Първият сблъсък от Третата световна война е факт
Източник: Thinkstock/Guliver
433

М ястото на последната трагедия на Първата световна война може да се превърне в мястото, на което е започнала Третата световна война. Това зловещо пророчество прави арменският кинорежисьор Тигран Хзмалян в коментар относно руските наемници в Сирия, убити от армията на САЩ, поместен в сайта на руския шахматист и опозиционер Гари Каспаров.

Когато на 29 януари беше публикуван „списъкът с приятелите на Путин“ някои коментатори, сред които и моя милост посочиха, че

фактически САЩ обявява война на Русия.

САЩ убили руснаци с въздушни удари в Сирия

Путин се пошегува: Обиден съм, че не съм в „кремълския списък“ на САЩ

Най-големите частни армии в света

Много хора приеха това за преувеличено, нереално, за празнодумство. Не минаха и две седмици оттогава и в сирийската провинция Дейр ез Зор стана факт първият кръвопролитен военен сблъсък между армиите на САЩ и трета рота на руските военнослужещи, с неопределен статут, които коректно би трябва да се наричат „наемници на частната военна агентура“. Според американски източници броят на загиналите в нощта на сраженията е около 100 човека, а според руснаците – два пъти по-голям.

Колкото и да са убитите, едно е ясно – това е първият сблъсък между специалните сили на САЩ и Русия. Отново бих си позволил да нарека това

първата битка от Третата световна война.

Ето коментарa и на Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия в периода 2000 - 2006 г.:

Историците помнят боевете на съветските летци с американските военновъздушни сили във войните в Корея и Виетнам през 50-те и 70-те години на XX в., въпреки официалната позиция на Москва тогава – в тези боеве не са били въвлечени руски въздушни асове, маскирани под името „местни хора“. Разбира се и с просто око се вижда, че има разлика в количеството и качеството на руското присъствие в Югозападна Азия в сравнение с половинвековната романтична „война с американския империализъм“ в Югоизточна Азия.

Днешните „интернационалисти“ не воюват за това „земята в Дейр-ез-Зор да бъде раздадена на селяните”, а проливат своята и чужда кръв за държавни пари и нефт, които Башар Асад е обещал на олигарсите на Путин. Това е причината за среднощните боеве на територията на нефтените полета на изток от Дейр-ез-Зор.

Тези подробности обаче не бива да отклоняват вниманието от основното –

никога преди Америка не е воювала с Русия.

Спасявала я е – спасявала я е от глад през 1891, 1921 и 1991 г.. Помагала ѝ е – със спасителен заем през 1941-1945 г., оказал се безценен. Но никога не е воювала. До нощта на 7 срещу 8 февруари 2018 г. И това, разбира се е огромна лична „заслуга“ на президента Путин.

Фактът, че „наемниците на Вагнер“ в Сирия не носят нашивките и отличителните знаци на руската армия – това е коварство, подобно на подкупените от Путин трактористи, миньори и други „учтиви хора“, облечени в зелени камофлажни костюми, които завзеха Крим и Донбас през 2014 г.

Впрочем, подобна „хитрост” не би могла никого да заблуди: и кюрдските, и американските военни командири преди атаката на Дейр-ез-Зор директно са осъществили връзка с руското командване, прудупреждавайки го, че готвят контраудар срещу агресора. Именно тук

„военната хитрост“ се превръща в държавническа подлост,

защото първоначалният отказ на руснаците да признаят, че са изпратили на смърт свои, „руски“ наемници, може да бъде обяснено единствено с измама и предателство от страна на политическото ръководство на Русия  по отношение на собствените си граждани.

Доказаната в Украйна тактика „провал на сухо“ – да не носиш отговорност за своите войници, хвърли три роти наемни руски спецчасти в кърваво клане край Дейр-ез-Зор. В друг аспект, и в друг мащаб, но подобна логика на управление Путин прилага и по отношение на руския олимпийски отбор в Южна Корея, който е наказан за самоуправство, лъжа и подлост – едно клеймо във всички нюанси на сивото, което ще остане завинаги, отбор без национален флаг и национална принадлежност, „без Бог, без вдъхновение, без сълзи, без живот, без любов“.

Има обаче и нещо друго – разните проявления на болестта на руското общество –

путинизмът, който е сталинизмът на нашето време.

„Хора в сиво“, шпиони и доносници, овладели властта в по-голямата част от страната, управляват държавата, армията, дипломацията, културата така, както умеят – безлично, мишкувайки, шпионирайки, потайно, предавайки и продавайки всеки и за всичко. Точно тази диагноза доведе Русия не до прага, а направо в центъра на глобалното противопоставяне с целия цивилизован свят, който почти всеки ден се превръща в арена на реални жертви – национални предатели, разбити самолети, разстреляни и забравени войници…

Какво следва?

Тук би трябвало да направя една важна историческа уговорка за странно звучащия в сирийската провинция Дейр ез Зор траурен камбанен звън, достигнал до ушите на всички арменци. Зловещо съвпадение е, че точно преди 100 години именно това пустинно място се превръща в лобно място за половин милион арменци, подложени на геноцид в Турция.

Прогонени от всички градовете и села на Западна Армения, те са убивани и насилвани по пътищата, умирали са от изтезания, побои, рани, глад, болести. Именно през сирийската пустиня в годините от 1915-1918 г. са преминали безкрайни колони от арменски жени, деца и старци, а Дейр-ез-Зор е станал символично място на тяхната гибел. Там е била построена и арменската църква, в памет на жертвите на арменския геноцид. Тя беше взривена от джихадистите от „Ислямска държава“, които завладяха града през 2015 г.

И ако убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево беше знак за началото на Първата световна война, то много по-малко известното на света до скоро място Дейр ез Зор се явява за всички арменци в продължение на сто години трагичен финал на един световен конфликт.

Съвпадението на тези факти могат да бъда възприети като пророчески. Мястото на последната човешка трагедия от времето на Първата световна война, може да се окаже днес мястото, на което е започнала Третата световна. Никога не съм искал да бъда лош пророк…

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 433
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

433 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 19 минути

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 29 минути

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод избира наместник-председател

България Преди 44 минути

Той ще отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 56 минути

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 3 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка