Как Мосад сгази лука в Дубай
Израелският посланик в Лондон бе привикан за обяснения   
Източник: ЕПА/БГНЕС
13
Та а операция по убийството на командир от "Хамас" неочаквано се превръща в голям публичен скандал. Разобличен и принуден да се оправдава пред вбесените съюзници, израелският премиер Бенямин Нетаняху нарежда на "главния шпионин", отговорен за операцията, да се пожертва.

Това беше през 1997 г., когато шефът на Мосад подаде оставка, след като неговите хора се провалиха при операцията по отравянето на лидера на "Хамас" Халед Мешаал в Йордания.

Сега Нетаняху, премиер за втори път, е изправен пред подобна криза покрай смъртта на друг високопоставен лидер на палестинското движение - Махмуд ал Мабхух.

Махмуд ал Мабхух бе убит на 20 януари в Дубай. Преди няколко дни дубайската полиция обяви, че 11 души с европейски паспорти, вкл. жена, са замесени в убийството.

Вчера правителствата на Великобритания и Ирландия подчертаха, че става дума за неистински документи.

Британското външно министерство привика израелския посланик Рон Прозор във връзка със съмненията, че най-вероятно израелски агенти са използвали фалшивите паспорти, вкл. британски.

Лондон заяви, че оказва съдействие на лицата, чиито документи са били откраднати, и увери, че британската служба за борба с организираната престъпност ще бъде натоварена с разследването в тясно сътрудничество с властите на Дубай.

Дъблин уточни, че използваните от групата паспорти са били с номера на действителни ирландски паспорти. Данните за самоличността в тях обаче не отговаряли на имената на легитимните им титуляри.

Пред две седмици началникът на полицията в Дубай се закани да издаде заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху, ако Мосад е отговорен за убийството.

В съзнанието на хората мълчанието на израелските власти за убийството от 20 януари беше надиграно от полицейските кадри в Обединените арабски емирства (ОАЕ) на заподозрените убийци и от разкритията, че някои от тях са фалшифицирали европейските паспорти на действителни имигранти в еврейската държава.

Идеята, че израелското разузнаване (което през годините си изгради репутация на сила, която умее да надхитрява враговете на Израел в чужбина със смъртоносен ефект) този път се е препънало, подценявайки възможностите на арабския контрашпионаж, доведе до

настояване Мосад да понесе последствията публично

На особено остра критика беше подложен шефа на Мосад - Меир Даган, бивш генерал, който заема този пост вече осма година и се ползва с благоразположението на израелските лидери заради "войната в сянка", която води срещу "Хамас", ливанските партизани от "Хизбула" и иранската ядрена програма.

Амир Орен от либералния в. "Аарец" дори призова Даган да бъде уволнен, описвайки го като "войнствен и деспотичен", заради скандала с Великобритания, Ирландия, Франция и Германия - държавите, паспортите на чиито граждани са били фалшифицирани.

"Дори ако този, който е извършил убийството, съумее да се спогоди някак с разярените западни държави, той все пак има ангажимент към своите граждани", пише Орен.

Няколко от родените в чужбина израелци, които твърдят, че самоличността им е присвоена за убийството на Мабхух, изразиха опасения, че сега са

уязвими срещу съдебно преследване за убийство

Източник от израелското разузнаване напомня пред Ройтерс, че Меир Даган е в по-силна позиция от своя злополучен предшественик отпреди 13 години. Успехите му срещу Иран му спечелиха огромно обществено доверие и без наличието на изобличаващи улики, каквито бяха пленените израелски агенти в Йордания, евентуални действия срещу шефа на Мосад биха изглеждали като самопризнание от израелска страна.

Израелският външен министър Авигдор Либерман не отрече, че Мосад е замесен в смъртта на Мабху, но се опита да отвлече вниманието, като в интервю намекна, че "разузнавателните служби на някоя друга страна" може да са изиграли роля в убийството.

Израелските съюзници осъзнават, че нашите действия за гарантиране на сигурността се извършват съобразно много ясни, прецизни и отговорни правила на играта, настоя десният политик.

Други наблюдатели изразяват несъгласие по отношение на политическата цена, която може да се изисква от Израел, който отхвърля критиките на Запада за стотиците палестински цивилни жертви на военната му офанзива в ивицата Газа миналата година.

Трудно може да се спори обаче за това, че "Хамас" успешно удари убийците на Мабхух "с техните камъни по тяхната глава", като настоя полицията на ОАЕ да извърши разследване за убийство, след като

първоначално бе обявено, че смъртта е била естествена

"Започнахме с инфаркт, който се оказа убийство, което доведе до разследване, а то на свой ред - до скандала с паспортите", пише Йоав Лимор от проправителствения вестник "Израел хайом".

"Съмнително е, че историята свършва дотук".

Израелците обикновено се прекланят пред авторитета на Мосад, изграден още през 70-те години, когато агенцията откри и уби палестинците, обвинени за кървавото нападение срещу олимпийската делегация на Израел на игрите в Мюнхен.

Убийството на Мабхух обаче подчертава трудностите, с които трябва да се справят шпионите в дигиталната епоха, с вездесъщите охранителни камери с висока резолюция и лесен достъп до паспортните данни.

"Това, което се случва в съвременния свят с камери на всеки ъгъл, е че положението става по-трудно не само за онези, които се занимават с тероризъм, но и за тези, които се опитват да се борят с него", коментира бившият агент Рам Игра пред радиото на израелската армия.

Мабхух организира отвличането и убийството на двама израелски войници през 1989 г., а по-късно - контрабандата на закупени с помощта на Иран оръжия в ивицата Газа.

Опитът за прикриване на това убийство показва, че извършителите не са търсили вендета, а по-скоро са се стремели тихомълком да ликвидират една заплаха.

И все пак възможността Мосад да бъде разкрит толкова бързо накара Йоси Мелман, автор на две книги за разузнавателната агенция, да предположи, че подобни убийства няма да се повтарят.
Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 1 час

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 3 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 3 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 4 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци