1
Ви икият аятолах и дисидент Хосейн Али Монтазери почина на 87-годишна възраст, докато спеше в дома си в свещения за шиитите ирански град Кум, съобщи официалната иранска агенция ИРНА.    

Монтазери бе една от видните фигури на иранската революция от 1979 г. и бе определен да наследи нейния водач аятолах Хомейни.

Няколко месеца преди Хомейни да почине от рак през 1989 г. обаче двамата влязоха в конфликт и Монтазери изпадна в немилост.

Той живя няколко години под домашен арест, а междувременно върховен духовен водач на Иран стана сегашния аятолах Али Хаменей.

Освободен бе през 2003 г. по настояване на над 100 ирански законодатели пред тогавашния президент Мохамад Хатами.

Али Монтазери бе против един от основните принципи на Ислямската република - че върховната власт в страната принадлежи на духовния лидер и ръководител на революцията.

Много пъти дисидентът е обвинявал сегашните управляващи в Иран, че налагат диктатура в името на исляма.

През първите години след събитията той настояваше да се спре изпълнението на смъртните присъди и да се освободят всички политически затворници, поради което бе "набеден" за либерал.

Монтазери подкрепяше и насърчаваше и противниците на президента Махмуд Ахмадинеджад.

По време на протестите след преизбирането му той предупреди, че ако репресиите срещу демонстрантите продължат, режимът в Иран може да падне.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@