23
Па атите, които се опитаха да отвлекат товарния кораб "Арктик сий", всъщност са били агенти на израелската разузнавателна агенция МОСАД, твърди руският в. "Новая газета".

Според изданието финландският плавателен съд с руски екипаж е превозвал незаконно крилати ракети Х-55 за Иран, които били скрити сред финландската дървесина.

Осемте "похитители" искали да спрат контрабандата на оръжия за Ислямската република.  

Мъжете, които действали от името на МОСАД, взели под контрол кораба, за да попречат на регионалния враг на Израел да се сдобие с това оръжие.  

"Новая газета" цитира московската публицистка Юлия Латинина. Тя обръща внимание на изненадващото посещение на израелския президент Шимон Перес на 18 август, ден след като изчезналият от три седмици кораб бе открит и освободен от руски сили край бреговете на Западна Африка.  

По време на тази визита Перес, който според Латинина нямал повод да посети Русия, поиска от Москва да се въздържа от продажба на оръжия, включително противоракетни системи, на Иран.  

Руските власти отрекоха "Арктик сий" да е превозвал оръжия. Руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин окачестви твърденията на вестника като "смешни" и "фантазия".

В резултат на координираните действия на военноморските и военновъздушни сили на Русия "Арктийк сий" бе намерен от големия ловец на подводници "Ладни". Осем души - естонци, латвийци и руснаци, бяха арестувани.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@