"Белият петрол", който захранва международния джихад
Източник: ЕПА/БГНЕС
9

П рез 2012 г., когато излиза iPhone 5 и iPad Mini, Apple е компанията с най-голямо покачване на акциите – поскъпват с 67%. Ако в началото на 2012 сте инвестирали 1000 евро, година по-късно ще имате 1670.  Но ако в началото на 2012 сте инвестирали 1000 евро в кокаин, през 2013 ще имате печалба от 182 000 – сто пъти повече от рекордните акции.

Както пише разследващият журналист Роберто Савиано в „НулаНулаНула“, дрогата не се притеснява от срив на пазара или изчерпване на ресурсите.

Последните налични данни от 2014 – 2017 г. показват, че търговията с наркотици носи директни печалби на престъпни групи по цял свят на стойност над 50 милиарда долара всяка година.

Кокаинът, например, е толкова доходоносен, че с него не могат да се сравняват нито трафика на скъпоценности, нито търговията с оръжие.

Дори продажбата на петрол изостава в сравнение с коката и затова неслучайно я наричат „белия петрол“. Специалистите изчисляват, че в глобален мащаб прането на пари и трафикът на дрога носят 1 трилион долара печалба. Тази огромна сума пари влиза в икономиките на африкански, азиатски държави, Западна Европа и САЩ, а главен играч в световния наркотрафик са групировки като "Ислямска държава" и Ал Кайда.

Желан продукт

По света има много места, където милиони хора живеят без интернет, без болници, без течаща вода, но не и без кокаин. Пристрастяването е лесно и трайно и от всички познати наркотици причинява най-силно желание за повтаряне на дозата. По данни на ООН, през 2009 в Африка са били конфискувани 21 тона, в Азия – 14 тона, 2 тона в Океания, повече от 101 тона в Латинска Америка и Карибите. С кокаина се създават такива инвестиции и огромни парични потоци, че повлияват на качеството на живот на цели континенти.

През август и септември миналата година, когато посетих Саудитска Арабия, една от главните теми, за които разговарях с местни официални лица, беше наркотрафикът. Граничните власти точно бяха хванали на брега на Червено море няколко стотици хиляди хапчета амфетамин, който саудитците наричат разговорно „шабу“. На подобни товари саудитските власти попадат всеки месец – понякога става дума за милиони хапчета, произвеждани в Европа и Африка с материали от Латинска Америка и Азия.

За Саудитска Арабия, където според официалните данни до 2014 г. близо 40% от младежите използват или са използвали „шабу“, наркотрафикът е сериозна тема и от гледна точка на сигурността. Посредством зависимостта към хапчетата, радикални групи успяват да привлекат младежи в криминалните мрежи, обслужващи групировките, като джихадисти доставят стоката в замяна на услуги. Чрез тези мрежи се набират средства за бъдещи операции, включително терористични атаки.

Нападателят от Париж - крадец и дилър на дрога

Наркотрафик в името на джихада

Експертите по тероризъм в Европа отделят голямо внимание на начините за финансиране на групировки. През последните месеци проведох няколко разговора с представители на европейски служби за сигурност, чието основно занимание е да анализират потока от пари, спонсориращ терористични клетки.

Така например, за "Ислямска държава" и Ал Кайда е сравнително лесно да включват още и още хора в мрежите си, посредством пропагандата си. Да се извърши терористична атака е евтино начинание и за това са съгласни всички представители на служби, с които съм разговарял. Техните данни се потвърждават от изследването от 2015 г. на Норвежкия научноизследователски институт по отбраната, според което над 90% от джихадистките клетки в Европа, съществували между 1994 и 2013 г, се финансират сами посредством спестявания, дарения, лични заеми или чрез престъпна дейност.

Например, терористите, които нападнаха „Шарли Ебдо“ през януари 2015 г., са престъпници, запознали се в затвора. Един от тях, Шариф Куаши, получава 20 000 долара от йеменски имам преди седем години, но Куаши най-вероятно изразходва парите, като ги вкарва в бизнеса с наркотици. В деня на нападението, той разполага с 40 000 долара – много повече, отколкото е нужно за финансирането на терористична атака.

Арестуваният у нас французин контактувал с Шериф Куаши

Атентатор от Париж: Финансира ме "Ал Кайда"

Според норвежкото изследване, над 40% от джихадистките атаки в Европа са спонсорирани директно чрез криминална дейност и най-вече наркотрафик. Германската федерална полиция изчислява, че две-трети от 669-те германски джихадисти имат криминални досиета, а останалата една-трета са лежали в затвора заради наркотрафик. Около 20% от испанските граждани, задържани за връзки с "Ислямска държава", по-рано са излежавали присъди заради търговия с наркотици или фалшификация на документи.

Доходоносно сътрудничество между джихадисти и картели

През 2004 г. наркокартелите от Южна Америка започват транспортиране на огромни количества кокаин през Атлантическия океан с кораби и самолети към Африка. Наркотиците са транспортирани на построени за целта писти през пустинята. Използвани са и древните пътища на керваните, кръстосвали Сахара, които днес се охраняват от туареги или джихадистки бойци, осигуряващи сигурност срещу милиони долари.

По този начин търговията с мексиканския и колумбийски кокаин в Европа финансира ислямистки групировки в Северна Африка, които използват парите, за да завземат нови територии, възползвайки се от вакуума, създал се от конфликта в Мали през 2013. Когато бойците от Ал Кайда установяват базата си в пустинните райони на Северна Африка през 2007 г., те поемат контрола върху изгодни маршрути, използвани за контрабанда на кокаин от северноафриканския бряг, а от там в Европа.

Движението за единство и джихад в Западна Африка, което е свързано също с Ал Кайда и е алианс от няколко местни джихадистки групи, първоначално се спонсорира чрез наркотрафик през арабските наркобарони, които виждат в организацията способ да защитят бизнеса си. Спирането на финансовия поток към подобни групировки, които стават все по-видими и опасни, е наложително. Така например, само за 2017 г. Ал Кайда носи отговорност за близо 250 атаки в Западна Африка.

Стигне ли бреговете на Стария континент, ценният товар най-често се разпределя или от италианската или от българската мафия. От тази търговия печалбите на Ал Кайда от наркотрафик през 2016-2017 г. са за над 1 милиард долара.

През 2009 г. португалските служби залавят най-малко 20 души, повечето момчета до 20-годишна възраст, пренасяли в телата си капсули с кокаин от Гвинея-Бисау за Испания и Португалия.

Mечалбата и съответно – политическото влияние - на наркотиците не се ограничават до Северна Африка и Европа. Сирия, която притежава добре изградена фармацевтична инфраструктура, е вторият по големина доставчик на фармацевтични продукти в Близкия Изток. Преди гражданската война, от фабриките, базирани в района на град Хомс, под надзора на правителствени служители, са били транспортирани таблетки каптагон за Ливан. Този снабдителен канал по-късно се контролира предимно от "Ислямска държава" и Ал Кайда.

Ислямска държава се финансира с наркотици

През 2014 испанското разузнаване разкри, че "Ислямска държава" използва връзките си в Северна Африка и Афганистан, за да печели от търговията с наркотици. Заедно с оръжието и контрабандата, потича и „белият петрол“, с който организацията финансира операциите си и до днес.

Разследване на италианските служби и други европейски държави показва, че наркотици са били пренасяни през територия на "Ислямска държава" в Либия и таксувани от групировката, както и в Сирия и Ирак. Други доклади разкриват детайли  за взаимодействие между "Ислямска държава" в Либия и италиански криминални организации като калабрийската Ндрангета и неаполитанската Гомора. Доставка, прихваната през 2016 г. от гръцката брегова охрана, показва огромно количество наркотици – в случая 26 милиона таблетки опиат, пренесени от Индия за Либия и от там през местния клон на "Ислямска държава" към Италия и Западна Европа.

Свързана с "Ислямската държава" група в Северна Африка – Джунд ал Халифа, печели от предоставянето на защита за наркотрафиканти. В същото време, печалби има и от трафика на канабис от Ирак през Сирия към Турция и Европа.

Не само това. През 2012 г. Европейският парламент публикува доклад за връзките между европейската организирана престъпност и терористични групи. В него се посочва как джихадисти развиват успешни връзки с престъпни групи в Европа и така финансират дейността си, включително извършването на атентати.

Според европейски служби, данните от този доклад са не само актуални към края на 2017, но джихадистите разчитат особено на наркотрафика и връзките си с криминални групи в Европа.

Наркотиците виреят навсякъде – от центъра на Лондон до селските райони в Индия. Трафикантите използват зле устроена инфраструктура, без добро управление, транзитни зони. Организациите разполагат с достатъчно възможности, за да подкупват бунтовнически и сепаратистки групи и едновременно да привличат на своя страна политици, полицаи, съдебни служители. Това особено добре може да се види в държави като Мексико или Афганистан. След като един район е дестабилизиран, инвестициите в него спират, а дейността на международни и местни организации е ограничена. Това е идеалната среда за наркотрафик.

Веднъж щом наркотиците пуснат корена си, започва цикъл от насилие, бедност, въоръжени конфликти, в които всяка страна вижда възможност да печели от търговията, трафика и употребата на „белия петрол“.

Правителствата правят малко или нищо, защото печалбата от така желания забранен продукт е огромна. Когато посетих Ливан през 2012 г. по планинските пътища, водещи към долината Бекаа, навсякъде можеха да бъдат видени листа на хашиш. Официално правителството водеше кампания срещу полетата с наркотика. Реално, докато по телевизионните камери бяха показвани кадри с горящи купчини хашиш, летището в Бейрут изпращаше поредната пратка за Европа, минала под прикритието на дипломатическата поща.

Тази практика продължава и днес, а към края на 2017 и началото на 2018 г. парите от наркотрафика дават нова възможност групи като "Ислямска държава" да продължат дейността си, въпреки ударите срещу тях.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лекар и санитар са заразени с COVID-19 след първата ваксина

Лекар и санитар са заразени с COVID-19 след първата ваксина

Теми в развитие Преди 53 минути

Те са на домашно лечение, в добро състояние и без усложнения

Димитър Илиев е Футболист №1 на България за 2020

Димитър Илиев е Футболист №1 на България за 2020

България Преди 1 час

Това е втора поредна награда за нападателят на "Локо" Пд

Масово тестване на учители, първият град е Пловдив

Масово тестване на учители, първият град е Пловдив

Теми в развитие Преди 3 часа

Тестването е безплатно и доброволно

ГЕРБ пренаписа проектозакона за разследващия главния прокурор

ГЕРБ пренаписа проектозакона за разследващия главния прокурор

България Преди 4 часа

Променитe са внесени от шестима депутати

6 години затвор за шофьорa от катастрофата край Лесово

6 години затвор за шофьорa от катастрофата край Лесово

България Преди 4 часа

Трима загинаха, а над 10 бяха тежко ранени при тежкия инцидент

Испански учени: "Ивермектин" ускорява оздравяването на пациенти с Ковид-19

Испански учени: "Ивермектин" ускорява оздравяването на пациенти с Ковид-19

Теми в развитие Преди 5 часа

От началото на пандемията бяха тествани различни видове съществуващи противовирусни лекарства

Въвеждат единен сертификат в ЕС за ваксинираните

Въвеждат единен сертификат в ЕС за ваксинираните

Теми в развитие Преди 5 часа

Това е предложение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис

Путин се потопи в ледена вода край Москва

Путин се потопи в ледена вода край Москва

Свят Преди 6 часа

Днес в Русия, Сърбия и други православни страни се отбелязва Богоявление по стар стил

Бедствени зони в Испания след бурята Филомена

Бедствени зони в Испания след бурята Филомена

Свят Преди 6 часа

Бурята донесе най-обилния снеговалеж от десетилетия и причини щети за поне 1,4 милиард евро

Бен Афлек и момичето на Бонд Ана де Армас сложиха край на връзката си

Бен Афлек и момичето на Бонд Ана де Армас сложиха край на връзката си

Любопитно Преди 6 часа

Близки до актьорите твърдят, че раздялата им е по взаимно съгласие

<p>За какво да се следи след ваксинация срещу COVID-19&nbsp;</p>

За какво да се следи след ваксинация срещу COVID-19, според руски диетолог

Теми в развитие Преди 7 часа

Какви продукти е необходимо да се консумират, според Виктор Тутелян

Кои храни ни правят щастливи

Кои храни ни правят щастливи

Любопитно Преди 8 часа

Проучването показват че са необходими само 16 минути след хапването на дадена храна, за да окаже тя осезаем ефект върху настроението

КЕВР разреши "Еврохолд" да купи 67% от капитала на ЧЕЗ

КЕВР разреши "Еврохолд" да купи 67% от капитала на ЧЕЗ

България Преди 8 часа

Регулаторът разрешава сделки по разпореждане с дялове и акции

Бойко Борисов

Борисов: България става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия

България Преди 8 часа

Приемането ни е оценка за огромната свършена работа, заяви премиерът

Почина последният наследник на трона на Османската империя

Почина последният наследник на трона на Османската империя

Свят Преди 9 часа

Дюндар Абдюлкерим Османоглу е издъхнал снощи на 90-годишна възраст