След атентата в Сирия: Идва ли краят на Асад
Башар Асад   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Сирийският президент Башар Асад понесе смазващ удар вчера с убийството в Дамаск на три водещи фигури на режима. Смъртта на тримата, сред които министърът на отбраната, обаче не означава, че с режима вече е свършено.

Асад все още разполага с огромна боева мощ,

която може да използва срещу бунтовниците, но загубата на висши членове на сирийския властови елит е огромно психологическо поражение.

Сега вече едва ли ще чакаме дълго Асад да слезе - по един или друг начин - от сцената, отбелязва в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс".

Големите световни сили трябва да признаят колко много е заложено на карта в тази криза. Можем да станем свидетели на рухването на силно милитаризирана близкоизточна държава с огромен арсенал от конвенционални и химически оръжия. Дипломатическото единство е жизненоважно сега, ако не искаме кризата да ескалира до още по-неконтролируемо равнище, предупреждава вестникът.

Бомбата, заложена вчера в сирийската Служба за национална сигурност в Дамаск вероятно

рани съдбоносно в сърцето режима на Асад,

пише в. "Индипендънт" във водещата си статия, озаглавена "Поврат в Сирия".

Часове след атентата един генерал и министърът на информацията - зет на президента, заклеймиха по телевизията "терористите". Колкото по-яростно осъждаха злонамерената ръка на чуждестранни разузнавателни служби и славословеха неизменната мощ на сирийската армия, сирийския народ и сирийската държава, толкова по-ясно се налагаше чувството, че контролът се изплъзва из окървавените пръсти на режима.

При положение че армията се фокусира върху отмъщението, а режимът се бори за живота си, непосредствените перспективи в Сирия изглеждат наистина мрачни. Най-мрачни обаче те са за президента Асад, подчертава всекидневникът.

Откакто преди 16 месеца избухна бунтът в Сирия, всеки ден е белязан неумолимо от смъртта на хора. Вчера обаче беше различно, по две причини.

Първо боевете в сърцето на Дамаск продължиха трети ден, доказвайки, че Сирийската свободна армия може да печели срещу превъзхождащи ги във всяко отношение сили, и второ - за първи път конфликтът засегна близкия и дори личен кръг на Башар Асад, отбелязва в редакционна статия в. "Гардиън".

Атентатът, който отне живота на трима, а може би и четирима членове на най-близкото обкръжение на президента, не бе извършен просто в столицата, а в централата на Службата за национална сигурност - крепост в крепостта.

Смъртта на всеки от тях - помощник-вицепрезидента генерал Хасан Туркмани, министъра на отбраната ген. Дауд Раджиха и вътрешния министър Мохамед Ибрахим аш Шаар (който според някои съобщения е убит, а според други - ранен) е нещо многозначително.

Едновременното им убийство отваря празнина в ядрото на правителството

Най-многозначителна обаче е загубата на заместника на Раджиха - Асеф Шаукат - архитект на репресиите, а като шурей на президента тясно свързан и с рода Асад, който господства над Сирия 40 години.

След бомбения атентат в сърцето на Дамаск, сирийската опозиция провъзгласи "началото на края" на режима на Башар Асад, посочва в. "Дейли телеграф".

Извършването на атаката в разгара на настъпление на опозицията, засилва доверието към противниците на режима като партизанско движение - факт, който може да се окаже решаващ за развитието на конфликта, допълва вестникът.

Смъртта на шурея на Асад и на министъра на отбраната може да ускорят рухването на режима, пише френският в. "Фигаро".

Зрелищният атентат обезглави репресивния апарат чрез невероятен провал за сигурността, след като атентаторът успял да проникне в свръхохраняваната Служба за национална сигурност.

Мъжът подал взривило се впоследствие куфарче на един от служителите по сигурността по време на съвещание с колеги. Този човек изглежда бил телохранител на един от участници - Хишам Бехтиар, което потвърждава, че опозицията се е внедрила в сирийската номенклатура.

Нещо се промени фундаментално в Дамаск вчера -

действителността се раздели на "преди" атентата и "след" него, пише в. "Ню Йорк таймс".

Промяна настъпи не само в Дамаск. Активисти в град Хама казаха, че раздават сладкиши по улиците, за да отпразнуват смъртта на тримата висши представители на властта, и призовават религиозните водачи да убедят родителите, чиито синове служат в армията, че това е най-подходящият момент да минат на страната на бунта, допълва всекидневникът.

Сирийската армия бомбардира квартали в Дамаск в отговор на вчерашното убийство на трима високопоставени представители на режима, съобщи ДПА, като се позовава на сирийската опозиция.

Артилерията, разположена на хълма Касион над столицата, подложи на тежък обстрел районите, където през последните пет дни станаха сблъсъци между военните и бунтовниците, заявил местен активист.

Според източници от опозицията и западен дипломат президентът

Башар Асад се намира в крайбрежния град Латакия,

откъдето ръководи отговора срещу вчерашния атентат в Дамаск, съобщи Ройтерс. Не е ясно дали Асад е отишъл в Латакия преди или след нападението, отбелязва агенцията.

С ожесточаването на боевете в Сирия расте и тревогата на международната общност за сигурността на химическите оръжия, които се смята, че режимът на Башар Асад е натрупал в големи количества, коментира Франс прес.

Това безпокойство се усили след предупреждението, което отправи на 16 юли първият дезертирал сирийски посланик Науаф Фарес. Той изрази убеденост, че президентът Асад би използвал химическия си арсенал, ако усети, че дните му са преброени.

Няколко дни по-рано "Уолстрийт джърнъл", цитирайки доклади на разузнаването, спомена, че е възможно химическите оръжия да се разместват.

С каква цел? За да се използват срещу бунтовниците и цивилните, или напротив, за да бъдат защитени от попадане в ръцете на въоръжени групировки или чужди държави?

Експертите призовават тези въпроси да се обсъждат изключително предпазливо.

Наличните информации са оскъдни, а някои са противоречиви, подчертава западен дипломат. Не знаем нищо за намеренията на режима, подчертава Даниъл Байман, експерт от института "Брукингс" във Вашингтон.

Освен това не съществуват почти никакви публични данни за сирийския арсенал, защото Дамаск не е член на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Израелците са на първа линия и са най-неспокойни.

Сирия е натрупала най-големия арсенал химически оръжия в света,

заяви неотдавна израелският заместник-началник на генералния щаб генерал Яир Навех.

Според него "Сирия разполага с ракети, които могат да достигнат всяка точка на израелската територия".

Сирийската програма "е доста развита", смята Даниъл Байман. По думите му натрупаните количества включват традиционни вещества като широко използвания през Първата световна война газ иприт, но и газ зарин и смъртоносния невропаралитичен газ VX.

Смята се, че Дамаск е започнал да развива тази програма през 70-те и 80-те години с помощта на Съветския съюз с цел да подсили възпиращия си капацитет срещу Израел.

Той обаче никога не е използвал химическите си оръжия при конфликти срещу съседа си, като например при войната в Ливан през 1982 г.

Смята се, че след това сирийският режим е получил помощ от Иран, един от главните му съюзници, за изграждане на центрове за производство и зареждане с материали, се казва в доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания от 2008 г.

Според изследване на Центъра за изследване на неразпространението на оръжия за масово поразяване Сирия притежава

поне четири, а може би и пет завода за химически оръжия,

разположени близо до Дамаск и Алепо и в Хама, един от центровете на въстанието.

Експертите отбелязаха, че в началото на юли са били организирани военни учения, които са включвали изстрелване на ракети "Скъд" и СС-21, способни да носят химически оръжия.

За режима би било "много, много рисковано да ги използва. За това по всеобщо мнение той би го направил само в краен случай", смята Байман.

Подобна ескалация би могла да разшири конфликта и той да придобие международен характер, особено ако територията на Израел е застрашена, смятат експертите.

Повод за безпокойство е и опасността сирийските оръжия, били те химически или конвенционални, да се озоват в ръцете на терористични групировки, включително "Ал Кайда", в случай, че Асад падне от власт.

Миналата седмица САЩ предупредиха Сирия, че ще й бъде потърсена отговорност, ако не гарантира сигурността на химическите си оръжия.

През февруари американски официални представители заявиха в пресата, че ще са нужни над 75 000 души за обезопасяване на обектите с химически оръжия.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 1 минута

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 6 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Работник загина, докато разтоварваше микробус

Работник загина, докато разтоварваше микробус

България Преди 28 минути

При повдигане товарът от 1 тон се наклонил

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател