тежко въоръжение на Сирия и продължава да й дава политическа подкрепа чрез Съвета за сигурност. Не може да продължаваме така, защото събитията ще изпаднат в безконтролна спирала, която ще е катастрофална както за Сирия, така и за региона като цяло", заяви Сида.

Той изрази опасение, че блокирането на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност може да накара режима в Дамаск да си помисли, че

"ще може безпрепятствено да извършва още по-ужасни насилия"

На сирийската армия е поставена задача "да прочисти Дамаск от терористи" до настъпването на свещения мюсюлмански месец на пости Рамазан, съобщи военен източник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Армията ще използва всички средства на нейно разположение за изпълняване на задачата, подчерта източникът. Той добави, че войниците са приканили местните жители в редица квартали да напуснат домовете си, за да не бъдат използвани като живи щитове.

Столичният квартал Кабун бе атакуван с танкове за пръв път от началото на боевете, предаде Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Над 15 танка и бронетранспортьора атакуваха източния квартал Кабун и се опасяваме, че се извършват масови убийства в този район, заяви шефът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

Увеличава се бежанският поток от Сирия в съседен Ливан

През последните 24 часа около 20 000 сирийци са преминали през главния граничен контролно-пропускателен пункт в Ливан, предаде Ройтерс.

Обикновено през ГКПП Масна минават по около 5000 сирийци на ден.

Източник от ливанските сили за сигурност уточни, че сред бежанците има дипломати и чуждестранни хуманитарни работници.

Нараства и броят на сирийски бежанци в Йордания, където в пограничния град Рамта е създаден бежански лагер, а една болница е определена за оказване на медицинска помощ за тях.

Сирийските бунтовници са поели контрола на всички гранични пунктове по сирийско-иракската граница, заяви иракският заместник-вътрешен министър Аднан ал Асади, цитиран от Франс прес.

Всички гранични контролно-пропускателни пунктове между Ирак и Сирия вече са под контрола на Свободната сирийска армия, която е съставена предимно от дезертьори и от въоръжени цивилни, заяви Асади.

Според него ССА и сирийската армия водят боеве от сирийската страна на границата срещу района на Синджар в северен Ирак.

Иракски граничари разказват, че видели сирийски бунтовници да превземат един ГКПП и да пленяват полковник от сирийската армия, на когото отрязали ръцете и краката.

Свободната сирийска армия е екзекутирала 22 войници от редовната сирийска армия пред очите на иракски войници, заяви Аднан ал Асади.

Ако тази ситуация продължи, ще затворим границата си със Сирия,

заяви иракският заместник-вътрешен министър.

Сирийски бунтовници съобщиха, че са успели да превземат ГКПП Баб ал Хауа при границата с Турция, предаде Ройтерс.

Бунтовниците са превзели сградите на митницата и на имиграционния контрол.

Баб ал Хауа е важен търговски пункт в Северозападна Сирия, намиращ се срещу турския Джилвегьозю в окръг Хатай.

Ирак затвори главния си граничен пункт със Сирия и изпрати войски на границата, след като сирийските бунтовници превзеха граничния пункт Абу Камал, съобщи Ройтерс.

Пунктът Каим, който е срещу Абу Камал, е затворен и сега е под контрола на иракската армия, каза кметът на Каим Фахан Фитайхан.

По думите му иракските войски са установили контрол и върху още един пункт наблизо.

Той заяви, че Свободната сирийска армия е издигнала знамето си от другата страна на границата.

Десетки служители на силите за сигурност и членове на милиции, верни на сирийския президент Башар Асад, бяха убити или ранени при

бунтовническо нападение срещу полицейско поделение в Дамаск,

заяви опозиционен активист, цитиран от Ройтерс.

Бунтовници, въоръжени с автомати "Калашников", леки картечници и взривни устройства, са блокирали два главни пътя към комплекса и са го атакували.

По думите на активиста на мястото са пристигнали три патрулни коли, които са били поразени от крайпътни бомби. Той е видял три трупа в една от колите, а други очевидци са му казали, че на улицата са лежали мъртви десетки служители от силите за сигурност и членове на милициите шабиха.

Според други активисти бунтовниците са си пробили път към силно укрепения комплекс и са изнесли оръжия, след което са се оттеглили.

Сирийците могат, искат и сами ще изгонят Асад,

подчертава в. "Индипендънт". Най-хубавото на атентата в Дамаск, отнел живота на трима високопоставени представители на режима, беше, че самите сирийци го извършиха, допълва изданието.

Дипломацията на ООН в Сирия претърпя болезнен провал, посочва в. "Монд". Това безсилие обаче е плод на премислени и претеглени решения, допълва изданието.

Третото руско-китайско вето подписа смъртната присъда на плана Анан, отбелязва в. "Фигаро".

През това време започва масовото бягство от Дамаск, обхванат от ожесточени сражения от понеделник насам, допълва изданието.

В Дамаск пък животът на местните става още по-тежък

В обсадените квартали има недостиг на газ и на хляб. За газ преди се чакаше на дълги опашки, а сега вече има записване в списък и се чака месеци, разказват местни жители.

Докато в Сирия нараства хаосът, съседите на Сирия започват да се притесняват, посочва в. "Ню Йорк таймс", визирайки Иран, който при евентуалното падане на режима на Асад ще изгуби последната си и най-ценна шиитска подкрепа в Арабския свят.

За саудитците и за други сунитски държави това пък ще е добре дошло и тяхната дълго бленувана цел за намаляване на иранското регионално влияние ще бъде постигната.

Палестинците от Хамас, които дълго зависеха от Сирия и Иран, вече застанаха на страната на сирийците, излезли на улиците. Случващото се в Сирия заплашва и крехкото междурелигиозно равновесие постигнато засега в Ливан, посочва вестникът.

Британският в. "Гардиън" припомня по повод твърденията за предстоящо падане на режима на Асад, че преди два месеца отново се говореше подобно нещо.

В тази връзка изданието анализира и реакцията на Запада на случващото се в Сирия и посочва, че Западът, изтощен от намеса в близкоизточни конфликти, трябва да намери нов начин на ангажираност, който действително да спре кръвопролитието.

Вестникът посочва, че най-солидните революции в Близкия изток - в Тунис и Египет - дойдоха отвътре, а не чрез намесата на Запада. Като пример за неефективна Западна намеса под формата на санкции се посочват Куба, Либия, Иран, Мианма и Северна Корея. Там тези санкции само удължават мъченията на жертвите на местните режими, пише вестникът.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 6 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen