Египет: Второ действие на политическата драма
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

Египетската армия пое вчера отново ролята си на герой в новото действие на египетската политическа драма - инициатива, приветствана от протестиращите като решителен удар срещу непопулярния президент само две и половина години след като военните свалиха от власт неговия предшественик, коментира агенция Ройтерс. 

На площад "Тахрир" в Кайро сцените на празнуващото множество напомниха нощта, в която Хосни Мубарак през 2011 г. беше принуден да се оттегли от власт.

Сега стотици хиляди хора ликуваха заради

стъпката на армията, която според тях предвещава началото на края

на управлението на президента Мохамед Морси.

Фойерверки лумнаха над площада, който беше сцена на историческия бунт от 2011 г. Ликуващи протестиращи развяваха знамена, надуваха рогове, биеха барабани и танцуваха от радост заради това, което до голяма степенен беше възприето като ултиматум, даден от армията на ислямисткия държавен глава.

През 2011 г., както и сега, протестиращите похвалиха армията, че е отговорила на волята на народа, без да обръщат внимание на по-малобройните ислямистки митинги из други части на града в подкрепа на президента, избран на свободни избори миналата година.

На "Тахрир" никой не говореше за напрежението, което постави генералите във фокуса на гнева на протестиращите през 17-те месеца на военно управление, белязани с кризи.

Вместо това се долавяше облекчение, че Морси е на път да си отиде от властта - както хората смятат, че ще стане - благодарение на инициативата на армията, която не посочи каква ще бъде неговата съдба.

"Армията и народът са на една страна", скандираха демонстрантите - рефрен, който се чуваше и в нощта, когато Мубарак беше свален от власт - докато пет военни хеликоптера, развяващи египетското знаме, обикаляха над центъра на Кайро.

Подтикната от масовите протести срещу Морси, армията възприе драматичен стил вчера, като

даде на президента и на опонентите му 48 часа, за да вдигнат блокадата,

обхванала първата година от мандата на Морси.

Както подчертаха военните, резултатът от неспособността на Морси да откликне на исканията на народа, ще бъде, че армията ще представи и приложи своя пътна карта за страната.

Много анализатори се съмняват, че армията иска да се върне отново в ролята на изпълнителен орган на властта. Според дипломати 17-месечното временно управление на армията, изпъстрено от икономически и политически кризи беше достатъчно за генералите.

В изявлението си в понеделник армията повтори ангажимента си към зараждащата се демокрация в страната. Според 50-годишния държавен служител Акрам Махмуд едната година на власт на Морси превърна армията в привлекателен вариант.

"Предпочитам армията. Искам армията да вземе властта. Няма нищо по-велико от нашите въоръжени сили", казва държавният служител, размахвайки египетското знаме и проклинайки се, че е гласувал за Морси.

Той казва, че е дал гласа си за политика от "Мюсюлмански братя", защото е смятал, че това е човекът, който "познава Бог". Година по-късно той е стигнал до извода, че това е човекът, който "злоупотребява с религията".

Думите на Акрам Махмуд са отражение на оплакванията на египтяните, недоволстващи срещу икономическата криза в страната, както и срещу хватката около властта на "Мюсюлманските братя", заради която Морси трябва да си отиде.

Участниците в ислямистките митинги в подкрепа на Морси смятат, че

протестиращите, които искат той да подаде оставка, вредят на демокрацията

Ако армията е смятана за герой от опонентите на Морси, то ислямистите, събрали се на митинг пред джамия в северната част на Кайро, се чувстват по друг начин.

Изявлението на армията е безочлива намеса в президентските дела, казва Мохамед Сабри, ислямист, който присъства на митинга, на който до късно през нощта ислямистки лидери правеха изявления.

Но за опозиционните политически партии, които се опитваха да се обединят, откакто Мубарак беше свален от власт, и които изгубиха поредица от избори, спечелени от Мюсюлмански братя, намесата на армията е добре дошъл, макар и несъвършен, начин за напредък.

"Армията има силната подкрепа на обществото. Армията ще бъде много разумна", казва Мохамед Абулгар, лидер на Египетската социалдемократическа партия.

Ние сме оптимисти, но не и пълни оптимисти, допълва той.

Египетското правосъдие

нареди днес връщането на длъжност на главния прокурор,

който беше уволнен от президента Мохамед Морси, предадоха световните агенции.

По този начин правосъдието нанесе удар на ислямисткия държавен глава в разгара на протестите срещу него. Решението беше взето от Апелативния съд на Египет и според него на поста главен прокурор се връща Абдел Мегид Махмуд.

Съдът посочва, че решението за връщането на най-висшия прокурор е окончателно.

Махмуд беше назначен на поста по времето на Хосни Мубарак. Той беше обвинен от египетските военни, стоящи в основата на свалянето от власт на Мубарак през 2011 г., че именно заради него прокуратурата не е могла да събере достатъчно доказателства срещу бившите представители на режима.

Главният прокурор беше уволнен през ноември с президентски указ. На негово място беше назначен Талаат Абдала. Смята се обаче, че той е благосклонно настроен към "Мюсюлманските братя".

Египет е изправен пред нов голям скок в неизвестното, пише британският в. "Файненшъл таймс" по повод последните събития в Египет. Милионите египтяни, наводнили площадите в страната в неделя, извършват втора революция, чийто успех ще резонира в арабския свят, както и първата, само че този път тя нанася тежък удар на политическия ислям.

Ако армията възнамерява да изтласка президента Мохамед Морси, принудителното отстраняване на избран президент, дори след масови прояви на народна подкрепа, би било провал за шансовете на Египет да изгради демократичен ред и създава опасност от радикализране на ислямистите.

Представители на движение "Мюсюлмански братя", към което принадлежи Морси,

настояват върху едно: че Морси е законния президент

Те казват, че ако той бъде свален след година на поста, нищо няма да им попречи да се опитат да направят същото със следващия лидер, щом установят, че не се справя.

Египет достигна до точка на такова разединение, че е необходим посредник, но ако това означава връщане на военното управление, онези, които посрещат днес идеята с одобрение, може да бъдат горчиво разочаровани, предупреждава вестникът.

Исканията на революцията от 2011 г. не бяха изпълнени, но отговорите не са у армията, отбелязва в. "Индипендънт". Старият аргумент за свободни избори е прост: ако ислямистите получат възможност да спечелят избори, нека видим дали могат да управляват една страна.

Това винаги е бил лозунгът на хората, които са против подкрепяните от Запада диктатури и военни клики в арабския свят. Противопоставянето е не толкова "джамията срещу държавата", колкото между ислямизма и действителността.

За съжаление египетското правителство пропиля времето си да налага конституция в духа на "Мюсюлмански братя", допусна министрите да извършат собствени миниреволюции и прокара закони, които закриват правозащитни и чуждестранни неправителствени организации.

Спечелените от Морси 51% от гласовете не бяха достатъчни да го превърнат в президент на всички египтяни, посочва всекидневникът.

Исканията на революцията от 2011 г.

за хляб, свобода, справедливост и достойнство останаха без отговор.

Може ли армията да удовлетвори тези призиви в по-голяма степен от Морси просто като нарича демонстрациите "славни"?

Политиците са мошеници, но генералите могат да бъдат убийци, допълва "Индипендънт". Повече от две години след като египтяните свалиха авторитарния си, подкрепян от военните лидер и по-късно издигнаха първия си демократично избран президент Мохамед Морси, страната е изправена пред риск от по-насилствена промяна - от страна на военните.

Това е опасен момент, без гаранции, че нов преход би бил по-успешен от предишния, посочва в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс". Военните са играли важна роля в египетската политика в течение на десетилетия, но преди 10 месеца се оттеглиха под натиска на Морси.

Въпреки че много опозиционни групи аплодират сега желанието на военните отново да се намесят в политиката, това би било голямо поражение за египетската демокрация.

То, на практика, би дало на военните благоприятна възможност да се включват при всяка политическа криза, каквито със сигурност ще има още, ако Египет иска да върви към истинска демокрация. Никой не печели, ако Египет остане икономически фалирала държава във война със себе си, отбелязва вестникът.

Журналистка от Холандия е била изнасилена по време на протестите на площад "Тахрир" в Кайро. Посолството на Кралство Нидерландия потвърди инцидента. Според предварителните доклади жената е била нападната от петима мъже, които са участвали в масовите протести. Тя е откарана в болница. Състоянието й е тежко.

Правоохранителните органи разследват престъплението. "Предприели сме всички необходими мерки, за да хванем нападателите", заяви представител на президента.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 4 минути

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 18 минути

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Свят Преди 54 минути

257 души загиват при самолетна катастрофа в района

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 56 минути

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 1 час

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 1 час

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 1 час

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 1 час

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 2 часа

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Експерт коментира рокадата в служебния кабинет и&nbsp;Даниел Митов</p>

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Свят Преди 2 часа

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 2 часа

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 2 часа

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 2 часа

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 3 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 3 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 3 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове