76

Н еочакваното съобщение на президента Доналд Тръмп в четвъртък, че САЩ "ще излязат от Сирия много скоро", предизвиква безпокойство сред някои служители по националната сигурност, които предупреждават, че оттеглянето сега не само ще подкопае доверието към Америка в региона, но и ще предизвика значителна ескалация на вече опустошителния конфликт.

Това пишат в обширен материал Закари Коен и Раян Браун в CNN. 

"Ние ще излезем от Сирия много скоро", каза Тръмп пред поддръжници в Кливланд по време на реч, която трябваше да се съсредоточи върху инфраструктурата. "Нека другите да се погрижат за това сега."

Няколко американски представители на отбраната заявиха пред CNN, че Пентагонът не е чул никакви допълнителни подробности от Белия дом след изявленията на президента - добавяйки, че политиката не се е променила и че те продължават да се съсредоточават върху борбата си срещу "Ислямска държава" ИД.

Един от служителите каза, че предположението е, че президентът е имал редица брифинги, според които ИД е напът да бъде победена, и мнозина смятат, че Тръмп е просто реторично е преминал към следващата стъпка.

САЩ готови да действат в Сирия, ако Асад не се махне от Източна Гута

Всяко решение на Тръмп да излезе от Сирия също така ще противостои на сегашната военна оценка, факт, който остави някои служители по националната сигурност да бъдат загрижени за въздействието на оттеглянето.

Кой има най-много да губи?

САЩ поддържат около 2 000 американски войници в Сирия и основно подкрепят Сирийските демократични сили (СДС) в борбата срещу ИД, група, чиито бойци са около 50% араби и 50% кюрди; обаче голяма част от ръководството на групата е кюрдско.

Именно "Маслинова клонка" на Турция - операцията, която прочисти Африн от кюрдите, скара САЩ и Турция. 

Ердоган: Турция готова с нови операции в Сирия

Очевидното желание на президента да излезе от Сирия колкото е възможно по-скоро вероятно ще породи тревоги сред подкрепяните от САЩ групи в региона, особено в СДС, и би могло да окуражи сирийския режим, Иран и Турция, съюзници в Сирия, всички от които досега се въздържаха от атакуване на американски съюзници в Сирия поради притеснения за отмъщението на САЩ.

"Много от това, което поддържа СДС на бойното поле, е, че другите сили не могат да се докоснат до тях", заяви Дейвид Адесник, директор на изследователската дейност към Фондацията за защита на демокрациите. "Без американска подкрепа колко добре ще се представят и ако се окажат в слаба позиция, ще направят ли сделка с режима?".

Напоследък присъствието на американските сили възпира руските наемници и силите на режима да се опитват да се възползват от нефтените полета и друга територия, контролирана от СДС, но без наличието на американски войски, нищо не спира същите тези сили да атакуват отново.

Подобна динамика съществува в Манбидж и Aт Танф, където американските сили възпираха турските войски и частите на режима от мащабни нападения.

САЩ също помагат на силите на СДС да осигурят границата на Сирия с Ирак, тъй като ИД все още присъства в района, но тази работа става много по-трудна без американска помощ.

Оттеглянето на САЩ ще помогне на ИД

Ще се създадат предпоставки за значителна ескалация в конфликта и този хаос може да бъде използван от ИД, която вече се е възползвала от действията на Турция в Северна Сирия.

По-рано този месец САЩ предупредиха, че ИД започва да се преразпределя в някои райони на Сирия, защото турската военна офанзива срещу северния град е отклонила американските кюрдски съюзници от борбата срещу терористичната група.

„Политико“: Турция е извън контрол, САЩ да реагира

Целта на Ердоган в Сирия – да унижи кюрдите

„Много сме загрижени поради ефекта, който имат боевете там върху нашите усилия за поражение на ИД и бихме искали да видим прекратяване на враждебността, преди ИД да получи възможността да се прегрупира в източна Сирия“, каза говорителят на Пентагона полковник Роб Манинг, говорейки за турската офанзива срещу Африн.

Държавният департамент отиде една стъпка по-нататък, казвайки, че ИД вече е започнала да се възстановява по места.

„Боевете в западна Сирия през последните два месеца, включително в Африн, се отклониха от кампанията за поражение на ИД и предоставиха възможност на ИД да започне да се възстановява в някои области", каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт миналата седмица.

Американските власти предупреждават от седмици, че турската военна кампания срещу кюрдските сили в Африн, започнала на 20 януари, може да подрие битката срещу ИД, тъй като кюрдските бойци, помагащи в на американската битка срещу терористката група, започват да напускат, за да помогнат на своите сънародници там. Но турците смятат американските кюрдски съюзници за терористи и напълно отхвърлиха твърденията на САЩ, че тяхната намеса оказва отрицателно въздействие върху кампанията срещу ИД.

"Твърдението, че операцията, извършена срещу терористи в Африн, би застрашила борбата срещу ИД, е напълно неоснователно", гласи изявление на турското външно министерство от миналата седмица. "Подходът, който всъщност подрива борбата срещу тероризма в Сирия, е използването на една терористична организация срещу друга".

Русия, Иран и Турция имат полза

Участието на американските и руските сили в Сирия усложни конфликта, оставяйки на страните да изпълняват деликатен танц, за да избегнат прякото нападение помежду си.

Това обаче не винаги работи.

Няколко руснаци, наети като паравоенни наемници да се сражават на страната на лоялните на Асад сили, бяха убити при американските въздушни удари през февруари. САЩ и Русия са поддържали комуникационни канали „за избягване на конфликти“, за да не се стигне до директен сблъсък, но линиите не предотвратяват всички конфликти.

Оттеглянето от САЩ ще създаде вакуум в района, подобен на този, който се случи, след като войниците напуснаха Ирак, а повечето експерти по външната политика се съгласиха, че празното пространство вероятно ще бъде запълнено от Русия.

Заедно с Русия, иранският режим и сирийският режим биха могли да се възползват и от икономическите предимства на задържането на нефтени находища, контролирани понастоящем от съюзниците, подкрепяни от САЩ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@