"Белият петрол", който захранва международния джихад
Източник: ЕПА/БГНЕС
9

П рез 2012 г., когато излиза iPhone 5 и iPad Mini, Apple е компанията с най-голямо покачване на акциите – поскъпват с 67%. Ако в началото на 2012 сте инвестирали 1000 евро, година по-късно ще имате 1670.  Но ако в началото на 2012 сте инвестирали 1000 евро в кокаин, през 2013 ще имате печалба от 182 000 – сто пъти повече от рекордните акции.

Както пише разследващият журналист Роберто Савиано в „НулаНулаНула“, дрогата не се притеснява от срив на пазара или изчерпване на ресурсите.

Последните налични данни от 2014 – 2017 г. показват, че търговията с наркотици носи директни печалби на престъпни групи по цял свят на стойност над 50 милиарда долара всяка година.

Кокаинът, например, е толкова доходоносен, че с него не могат да се сравняват нито трафика на скъпоценности, нито търговията с оръжие.

Дори продажбата на петрол изостава в сравнение с коката и затова неслучайно я наричат „белия петрол“. Специалистите изчисляват, че в глобален мащаб прането на пари и трафикът на дрога носят 1 трилион долара печалба. Тази огромна сума пари влиза в икономиките на африкански, азиатски държави, Западна Европа и САЩ, а главен играч в световния наркотрафик са групировки като "Ислямска държава" и Ал Кайда.

Желан продукт

По света има много места, където милиони хора живеят без интернет, без болници, без течаща вода, но не и без кокаин. Пристрастяването е лесно и трайно и от всички познати наркотици причинява най-силно желание за повтаряне на дозата. По данни на ООН, през 2009 в Африка са били конфискувани 21 тона, в Азия – 14 тона, 2 тона в Океания, повече от 101 тона в Латинска Америка и Карибите. С кокаина се създават такива инвестиции и огромни парични потоци, че повлияват на качеството на живот на цели континенти.

През август и септември миналата година, когато посетих Саудитска Арабия, една от главните теми, за които разговарях с местни официални лица, беше наркотрафикът. Граничните власти точно бяха хванали на брега на Червено море няколко стотици хиляди хапчета амфетамин, който саудитците наричат разговорно „шабу“. На подобни товари саудитските власти попадат всеки месец – понякога става дума за милиони хапчета, произвеждани в Европа и Африка с материали от Латинска Америка и Азия.

За Саудитска Арабия, където според официалните данни до 2014 г. близо 40% от младежите използват или са използвали „шабу“, наркотрафикът е сериозна тема и от гледна точка на сигурността. Посредством зависимостта към хапчетата, радикални групи успяват да привлекат младежи в криминалните мрежи, обслужващи групировките, като джихадисти доставят стоката в замяна на услуги. Чрез тези мрежи се набират средства за бъдещи операции, включително терористични атаки.

Нападателят от Париж - крадец и дилър на дрога

Наркотрафик в името на джихада

Експертите по тероризъм в Европа отделят голямо внимание на начините за финансиране на групировки. През последните месеци проведох няколко разговора с представители на европейски служби за сигурност, чието основно занимание е да анализират потока от пари, спонсориращ терористични клетки.

Така например, за "Ислямска държава" и Ал Кайда е сравнително лесно да включват още и още хора в мрежите си, посредством пропагандата си. Да се извърши терористична атака е евтино начинание и за това са съгласни всички представители на служби, с които съм разговарял. Техните данни се потвърждават от изследването от 2015 г. на Норвежкия научноизследователски институт по отбраната, според което над 90% от джихадистките клетки в Европа, съществували между 1994 и 2013 г, се финансират сами посредством спестявания, дарения, лични заеми или чрез престъпна дейност.

Например, терористите, които нападнаха „Шарли Ебдо“ през януари 2015 г., са престъпници, запознали се в затвора. Един от тях, Шариф Куаши, получава 20 000 долара от йеменски имам преди седем години, но Куаши най-вероятно изразходва парите, като ги вкарва в бизнеса с наркотици. В деня на нападението, той разполага с 40 000 долара – много повече, отколкото е нужно за финансирането на терористична атака.

Арестуваният у нас французин контактувал с Шериф Куаши

Атентатор от Париж: Финансира ме "Ал Кайда"

Според норвежкото изследване, над 40% от джихадистките атаки в Европа са спонсорирани директно чрез криминална дейност и най-вече наркотрафик. Германската федерална полиция изчислява, че две-трети от 669-те германски джихадисти имат криминални досиета, а останалата една-трета са лежали в затвора заради наркотрафик. Около 20% от испанските граждани, задържани за връзки с "Ислямска държава", по-рано са излежавали присъди заради търговия с наркотици или фалшификация на документи.

Доходоносно сътрудничество между джихадисти и картели

През 2004 г. наркокартелите от Южна Америка започват транспортиране на огромни количества кокаин през Атлантическия океан с кораби и самолети към Африка. Наркотиците са транспортирани на построени за целта писти през пустинята. Използвани са и древните пътища на керваните, кръстосвали Сахара, които днес се охраняват от туареги или джихадистки бойци, осигуряващи сигурност срещу милиони долари.

По този начин търговията с мексиканския и колумбийски кокаин в Европа финансира ислямистки групировки в Северна Африка, които използват парите, за да завземат нови територии, възползвайки се от вакуума, създал се от конфликта в Мали през 2013. Когато бойците от Ал Кайда установяват базата си в пустинните райони на Северна Африка през 2007 г., те поемат контрола върху изгодни маршрути, използвани за контрабанда на кокаин от северноафриканския бряг, а от там в Европа.

Движението за единство и джихад в Западна Африка, което е свързано също с Ал Кайда и е алианс от няколко местни джихадистки групи, първоначално се спонсорира чрез наркотрафик през арабските наркобарони, които виждат в организацията способ да защитят бизнеса си. Спирането на финансовия поток към подобни групировки, които стават все по-видими и опасни, е наложително. Така например, само за 2017 г. Ал Кайда носи отговорност за близо 250 атаки в Западна Африка.

Стигне ли бреговете на Стария континент, ценният товар най-често се разпределя или от италианската или от българската мафия. От тази търговия печалбите на Ал Кайда от наркотрафик през 2016-2017 г. са за над 1 милиард долара.

През 2009 г. португалските служби залавят най-малко 20 души, повечето момчета до 20-годишна възраст, пренасяли в телата си капсули с кокаин от Гвинея-Бисау за Испания и Португалия.

Mечалбата и съответно – политическото влияние - на наркотиците не се ограничават до Северна Африка и Европа. Сирия, която притежава добре изградена фармацевтична инфраструктура, е вторият по големина доставчик на фармацевтични продукти в Близкия Изток. Преди гражданската война, от фабриките, базирани в района на град Хомс, под надзора на правителствени служители, са били транспортирани таблетки каптагон за Ливан. Този снабдителен канал по-късно се контролира предимно от "Ислямска държава" и Ал Кайда.

Ислямска държава се финансира с наркотици

През 2014 испанското разузнаване разкри, че "Ислямска държава" използва връзките си в Северна Африка и Афганистан, за да печели от търговията с наркотици. Заедно с оръжието и контрабандата, потича и „белият петрол“, с който организацията финансира операциите си и до днес.

Разследване на италианските служби и други европейски държави показва, че наркотици са били пренасяни през територия на "Ислямска държава" в Либия и таксувани от групировката, както и в Сирия и Ирак. Други доклади разкриват детайли  за взаимодействие между "Ислямска държава" в Либия и италиански криминални организации като калабрийската Ндрангета и неаполитанската Гомора. Доставка, прихваната през 2016 г. от гръцката брегова охрана, показва огромно количество наркотици – в случая 26 милиона таблетки опиат, пренесени от Индия за Либия и от там през местния клон на "Ислямска държава" към Италия и Западна Европа.

Свързана с "Ислямската държава" група в Северна Африка – Джунд ал Халифа, печели от предоставянето на защита за наркотрафиканти. В същото време, печалби има и от трафика на канабис от Ирак през Сирия към Турция и Европа.

Не само това. През 2012 г. Европейският парламент публикува доклад за връзките между европейската организирана престъпност и терористични групи. В него се посочва как джихадисти развиват успешни връзки с престъпни групи в Европа и така финансират дейността си, включително извършването на атентати.

Според европейски служби, данните от този доклад са не само актуални към края на 2017, но джихадистите разчитат особено на наркотрафика и връзките си с криминални групи в Европа.

Наркотиците виреят навсякъде – от центъра на Лондон до селските райони в Индия. Трафикантите използват зле устроена инфраструктура, без добро управление, транзитни зони. Организациите разполагат с достатъчно възможности, за да подкупват бунтовнически и сепаратистки групи и едновременно да привличат на своя страна политици, полицаи, съдебни служители. Това особено добре може да се види в държави като Мексико или Афганистан. След като един район е дестабилизиран, инвестициите в него спират, а дейността на международни и местни организации е ограничена. Това е идеалната среда за наркотрафик.

Веднъж щом наркотиците пуснат корена си, започва цикъл от насилие, бедност, въоръжени конфликти, в които всяка страна вижда възможност да печели от търговията, трафика и употребата на „белия петрол“.

Правителствата правят малко или нищо, защото печалбата от така желания забранен продукт е огромна. Когато посетих Ливан през 2012 г. по планинските пътища, водещи към долината Бекаа, навсякъде можеха да бъдат видени листа на хашиш. Официално правителството водеше кампания срещу полетата с наркотика. Реално, докато по телевизионните камери бяха показвани кадри с горящи купчини хашиш, летището в Бейрут изпращаше поредната пратка за Европа, минала под прикритието на дипломатическата поща.

Тази практика продължава и днес, а към края на 2017 и началото на 2018 г. парите от наркотрафика дават нова възможност групи като "Ислямска държава" да продължат дейността си, въпреки ударите срещу тях.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 6 минути

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Политически реакции след предложената рокада в&nbsp;МВнР</p>

Политически реакции след предложените промени в състава на служебния кабинет

България Преди 18 минути

Димитър Главчев поиска Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 32 минути

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 49 минути

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 1 час

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 1 час

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 1 час

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 1 час

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 1 час

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 2 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 2 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 2 часа

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 2 часа

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 3 часа

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 3 часа

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 3 часа

От помощник, технологията може да стане вредител