Какво значение има дали Тръмп ще удари Асад
Американският разрушител "Доналд Кук" се насочи към Сирия   
Източник: ЕПА/БГНЕС
70

Д а се следят събитията около Сирия не е лесно. Особено последните дни с новата вълна от международно напрежение след химическата атака в град Дума, недалеч от столицата Дамаск.

Тръмп: Може да ударим Сирия скоро, може и не. Ердоган: Свалете маските

Спазвайки обещанието си, че ще накаже сирийското правителство при използване на химически оръжия, Доналд Тръмп заплаши с удари и нареди на своите съветници и военни командири да обмислят възможностите.

Доналд Тръмп в "Туитър": Готви се, Русия, ракетите ни идват в Сирия

Сирийската армия евакуира ключови сгради в Дамаск

Само преди година, Тръмп нареди удари в Сирия отново след химическа атака – в град Хан Шейхун, която отне живота на 80 души. Тогава решението на Тръмп дойде след 72 часа размисъл. Този път решението – ако има такова – отнема повече време и постепенно анализаторите започнаха да се питат ще има ли някакви действия в крайна сметка или САЩ са се договорили с Русия.

Сирия е маловажна, истинската цел на Тръмп е друга

Да се вземе решение за подобни удари отнема време. Най-големият проблем е, че военните опции са както прекалено малко, така и прекалено много.

Миналата година САЩ извърши ограничени удари по сирийският режим с 59 ракети „Томахоук“ по базата Шайрат. Тогава базата беше полупразна и ударите като че ли бяха най-вече опит да се впечатли дошлият на посещение в САЩ китайски президент.

Само ден след атаката на САЩ, сирийските самолети продължиха да оперират от същата база, без да бъде нарушен графикът им кой знае колко. Часове по-късно, от базата Шайрат бяха нанесени въздушни удари по бунтовнически позиции в провинция Идлиб.

Въпреки многото съобщения за движение на военна техника и кораби в Средиземно море, сега няма сигнали, че има струпване на сила, което означава, че ако бъдат нанесени удари, те отново ще са ограничени. Ударите, разбира се, ще вкарат САЩ по-дълбоко във войната в Сирия, а това е опция, която не се нрави на мнозина както в Републиканската партия, така и сред демократите.

Другото различно този път е опитът да се изгради коалиция.

За това говорят редицата разговори, проведени от Тръмп с американски съюзници, включително с Турция. Засега Великобритания и Франция заявиха желание да участват в подобна коалиция, макар и от Лондон, и от Париж да идват уклончиви съобщения кога точно може да се очаква атака.

Френският президент на два пъти заплаши, че ще се използва сила, ако има доказателства за използване на химически оръжия. Според изявления от Париж възможни цели могат да бъдат комуникационни центрове, военни бази и складове с химически оръжия. Това означава, че е съвсем възможно да се стигне до конфронтация с руските и иранските сили на терен, които са разположени във всяка една сирийска база.

И тук идва един от най-големите проблеми на САЩ – възможността да бъдат убити руски войници.

Да, наскоро при американски удари бяха убити руснаци. Разликата е, че те са наемници и Москва може да си позволи да не говори за тях, както и опита да направи в първите дни след ударите. Но мъртви руски войници е вече нещо съвсем различно. Именно с цел да се избегне подобен риск, американците установиха канал за комуникация с Москва, за да се установят буферни зони между силите им. Днес има също подобен канал – с посредничеството на Турция и Израел.

Възможността за ескалация е съвсем реална.

Ако САЩ решат да задълбаят в Сирия, те може би ще извършат удари с бомбардировач като Б-2. Русия разполага с противовъздушни системи С-400, които са сериозна пречка. Всеки възможен удар трябва да се прецени така, че самолетът да е извън обсега им. Друг въпрос е дали руснаците ще задействат напълно системите при ескалация. Руски анализатори съобщават вътрешна информация, че Москва ще търси начин да не се конфронтира и е възможно иранците да бъдат оставени да се справят без цялата налична руска сила в подкрепа на Асад.

Последната информация от 12 април е, че кораби напускат руската база в Тартус, което е важен сигнал.

Междувременно, удари върху Сирия ще отправят послание към Асад, че е преминал границата. Експерти вече потвърдиха, че е използван газ в Дума и че извършител са хеликоптери Ми-8, излетели от базата в Думайр, северно от Дамаск.

Организацията за забрана на химическите оръжия заяви, че ще разположи свой екип, за да изследва на място. Сирийският режим покани вече веднъж екип на организацията след атаката в Хан Шейхун и тогава ООН намери неопровержими доказателства за използване на зарин от правителствените сили.

Една от основните причини Асад да кани екип специалисти в Дума, е че изготвянето на подобен доклад отнема месеци – нужно време за прегрупиране и евентуално възпиране на възможни удари, тъй като ще са нужни доказателства за извършване на военна операция от страна на САЩ и съюзниците им.

Световната здравна организация публикува вече изявление, че пациентите са показали симптоми на обгазяване. Но забавянето на реакция от страна на международната общност дава възможност на сирийските правителствени сили да се подготвят.

Важни военни обекти вече бяха опразнени, включително летища, използвани за доставки за Хизбулла. Руски сили се преместиха от президентския дворец в неизвестна посока. В същото време, едва ли САЩ ще ударят самия сирийски президент, тъй като това означава да влязат в конфликт.

Иранските милиции, които са основен стълб на сирийското правителство, са също в готовност. Именно иранските сили са вероятно и най-големият проблем за Щатите, а сигнали за конфронтация има вече от поне година. Силите на Хизбулла също преместиха основния си център от централен Дамаск към базата „Имам Али“ в Западен Каламун.

Вътрешни източници споменават, че именно иранските сили и техните съюзници от Хизбулла ще са сред най-важните цели на потенциална военна операция. Израел вече показа, че може и да не чака американците. Ударите на 9 април бяха свързвани най-вече с химическата атака в Дума, но те нямат общо с това. Тел Авив изпрати послание към иранците, че няма да ги остави на спокойствие. Независимо дали ще има удари или не, конфронтацията в Сирия се засилва.

И все пак да не се поддаваме на истерията. Трета световна война вероятно няма да започне, а още по-малко ядрен холокост, както се опасяват някои коментатори във "Фейсбук". Но мини-световната война в Сирия се води вече над две години и няма изгледи да приключи скоро, независимо дали САЩ ще нанесат удари или не.

Не на последно място, трябва да е ясно, че освен ако не се планира мащабна военна операция, ударите няма да променят кой знае колко динамиката на гражданската война в Сирия. Въпреки ударите миналата година, въпреки напрежението в Съвета за сигурност на ООН, въпреки израелските удари, ситуацията не се променя значително.

Военни офанзиви се подготвят в Южна и Централна Сирия, а в Идлиб, където има голям брой бунтовнически сили, вече има 2,5 милиона души, предимно разселени от други райони. За последните два дни няма нито един извършен удар в провинцията, заради възможността от американски удари. Скоро това ще се промени, ако няма действие от страна на Тръмп, Мей и Макрон, и самолетите отново ще атакуват бунтовническите позиции.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 70
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

70 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 20 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 26 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 37 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател