11
Нт тъпва ли краят на "вечната дружба" между израелския и американския народ, започва ли трета интифада?

Заради гафа с обявените в най-неподходящ момент нови еврейски заселнически планове (за изграждане на 1600 жилища в ултраортодоксален квартал в Източен Ерусалим), точно когато палестинци и израелци бяха на прага да подновят мирните преговори, САЩ отправиха най-острите критики към Израел през последните 35 години.

Израелският посланик във Вашингтон Майкъл Орен, известен близкоизточен историк, бе цитиран да казва, че американско-израелските отношение са достигнали най-ниското си ниво от 1975 г. насам.

Израелското външно министерство все още не е коментирало тези думи. Те обаче определено се разминават с уверенията на премиера Бенямин Нетаняху, че скандалът е под контрол, и с думите му: "Предлагам да не се увличаме и да се успокоим".

За обратното сочи и "притеснението", изразено от Американско-израелския комитет по обществени въпроси (АЙПАК). Това най-голямо и влиятелно израелско лоби в САЩ обикновено работи зад кулисите, като подчертава общите интереси или заплахи за двете страни вместо директно да се противопоставя на американския президент.

В последното си изявление обаче организацията предприема нов подход и настоява директно, в пряк текст администрацията му да предприеме "незабавни мерки" и да смени критичния тон.

По-рано в телефонен разговор с израелския премиер държавният секретар Хилари Клинтън строго заяви, че еврейските амбиции в Източен Ерусалим са

"дълбоко негативен сигнал"

за двустранните отношения, че противоречат на духа на посещението, което направи вицепрезидентът Джо Байдън в региона, че подкопават доверието в мирния процес и интереса на Америка към него.

Тези думи и определянето на израелската позиция като "обидна" са на практика безпрецедентно твърда реакция, след като и самият Байдън вече каза, че "осъжда" плановете - също рядко използвана дума в диалога между двата близки съюзника, както отбелязва АФП.

Изграждането на 1600 еврейски жилища в Източен Ерусалим бе определено като "оскърбление и обида за САЩ" и от съветника на американския президент Дейвид Акселрод.

САЩ притискат Израел да анулира оспорвания проект не само защото подкопава шансовете за мир в региона, но и защото злепоставя американската сила и усилията й,

предизвикайки истинска буря във Вашингтон

Всъщност американските представители не уточняват какви конкретни стъпки очакват от Израел за облекчаване на кризата, но според медиите в еврейската държава Вашингтон настоява за значим жест към палестинците в името на взаимното доверие.

Според публикациите такъв жест може да бъде освобождаване на стотици палестинци от затвори в Израел, предаването на сектори от Западния бряг под палестински контрол, вдигане на контролни пунктове, които затрудняват движението на хора и стоки на Западния бряг, или облекчаване на блокадата върху управляваната от "Хамас" ивица Газа.

САЩ настояват Израел да обяви официално, че преговорите с палестинците ще обхванат всички големи въпроси от конфликта, вкл. за окончателните граници, статута на Ерусалим и съдбата на палестинските бежанци, твърдят израелските медии.

Америка се обяви за замразяване на еврейската строителна дейност в окупираните територии, а палестинците поставят края на тази "колонизация" като условие да се върнат на масата за преговори.

Междувременно премиерът Бенямин Нетаняху нареди разследване, което трябва да установи защо правителствени служители са обявили плановете за строеж точно по време на посещението на Джо Байдън.

Нетаняху  вече се извини за лошата преценка, но не даде никакъв сигнал, че ще отмени строителството.

Междувременно много израелски медии бият тревога

и заемат остра позиция срещу действията на правителството. "Отдавна очакваната криза между Израел и САЩ след встъпването в длъжност на премиера Бенямин Нетаняху най-накрая избухна", пише левият в. "Аарец".

Според изданието "часът на истината е ударил за Нетаняху, който ще трябва да избира между идеологическите си убеждения и съюза с десницата от една страна и необходимостта да запази подкрепата на САЩ от друга".

Всички израелски медии са съгласни, че тази подкрепа е особено необходима на Израел, който разчита на Вашингтон да спре иранската ядрена програма и традиционно получава огромни субсидии от САЩ.

Популярното издание "Маарив" помества карикатура на Нетаняху, който се вари на бавен огън в тенджера, в която Обама добавя подправки. Многотиражният в. "Йедиот ахронот" е на мнение, че този път това е истински американски ултиматум за замразяване на колонизацията.

През тези дни израелската полиция е приведена в повишена бойна готовност, а блокадата, наложена на Западния бряг на 11 март, бе продължена до 16 март, предвид вълненията около Храмовия хълм в Стария град на Ерусалим.

През последните няколко години подобни мерки се предприемаха само в дните на еврейските празници. Сега палестинските духовни и политически лидери заплашиха с

избухването на трета интифада

Днес ръководството на Палестинската автономия призова всички мюсюлмани в Израел и Ерусалим да пристигнат на Храмовия хълм и да защитят мюсюлманските светини от израелска анексия.

Според палестинците блокадата на границите и превръщането на Стария град в закрита военна зона показва, че евреите готвят настъпление срещу позициите на мюсюлманите в Ерусалим и имат намерение да изменят рязко статуквото.

Разпространяват се и слухове за атака на евреите срещу джамията Ал Акса на Храмовия хълм.

Обстановката около светите места е нажежена и поради церемонията по откриването на синагогата Хурба в еврейската част на Стария град.

Ислямистките организации в Израел и палестинската групировка "Фатах" призоваха мюсюлманите да излязат на борба с окупаторите, да разбият полицейските кордони и изразят протеста си срещу откриването на еврейския храм, като проведат масова молитва в джамията Ал Акса.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@